Store bededag: Har du husket hvederne?

saadan fejrer vi store bededagTiden flyver af sted, og det det allerede en måned siden vi fejrede påske. Hvad der sket siden hen vides ikke, men nu lurer endnu en helligdag forude. For helligdage er der nok af på denne tid af året, hvilket vi selvfølgelig ikke klager over, da helligdag er lig med fridag.

Helligdagene er klumpet sammen her i foråret, og nogle gange kunne det være rart, at få flyttet nogle af dem til efteråret, så der var et par fridage at se frem til der også. Det kan vi desværre ikke lave om på, da disse dage er faste og placeret igennem historie og kristendommen.

Hvad fejre vi denne dag, er det næste store spørgsmål. En ting der lægger fast er, at vi skal spise hveder aftenen inden store bededag. Hvorfor gør vi egentlig det, og hvad fejre vi på store bededag? Disse spørgsmål ser vi nærmere på i denne artikel, hvor du kan finde svar og få opfrisket din erindring omkring denne helligdag.

Store bededag – hvad beder vi for?

her fejre vi store bededagHvert evig eneste år præcis den fjerde fredag efter påske ligger store bededag. Det har den gjort i omtrent 310 år, og helligdagen bliver ikke skrottet. Heller ikke selvom, at vi danskere ikke længere fejre- og går op i kristendommen, som vi gjorde i gamle dage.

Helligdagene er ens i alle kristne lande, men denne helligdag er vores helt egen, vi deler den altså ikke med andre kristne lande. I Danmark anser vi den i dag, som en skøn forårs fridag, mens der for mange andre er tale om fest og farver, da mange bliver konfirmeret denne dag. Dog var det oprindeligt bønnernes dag – her fik de fri til at bede.

Officielt blev dagen døbt ”ekstraordinær, almindelig bededag”, og ligger altid den fjerde fredag efter påske. Denne dag var den store bededag, og var kun en bland mange bededage, som lå hele året rundt. Der blev senere hen talt om at fjerne helligdagen, men da de andre kristne lande ikke kendte til den valgte vi at beholde store bededag.

Hvorfor spiser vi hveder dagen før?

faa de gode hveder herStore bededag var dagen hvor alle skulle bede, men også en dag hvor alle skulle faste. Derfor spiser vi hveder aftenen før store bededag. Det skyldes, at bededagen var en arbejdsfri dag for alle – og dermed også landets bagere. Bagerne skulle derfor bage brød, som borgerne kunne købe aftenen inden, så de havde brød til bededagen. Dette blev dog hurtigt lavet om, da hvederne var bedst, når de var varme og sprøde.

 

Borgerne købte hvederne dagen inden store bededag, da bageren selvfølgelig også havde lukket på denne højhellige dag. Hvederne var dog så gode, sprøde og varme og smagte altså bedst i denne stand. Derfor blev det sådan, at man spiste hvederne aftenen inden store bededag, og sådan er traditionen endnu.