3 gode grunde til at få en tilstandsrapport

Denne artikel indeholder reklamelinks

Er du i tvivl, om du bør have en tilstandsrapport, når du skal sælge din bolig? Så læs her, hvorfor det er en god idé.

Hvorfor er det egentlig en god idé at have en tilstandsrapport, når du skal sælge din bolig? Eller når du gerne vil købe en ny bolig?

En tilstandsrapport udarbejdes af en beskikket byggesagkyndig, og er en fyldig rapport, som dækker over din boligs tilstand. For nogle boligsælgere er det ikke nødvendigt at få lavet en tilstandsrapport, mens det er vigtigt for andre.

Generelt er der dog flere grunde, der taler for, at du får udarbejdet en tilstandsrapport, og disse grunde kan du læse mere om nedenfor.

Du slipper for at stå til ansvar for fejl og mangler

En tilstandsrapport er en særdeles god idé, hvis du som sælger gerne vil fritages for et 10-årigt ansvar for fejl og mangler på boligen. Med dette menes der, at du altså ikke skal hæfte for eventuelle skader der opstår i op til 10 år efter, du har solgt din bolig. Skulle der hermed være en skade eller lign. som er opstået inden for denne årrække, skal du således ikke hæfte for det over for køberen. Der er derfor rigtig mange sælgere, som alligevel vælger at få udarbejdet en rapport for at dække sig helt ind.

Det er nødvendigt, hvis du vil tegne en ejerskifteforsikring

Du kan sagtens sælge din bolig uden en tilstandsrapport, da denne ikke er lovpligtig. Du skal dog være opmærksom på, at så snart du gerne vil tegne en ejerskifteforsikring, så bliver tilstandsrapporten nødvendig. Det er nemlig et krav, at du skal have udarbejdet en tilstandsrapport, når du gerne vil have denne forsikring, og samtidig skal have lavet en elinstallationsrapport.

Giver dig overblik over boligens stand

Som sælger kan det være en god idé at vide, hvilken stand boligen er i. Det kan du få et overblik over ved at få udarbejdet en tilstandsrapport hos en byggesagkyndig. Med tilstandsrapporten kan du nemt se, hvilke skader der er på din bolig, og hvad der evt. kan komme af skader i fremtiden. Som sælger er det rart at vide, hvilke ting en køber kan springe fra på ud fra rapporten.

Som køber er tilstandsrapporten en vigtig del af et boligkøb, fordi du dermed ved, hvilken stand boligen er i, og dermed bedre kan forhandle pris. Samtidig giver det dig besked på, hvad der skal udbedres nu og her kontra det, der ikke er livsnødvendigt at reparere med det samme. Dermed er en tilstandsrapport essentielt for både dig som køber og sælger.

Tal med en professionel byggesagkyndig

byggesagkyndigOvenstående 3 grunde taler for, at der kan være en stor fordel i at få lavet en tilstandsrapport, hvis du skal til at sælge din bolig. Da det desværre ikke er tilladt at udarbejde tilstandsrapporten selv, skal du have fat i en uvildig byggesagkyndig, som kan udarbejde både tilstandsrapport og elinstallationsrapport for dig. Når du for en professionel til at klare dokumenterne for dig, er du garanteret en ordentlig kvalitet. Du kan desuden vælge at få samme byggesagkyndige til at lave alle rapporter, du skal bruge. Det sparer dig for en masse tid og penge i sidste ende.