Andropause – bliv klogere på mandens overgansgalder

Mænd kan også komme i overgangsalderen, hvor faldet af testosteron påvirker kroppen fysisk og psykisk. Bliv klogere på andropausen her.

Vi taler ofte om kvinders overgangsalder som typisk sker i alderen 45+, hvor menstruationen ophører som følge af hormonelle forandringer i kroppen.

Men kan mænd også komme i overgangsalderen? Ja, mænd kan faktisk også komme i en slags overgangsalder, om end lidt mindre tydelig end hos kvinden. Mænds overgangsalder kaldes også for andropausen og sker gradvist over flere årtier, hvor de bl.a. oplever både fysiske og psykiske ændringer. Læs mere om, hvad mænds overgangsalder indebærer, og hvordan du bevarer din livskvalitet.

Andropause – den mandlige overgangsalder

Mænd bliver, ligesom kvinder, også ramt af hormonelle ændringer, når de rammer overgangsalderen som typisk vil være mellem 40 og 50 år. Det vil typisk betyde, at deres testosteronniveau falder. Udover et fald af testosteron, sker der også andre ændringer i kroppen.

Med andropausen kommer endvidere andre udfordringer, da mænds faldende testosteronniveau kan medføre risiko for hjerte-kar-sygdomme og knogleskørhed.

Husk dog på, at alle mænd er forskellige, og derfor vil det også variere, hvor meget du er ramt af de fysiske og psykiske ændringer, når du rammer overgangsalderen.

Humøret ændres

I takt med, at dit testosteronniveau falder, vil dit humør også blive påvirket. Det er helt naturligt, fordi testosteron går ind og påvirker dit humør og dit stemningsleje. Derfor skal du ikke blive overrasket, hvis du lige pludselig oplever, at dit humør er anderledes, end det plejer.

Manglende energi

En af de større ændringer er, at mænd kan miste en del energi, når de kommer i overgangsalderen, igen pga. det faldende testosteronniveau. Samtidig vil du opleve, at din muskelmasse mindskes, hvilket i den grad også kan påvirke din fysiske formåen. Du vil altså ikke helt have samme styrke i kroppen, som for år tilbage, hvilket kan være svært at affinde sig med.

Manglende eller nedsat sexlyst

Nogle mænd vil også opleve, at deres sexlyst nedsættes. Det kan være hårdt for dig selv, men også for parforholdet, hvis ikke du får snakket om, hvilke fysiske ændringer, din krop går igennem.

Vægtøgning

Mange mænd oplever også, at de har nemmere ved at tage på i vægt, så snart de oplever et fald i hormonerne. Det er særligt omkring maveregionen, at der opleves en vægtøgning, hvilket kan være skadeligt for dit helbred, fordi det afkorter din levetid betydeligt. Dette kan dog mindskes ved at spise sundt og dyrke motion regelmæssigt, samt passe på med mængden af usunde fødevarer.

Sådan mindsker du dine symptomer

Selvom det kan være hårdt at gennemgå disse hormonelle og fysiske forandringer, er der faktisk flere ting, du kan gøre for at få det bedre.

Det vigtigste du kan gøre er at dyrke regelmæssig motion og spise en sund og varieret kost. Det betyder samtidig, at du bør holde igen med alkohol, rygning og søde sager, da disse kan påvirke din generelle sundhed, og få dig til at tage yderligere på.

Motion har vist sig at være en afgørende faktor for dine symptomer, fordi kroppen producerer mere testosteron, hvilket medfører en øgning af muskelmasse. Derfor er træning og motion særdeles godt for dig, hvis du er meget påvirket af generne som følge af faldende testosteron.

Du kan endvidere også vedligeholde dit testosteronniveau ved at indtage et kosttilskud, der er særligt beregnet til mænd i overgangsalderen. Kosttilskuddet fra NANI indeholder en masse forskellige urter og planter som alle er gode for mænd i overgangsalderen, og som kan hjælpe dig med at opretholde energi og velvære i dagligdagen. Derudover indeholder produktet også zink, som er med til at vedligeholde testosteronet i kroppen, samt vedligeholde dine knogler.

Behandling med testosteron

Er du meget plaget af dine symptomer, kan en behandling med testosteron være en mulighed. Behandlingen fås som enten plastre, tabletter eller injektioner. Du bør tale med din læge om, hvorvidt en testosteronbehandling er noget for dig. En behandling med testosteron vil ofte resultere i mindre og færre symptomer/gener.