Er dit tag utæt? Sådan tjekker du det

Denne artikel indeholder reklamelinks

Hvordan ser du, om dit tag er utæt? Et utæt tag kan give store problemer, hvis det ikke opdages i tide. Se her, hvordan du tjekker dit tag.

mand stirrer på utæt tag der drypperDet er de færreste, som bryder sig om at få regn eller sne ind i hjemmet ovenfra, men er dit tag utæt, kan dette være et af skrækscenarierne, hvis du ikke får gjort noget ved problemet.

Det kan være en god idé at tjekke dit tag med jævne mellemrum, gerne 1-2 gange om året, så du hele tiden sikrer dig, at taget holder tæt. Dermed mindsker du risikoen for vand- og fugtskader i boligen.

I nedenstående artikel får du et par gode tips til, hvordan du tjekker, om dit tag er tæt.

Tjek dit tag udefra

Når tiden er kommet til dit årlige tagtjek, bør du som udgangspunkt altid starte udefra. Det gælder her om at se nærmere på tagets tagryg, og om denne stadig er hel. Sørg for at få en god stige at stå på, så du kan komme op og kigge ordentligt. Alternativt kan du bruge en kikkert, hvis du ikke har en høj eller god nok stige.

Dernæst kan du tage et kig på dine tagrender for at se, om de er fyldte eller utætte. Utætte tagrender kan hurtigt give dig problemer med vand, og derfor skal dette også fikses hurtigst muligt. Det samme gør sig gældende for overfyldte tagrender, som ikke kan komme af med vandet.

Se derudover også på, om dine tagsten på taget ligger som de skal, og om de er i stykker. Har de rykket sig, kan dette også være skyld i, at du oplever et utæt tag.

Hvis din bolig er udstyret med en skorsten, bør du også her tjekke, om alt er som det skal være. Det betyder bl.a., at du skal se efter, om der er huller eller lign. ved inddækningerne, samt at murstenene ligger korrekt.

Når du har været det hele grundigt igennem udefra, er det tid til at tage et kig på boligen indefra, så du kan se om taget er utæt eller ej.

Tjek dit tag indefra – hvis muligt

Det er ikke alle boliger, der er udstyret med et loft, men er du en af de heldige, som har loft i hjemmet, kan du hurtigt tjekke taget herfra også. Se efter, om der er fugtskjolder på væggen eller ved taget. Du bør samtidig se efter, om taget har skader fra små skadedyr, det være sig borebiller eller husbukke, som hurtigt kan forvolde store skader.

Når du skal se på dit tag inde fra loftet af, er det bedst at gøre det, når det ikke regner og solen skinner. Dels fordi du slipper for at blive våd, hvis taget rent faktisk er utæt, og dels fordi solen kan lyse igennem eventuelle sprækker. Det gør det nemmere for dig at se utætheder i taget.

Få løs problemet hurtigst muligt

mand med skål under utæt tagDer er ikke megen sjov ved et utæt tag, og derfor bør du også få løst problemet hurtigst muligt, inden du risikerer at der sker alt for stor skade på boligen. Skal det gå stærkt, kan en nødløsning være en form for overdækning eller spande til at opsamle eventuelt regnvand i. Du bør hurtigst muligt kontakte en VVS i Randers, hvis du bor i Midt- eller Østjylland. En professionel VVS-mand kan hjælpe dig med at lappe dit utætte tag eller, hvis der er behov for det, udskifte hele taget på grund af massive skader. Og husk så at tjekke dit tag efter et par gange årligt, så du mindsker risikoen for fugtskader.