Hvilken type hygiejneprodukter skal du vælge?

Hvilket hygiejneprodukt bruger du, når du har menstruation? Læs om fordelene og ulemperne ved både bind, tamponer og menstruationskoppen her,

pige-med-hygiejneartikler

Menstruation er en naturlig del af det at være kvinde. Men for de fleste kvinder er menstruationen ofte en ubuden gæst, som mange ville ønske de kunne slippe for. Det er desværre ikke muligt, men heldigvis findes der rigtig mange forskellige hygiejneprodukter, der kan gøre det lidt nemmere, når menstruationen melder sig.

Der findes tre typer af hygiejneprodukter: Bind, tamponer og menstruationskoppen. Alle tre typer kan være gavnlige at bruge, og ofte er det et spørgsmål om smag og behag. Særligt i de senere år er der dog opstået en udbredt opfattelse af, at tamponer er dårlige for kroppen, fordi der er en større risiko for at få svamp ved at bruge disse fremfor andre hygiejneprodukter. Det er dog en misforståelse.

Videnskab.dk har lavet en undersøgelse, der viser, at tamponer ikke giver større risiko for at få underlivssvamp end bind. Ifølge undersøgelsen er ingen af de tre hygiejneartikler desuden usunde for kroppen, så længe man bruger dem efter anvisningerne på pakningen.

Hvilken type hygiejneprodukt du skal vælge afhænger derfor i høj grad af dine præferencer. På et online apotek kan du finde et bredt udvalg af både menstruationskopper og økologiske bind og tamponer, så du kan finde det menstruationsprodukt, der passer til dig. Er du i tvivl om, hvilket produkt du skal vælge, kan du herunder læse mere om fordelene og ulemperne ved de forskellige hygiejneprodukter.

Bind

Bindet er den ældste form for menstruationsbeskyttelse, og det første blev opfundet allerede i 1896. Fordelen ved bind er, at de er nemme at bruge. Mange teenagere bruger derfor også bind, når de får deres første menstruation. Bind har desuden den fordel, at de fås med forskellig absorberingsevne, hvilket gør, at de både er velegnet til kvinder der bløder meget, og kvinder der ikke bløder så meget.

UIempen ved bind er, at de ofte skal skiftes. Samtidig er det en ulempe, at bindet, udover at absorbere blodet, også absorberer fugten fra skeden, hvilket kan skabe ændringer i bakteriebalancen og give underlivssvamp.

hygiejneprodukter

Tamponer

Tamponer har i mange år været et populært hygiejneprodukt, fordi tamponen i modsætning til bindet føres op i skeden, hvilket gør, at man ikke mærker, at man har den i. Man får dermed ikke den ubehagelige følelse af at have et bind siddende i trusserne, og mange kan derfor komme helt til at glemme, at de har menstruation.

En anden fordel ved tamponer er også, at de findes med forskellig absorberingsevne, hvilket gør, at de kan bruges af alle. Hvis du bløder meget lidt, kan det dog være bedre at bruge et bind, da tamponen ellers vil være tør, når du indfører den og tager den ud, hvilket kan gøre ondt.

Ligesom et bind absorberer en tampon også fugt fra skeden, hvilket kan ændre bakteriebalancen og give underlivssvamp. Det er derfor også vigtigt, at tamponen skiftes ofte. Det anbefales, at tamponen skiftes hver 6.-8. time.

Menstruationskop

Menstruationskoppen er en af de nyere opfindelser inden for hygiejneprodukter, men er hurtig blevet meget populær. Det skyldes, at menstruationskoppen er et mere miljøvenligt alternativ til bind og tamponer, fordi den er genanvendelig. En menstruationskop holder desuden i helt op til 10 år, hvilket også gør den til et billigere alternativ til bind og tamponer.

En menstruationskop skal du samtidig kun tømme to gange om dagen, hvilket er en klar fordel i forhold til tamponer og bind, som skal skiftes ofte. Endelig er menstruationskoppen et sundere alternativ, fordi den er lavet af silikone og ikke indeholder skadelige stoffer som lim, parfumestoffer og klorin, som nogle bind og tamponer gør.

Der er ikke så mange ulemper ved menstruationskoppen. Én ulempe er dog, at det kræver lidt teknik at sætte den op i skeden, og den er derfor lidt mere besværlig end en tampon eller et bind. Hvis du har spiral, skal du samtidig være lidt påpasselig, når du bruger koppen.