Kvindelige iværksættere: Maja Ingemann Andersen

Denne artikel indeholder reklamelinks

At skrive er at leve – en tekstforfatters levevej

Hvem er du?

Mit navn er Maja Ingemann Andersen, og jeg er ejeren af enkeltmandsvirksomheden Tekstkløveren. Jeg arbejder til dagligt som tekstforfatter og skriver mange spændende artikler om lidt af hvert. Blandt andet arbejder jeg i øjeblikket med mode, skønhed, livsstil og motion, som er nogle af de emner, jeg brænder mest for.

Jeg er kun 25 år gammel og har nu haft min lille virksomhed i et halvt års tid. Jeg elsker at skrive, og hvis jeg selv skulle sige det, så er at skrive, at leve. Jeg elsker at kunne uddybe mine tanker ved hjælp af tekst. Og jeg føler, at det er dejligt at kunne dele ud af min viden til andre via de forskellige artikler, som jeg skriver. I et job som mit, lærer man noget nyt hver dag, og er utroligt spændende.

Hvad brænder du mest for ved at være iværksætter?

Jeg har haft rigtig svært ved at finde det helt rette job at være i, men jeg er nu ret overbevist om, at dette er mit drømmejob. Det at være selvstændig er en stærk egenskab for mig, som stimulerer mine bedste sider.

Det jeg brænder mest for ved at være selvstændig, er at jeg er min egen chef. Der er ingen, som kan hundse med mig, og jeg sætter derfor mine egne mål og begrænsninger.

Jeg har haft meget svært ved at modtage kritik fra andre, og det sker dog også her. Men som selvstændig er det vigtigt, at man lægger hundrede procent vilje i det man laver, før man trykker på den store ”godkendt” knap. Det er helt klart det sted, jeg har fundet mest mod ved at være selvstændig. Jeg føler på den måde, at jeg kan acceptere mig selv. Det giver mig endnu mere styrke til at være den person jeg er.

Hvad er dine stærkeste egenskaber?

Jeg føler, at jeg har mange stærke egenskaber. Nogle af de stærke sider kan man måske også kalde ulemper. Som jeg før nævnte, har jeg let ved at kritisere mig selv, og jeg kan derfor godt opbygge store forventninger til mig selv. Selvom det måske nogle kan lyde som en dårlig egenskab, så er det alligevel det, som holder mig oppe og i gang hele tiden. Jeg elsker at arbejde og mærke, at jeg gøre noget konstruktivt. Som selvstændig kan jeg virkelig mærke, at den arbejdsproces jeg laver giver mig et plus på kontoen.

Hvorfor blev du iværksætter?

Jeg har både gået på gymnasiet og taget en HF uddannelse, da jeg havde svært ved at se, hvor jeg passede bedst ind. Jeg troede faktisk, at jeg skulle være fotograf. Allerede mens jeg gik i gymnasiet, blev jeg klar over, at det skulle være noget kreativt.

Jeg havde dog ikke den gang forventet, at jeg ville stå her den dag i dag. Faktisk startede det med at skrive tekster sådan i det små. Jeg  hjalp dengang en daværende kæreste med at skrive nogle produkttekster til hans virksomhed. Det udviklede sig da hurtigt til, at jeg skulle skrive længere og mere fyldige artikler. Eftersom efterspørgslen på mine artikler steg, valgte jeg at springe ud som selvstændig.

At være selvstændig er en anderledes levevej, og det er bestemt ikke altid lige let. Der er mange ting, som man skal have styr på, og jeg er jo stadig nybegynder indenfor denne branche. Men jeg har ikke et eneste sekund fortrudt mit valg. Jeg kan helt sikkert se mange fordele ved at være selvstændig.

Måske har det også noget at gøre med, at det kan være utrolig svært, at finde et job. Der er mange om buddet og det kan være et stort nederlag at få det ene afslag efter det andet. Det kunne min psyke slet ikke klare og det var måske også dette, som var med til, at jeg står i den situation, som jeg gør i dag.

Bliver du aldrig træt af at være iværksætter?

Jeg er stadig ret ny indenfor denne branche og jeg synes stadig, at jeg kan mærke både kuldegysninger og gåsehud, når jeg får post ind af brevsprækken. Men jeg har endnu ikke oplevet, at blive træt af at være iværksætter. Det er meget nyt for mig endnu og der er stadig rigtig meget, som jeg skal lære. Men jeg tror på mig selv. Jeg er allerede på bare et halvt år kommet rigtig langt og jeg ved, at jeg kan det her.

Det kræver rigtig meget vilje at være sin egen lykkes smed, men med mit temperament og gåpåmod, er jeg sikker på, at jeg vil nå rigtig langt.

Jeg har en drøm om, en dag at kunne tjene flere penge på det end jeg gør nu. Men det er nu stadig ikke pengene, der trækker mig i denne retning. Det er friheden i ikke at have nogen, som bestemmer over mig og det kan jeg godt lide. Derfor tror jeg ikke, at jeg nogensinde bliver træt af at være iværksætter.

Hvordan ved du, hvad der er det rigtige for dig, og hvordan klarer du dig ud af negative situationer?

Jeg har nok i alt for lang tid levet efter andre menneskers ønsker og behov. I dag, hvor jeg er blevet en selvstændig kvinde, tænker jeg i langt højere grad på mig selv. Det er for mig vigtigt, at mærke efter inde i min egen krop, hvordan jeg vil have det med de forskellige beslutninger. Det er nok også sådan, at jeg finder ud af, om det her er det rette for mig.

Hvis jeg kommer i en skidt situation, så bruger jeg også meget mit hjerte. Jeg forsøger at mærke efter, hvordan jeg har det med problemet og prøver at holde hovedet koldt. Hvis det eksempelvis er et økonomisk problem eller lidt tidspres, så er det især vigtigt at fokusere på det positive. Somme tider tænker jeg, at der er mange andre mennesker, som har gjort det værre end mig og det hjælper mig til at køle ned, så jeg igen kan koncentrere mig om at løse det reelle problem.

For mig er det okay, at sætte sig ned og bruge nogle minutter på at være frustreret over den givende situation, men derefter er det vigtigt, at man forholder sig til det og løser det. Det hjælper ikke noget, at gemme det væk og håber på, at det løser sig selv en eller anden dag.

Hvad er det bedste ved at være iværksætter? Er det sværere at være kvindelig iværksætter?

Jeg synes det bedste ved at være iværksætter er, at man er sin egen chef. Det er mig selv der styre alt i min virksomhed og det er kun mig selv, der er skyld i eventuelle problemer, der skulle opstå. Jeg kan godt lide, at jeg selv kan bestemmer over tiden og hvordan jeg fordeler de forskellige arbejdsopgaver. Hvis jeg en dag har en dårlig dag, så tager jeg bare en fridag og bruger den på at forkæle mig selv, så jeg er ladet op med energi den næste.

Jeg tror der er stor forskel på kvindelige og mandlige iværksættere, men jeg tror ikke det er sværere at være kvinde. Jeg tror der er mange fordele ved begge køn og vi bør måske lære af, at kunne supplere hinanden.

Har du en inspirationskilde i erhvervslivet – hvorfor inspirerer personen dig?

Jeg har rigtig mange i min opgangskreds, som er selvstændige og de har alle sammen være med til, at præge det valg jeg har taget. Specielt er der én person, som har betydet meget for mig. Den vilje jeg har fundet i mig selv har jeg fundet på grund af dette ene menneske, som var det første jeg kendte til, der sprang ud som selvstændig. Sidse Benedikte Porskær Wohlert, som har Byens Kosmetolog i Silkeborg har været særlig inspirerende. Jeg tror jeg har set hendes viljestyrke og fundet min egen på den måde. Jeg har fulgt hende lige siden hun startede selvstændigt og det har også givet mig blod på tanden.

Tænker du nogensinde over, om der er noget du kunne have gjort bedre?

Ja, selvfølgelig tænker jeg ofte på, om der er noget, jeg kunne have gjort bedre. Jeg er sikker på, at der altid er plads til forbedring og det skal der også være. Hvis man først tænker om sig selv, at man er perfekt, så er der jo ikke noget at kæmpe for.

For mig er det vigtigt, at jeg kan se en reel udvikling og det kan jeg da også stadig. Men som sagt er jeg stadig ret ny som selvstændig og derfor dømmer jeg ikke mig selv ret hårdt endnu. Det er okay at være helt grøn og derfor har jeg også stadig utrolig meget, som jeg stadig skal lære. Men det er derimod helt okay at lave fejl, der skal bare altid være plads til at acceptere fejlen og rette op på den.

Tænker du nogensinde på, hvordan dit liv ville være, hvis ikke du var iværksætter?

Jeg ved ikke helt, hvordan mit liv ville være, hvis ikke jeg var hoppet ud som selvstændig. I dag er det utrolig svært at finde et job og hvis man endelig er heldig at få et, så er det ikke sikkert, at man trives i det. Hvis ikke jeg var selvstændig, så sad jeg enten på en uddannelse eller var på kontanthjælp. Mulighederne er ikke mange som ung i dag i Danmark og jeg er derfor ovenud lykkelig for, at jeg har været så heldig at være selvstændig.

Jeg er rigtig glad for det job, som jeg har nu. Der er meget arbejde i at være selvstændig og man kan roligt sige, at man aldrig har fri. Men jeg kunne ikke drømme om et bedre job end det jeg har nu som tekstforfatter. At skrive er at leve, sådan er det for mig.