Sådan forebygger og plejer du en solskoldet hud

Denne artikel indeholder reklamelinks

Vidste du, at en solskoldning er en 1. grads forbrænding af kroppen? En solskoldning gør ondt, men pleje og forebyggelse kan gøre meget.

En lækker tur til stranden med solens stråler, der varmer din krop og dit ansigt kan hurtigt blive en kort affære, hvis ikke du passer godt nok på din hud. En solskoldning kan nemlig hurtigt gøre en ende på den ellers hyggelige strandtur, og det er knap så fedt at skulle droppe solen i flere dage.

Men hvad kan du selv gøre for at forebygge solskoldning, og hvad gør du, når skaden er sket? Vi har samlet en række gode råd til dig, så du ved, hvad du skal gøre næste gang.

Hvorfor bliver vi solskoldet?

En solskoldning opstår som følge af, at du har ligget ude i solen i for lang tid uden tilstrækkelig solbeskyttelse. Både UVA og UVB-strålerne trænger gennem huden og forårsager alvorlige skader, som kan føre til hudkræft, modermærkekræft, pigmentpletter og forbrænding.

Kroppens reaktion på at beskytte sig selv mod disse farlige stråler er at producere mere melanin, hvilket giver dig den brune/røde farve på kroppen. Hvis du har opholdt dig for længe i solen, risikerer du at blive solskoldet eller forbrændt, hvilket også kan betegnes som en 1. grads forbrænding.

En solskoldning er en inflammatorisk tilstand i kroppen og vil gå over af sig selv efter et par dage, afhængigt af din hudtype, og hvor tilredt du er. De døde hudceller skal herefter erstattes af nye hudceller, hvorfor de fleste begynder at skalle huden af i store flager.

Hvis du er blevet solskoldet

Det er aldrig rart at blive så rød, at det gør ondt, og samtidig er det ikke sundt for din krop. Det er altid bedre at forebygge fremfor at behandle, men hvis skaden er sket kommer her nogle råd til, hvordan du får huden på ret køl igen.

Undgå at forværre solskoldningen

Hvis du er blevet forbrændt, vil det bedste være at holde sig helt ude af solen, så du ikke gør skaden værre. Hvis det ikke er muligt, bør du tage tøj på, som dækker din solskoldning eller på anden vis dækker forbrændingen til.

Giv huden et koldt bad

De fleste af os ved, at huden føles meget varm, når den er solskoldet, hvilket kan være meget ubehageligt. Derfor er det en god idé at køle huden ned, f.eks. ved at hoppe i et koldt bad. Det kan tage noget af ubehaget væk, men er selvfølgelig ikke en permanent virkning.

Vær dog opmærksom på, ikke at have et for hårdt tryk på vandstrålerne, da dette godt kan gøre ondt på huden. Undgå også gerne at bruge sæbe, da det fjerner hudens naturlige fedtstoffer, som er med til at beskytte huden.

Benyt en aftersun

En aftersun lotion eller creme er specielt udviklet til at lindre huden, når du er blevet forbrændt. Oftest indeholder disse cremer aloe vera, som er kendt for sin helende effekt på skader og solbrændt hud. Aloe vera er med til at køle huden og lindre smerter ved solskoldning, og mindsker samtidig også eventuel kløe.

Aftersun cremerne fra Rudolph Care er da heller ingen undtagelse. Alle deres aftersun produkter indeholder aloe vera, som en af de vigtigste ingredienser til at køle og lindre huden. Ydermere indeholder deres aftersun spray eks. agurkeekstrat, som har en antiinflammatorisk virkning på huden, samt allantoin, som giver dig en flot og glat hud.

Forebyg solskoldning

Det er vigtigt at passe godt på sin hud, da det er kroppens største organ. Hvis ikke du passer på den i solens stråler, kan du risikere at få alvorlige hudskader. Derfor bør du også forebygge solskoldning.

Det bedste du kan gøre, er at følge solrådene, hvilket betyder, at du skal:

  • holde dig ude af solen i tidsrummet 12-15. Det er her, solen står højest på himlen og er skarpest.
  • huske at påføre solcreme jævnligt, særligt hvis du har svedt eller badet. Hvis du er sydpå, skal du vælge en solcreme med en høj solfaktor, da UV-indekset er højere her.
  • huske solhat og let tøj. Du kan også bruge en solcreme til at beskytte hovedbunden i stedet for en hat. Brug også gerne solbriller til at beskytte øjnene.
  • Drikke rigeligt med vand. Når du opholder dig i solen, skal du sørge for at drikke rigeligt med vand, så du dermed undgå at blive dehydreret og få hedeslag.