Skal jeg skifte min varmekilde til en anden?

Denne artikel indeholder reklamelinks

Har du styr på, hvilken varmekilde, du skal vælge til din bolig? Her kan du læse om varmepumpens mange fordele.

varmepumpeVi har set det længe, og det fortsætter. Priserne stiger på alt lige nu; Fødevarer, olie, gas og el, bare for at nævne nogle få. Det er medvirkende til, at mange danskere netop nu overvejer, om der er penge at spare ved at skifte sin nuværende varmekilde til en anden.

Den gode nyhed er, at det er der. For opvarmer du i dag din bolig eller dit sommerhus med brændeovn og/eller el, burde du overveje at skifte til et luft-til luft-varmepumpeanlæg. Vælger du at skifte, er der lige en god nyhed mere. Du må nemlig installere det meste selv.

Hvad er en luft til luft-varmepumpe?

En luft til luft-varmepumpe er grøn energi, der udnytter luften udenfor, og omdanner energien til varme. En luft til luft-varmepumpe er således et anlæg, der opfanger varmen fra luften udenfor. Via et lukket kredsløb med kølemiddel samt en kompressor omsættes varmen til en højere temperatur. Den varme bruger du til at opvarme din bolig med.

Man kan godt sammenligne en varmepumpe med et køleskab. Det fungerer i princippet bare omvendt. Og når vi nu lige taler om køleskab, så har luft til luft-varmepumpen en ekstra fordel. Den kan nemlig også fungere som aircondition. Varmepumpen er en økonomisk investering, da den

Varmepumper kan have et ry for at være ineffektive og dårlige, og specielt dem der blev solgt i byggemarkederne. Sådan er det heldigvis ikke længere, men vil du virkelig nørde tallene igennem på, hvor effektiv din nye luft til luft-varmepumpe er, så skal du kigge efter mærkningen SCOP. SCOP er en ny mærkningsordning, der måler effektiviteten af din varmepumpe. Det gør den gamle COP også. Forskellen er bare, at COP måler effektiviteten af en bestemt temperatur, hvor SCOP viser gennemsnittet for hele fyringsperioden.

Installer selv din nye luft til luft-varmepumpe

mand installerer varmepumpeDet er vigtigt at understrege, at når der er tale om installation af varmepumpe, så er det kun en luft til luft-varmepumpe, du selv må montere og installere. Når det er sagt, er det også kun bestemte ting, du selv må gøre. Du kan dog stadig gøre en ekstra besparelse, hvis dine hænder er skruet rigtigt på. Men du kommer ikke uden om, at skulle have fat i en fagmand, for du må ikke selv forbinde delene med hinanden. Du skal også være opmærksom på, at hvis du selv monterer din luft til luft-varmepumpe, kan der være visse garantier, der kan bortfalde. Er du det mindste i tvivl, så lad en autoriseret installatør gøre det for dig.

Du må eksempelvis selv montere den del, der sidder inde i huset, og den del der skal monteres på ydersiden af huset. Dog skal du være opmærksom på placeringen. Der er bl.a. lavet regler for støjniveau ved skel til nabo. En luft til luft-varmepumpe kan fylde en del indenfor, så vær grundig i valget af placeringen. Men husk! Det er altid en god idé at rådføre dig med en professionel, inden du går i gang. På den måde er du på forkant med eventuelle udfordringer, og med god vejledning kommer du godt fra start.