3 ting til haven der kan gøre den grønnere om vinteren

Kigger du ud på en grå og brun og trist have i vintermånederne? Med en vinter som den i år, hvor sneen kun falder i uger med to søndage, kan man ikke regne med sneen til at pynte haven og gøre den hyggelig. I stedet står vi ladt tilbage med et trist syn og en grå himmel over os.

Hvis det også er situationen i din have, er det allerede nu en god idé at begynde at overveje, hvilke tiltag, du vil gøre i haven, for at den bliver grønnere og kønnere til næste vinter. Godt og veludført havearbejde kræver nemlig planlægning. Heldigvis for dig, har vi her samlet tips til den grønne have, som du kan starte med at læse.

1. Vælg en vintergrøn hæk

Dette punkt er måske mest relevant for dem, der endnu ikke har anlagt hæk om haven, eller som planlægger en udskiftning af en gammel, syg hæk. Et godt valg vil i så fald være en ligusterhæk. Den er grøn om vinteren og vokser tæt.

Ligusterhækken har også den fordel, at den vokser tæt og derfor skaber en god afskærmning indtil naboens rodehjørne og giver privatliv i havens hyggekrog. Den er desuden rimeligt hurtigt voksende, så der går ikke mange år fra etablering til voksen hæk.

Andre gode buskplanter, der er vintergrønne, er taks, bjergfyr, dværgfyr og laurbærkirsebær, som dog ikke vokser lige så hurtigt eller tæt som ligusterhækken. Disse egner sig som fritvoksende stedsegrønne buske, der da også kan danne rammen om en hyggekrog i haven eller lignende.

2. Vælg stedsegrønne græsser

Mange gør den fejl, at de kun kigger efter blomstrende planter for at skabe liv i haven. Der findes imidlertid mange planter uden blomster, der også giver en dejlig have med en god atmosfære. Det gælder eksempelvis for de mange forskellige græsser, man kan få til haven. Her tænkes der ikke på plænegræs, men de bregneagtige ”totter” af græsser, der står flot i et bed.

Som eksempel på vintergrønne græsser kan nævnes alpehavre, bjørnegræs, blå bjørnegræs, japansk star og skovfrytle. Disse varierer fra at være helt grønne om vinteren til at have et blåligt skær, hvilket også er både flot og moderne.

3. Vælg vinterblomstrende buske

Selvom hække og græsser kan gøre meget i en have, når det hele ikke skal handle om blomster, er vinterblomstrende buske altså også et hit. Her får man nemlig de blomster, man går og længes efter. Det er ikke mange planter, der blomstrer om vinteren, men der findes nogle, som kan give det, haven mangler om vinteren.

Der findes eksempelvis to varianter af kejserbusk – en med lyserøde blomster og en med rosa blomster. De blomstrer mellem december og februar/april og giver et dejligt liv til haven. Dertil kan nævnes kirsebærkornel, der har små, gule blomster i marts, peberbusk med røde blomster i februar-marts, troldnød med gule, duftende blomster fra januar og vinterjasmin med gule blomster i november-februar.

Få hjælp til at planlægge den ideelle have

Hvis det virker uoverskueligt at anlægge en have, der er skøn hele året rundt, er det en god idé at konsultere en professionel havemand. I Østjylland finder du eksempelvis Hus og Have Hjælpen, som yder en professionel haveservice for både private og virksomheder.