4 amerikanske fænomener vi har taget til os

Denne artikel indeholder reklamelinks

Amerikanske fænomener

Vi er ikke blege for at kigge mod amerikanerne, når vi søger inspiration. Vi rejser til USA som aldrig før, og både digitaliseringen og globaliseringen har været med til at sørge for, at vi nemt og hurtigt kan blive oplyse om det, der sker i USA.

Gennem årene har vi taget en hel del amerikanske fænomener til os. Vi har budt fast-food varmt velkomment og samtidig er der også en del traditioner og fænomener, som vi bruger i højere og højere grad

1.      Halloween

Halloween

Det er ikke alle danskere der ved, at den første søndag i november er Allehelgensdag. Til gengæld ved mange, at det er lige deromkring, at Halloween skal fejres. Halloween er nemlig amerikansk, og er beslægtet til Allehelgensdag.

I USA er alting lidt større, og Halloween er ikke en undtagelse. Til denne højtid klæder amerikanerne sig ud og ofte køres der Halloween tema i hele huset. Herefter går traditionen på, at de udklædte børn skal ud og ”trick og treate” eller ”slik eller ballade”, som vi kalder det i Danmark.

På trods af at Allehelgensdag siden 1770 ikke har været en helligdag i Danmark, så har vi altså taget den amerikanske halloweentradition til os, og klæder os uhyggeligt ud og stemmer dørklokker – præcis som vi kender det fra amerikanerne.

2.      Valentinsdag

Valentinsdag

En anden amerikansk tradition vi har taget til os er valentinsdag eller Valentines Day, som den hedder i USA. Her sættes kærligheden i fokus, og blomster og chokolade gives til kærester og ægtefælder. Derudover har restauranterne travlt, da både kærestepar og ægtepar fejrer dagen ved at gå ud og spise og hygge sig.

Valentinsdag kaldes også de elskendes dag, hvilket passer til det, der er i fokus på dagen. Igen er alting altid lidt større i USA, og her sendes faktisk omkring 200 millioner kort på valentinsdag den 14. februar hvert år.

Fænomenet stammer fra den romerske præst Valentin, der viede romerske soldater til trods for, at den romerske kejser beordrede, at vielserne skulle stoppes. Til sidst blev præst Valentin halshugget den 14. februar, så det er altså denne præst vi mindes, når vi hylder kærligheden i forbindelse med valentinsdag.

3.      Black Friday

Black Friday

Black Friday er et af de amerikanske fænomener, der virkelig har taget fat hos danserne de seneste par år. Dagen kommer efter den amerikanske højtid Thanksgiving, som vi danskere dog endnu ikke har taget til os.

Til Black Friday kan man finde særligt gode tilbud hos alle former for butikker. Black Friday er særligt stort i onlinehandlen, men det findes dog også mange historier om mange timers kø uden for butikker i både Danmark og USA.

Black Friday i Danmark har været igennem en rivende udvikling de sidste par år, og har hvert år nået omsætningsrekord. Vi danskere elsker nemlig et godt tilbud – præcis lige som amerikanerne.

4.      Self storage

Self storage

Self storage er en af de nyeste amerikanske fænomener, som vi har taget til os her i Danmark. På dansk er self storage leje af depotrum eller opmagasinering på lagerhoteller. Vi danskere bor på færre kvadratmeter, men køber flere og flere ting, så vi har svært ved at opbevare alle vores ejendele i vores bolig.

Det er netop af den grund, at flere og flere danskere lejer et depotrum på permanent basis, og på den måde bruger det som et permanent depotrum, hvor ejendelene kan opbevares sikkert og i et godt klima,

Det første lagerhotel kom til Danmark i 2001, men nu er der altså mere end 50 forskellige lagerhoteller, der udbyder leje af depotrum i både større og mindre byer.