4 tegn på at en webshop er falsk

saadan ser du om en webshop er falskElsker du også at handle på nettet? Der er ingen tvivl om, at nethandel er vejen frem på mange områder. Internettet har taget os alle sammen med storm, og det faktum, at andelen af handler foretaget over telefonen stiger og stiger, er en klar indikation af, at vi virkelig har taget det til os. Men det betyder også, at der er åbnet for en helt ny verden med uendelige muligheder for at begå online kriminalitet, også kaldet cyber crime.

1. Dårligt sprog

daarligt-sprogSom regel er svindlerne bosat i Kina, og herfra opkøber de danske, svenske og andre domæner. Der lægger de en webshop, som kun er bygget nødtørftigt op eller måske beror på en skabelon. Alt indholdet oversætter de via Googles hjælpeløse ”Translate”-værktøj, som kan være godt nok, hvis man har sin kritiske sans med sig, når man bruger det. En hjemmeside, der er oversat fra ende til anden med et sådant værktøj vil ofte være meget tydeligt præget af det dårlige sprog. Desværre bliver svindlerne dog generelt bedre til at gøre deres sider troværdige, så man skal være ekstra opmærksom på at spotte dårlig sprog osv.

2. Lave og skæve priser

Det er ganske rigtigt, at man ofte kan finde mange ting til utroligt gode priser på internettet – men hvis der er tale om mærkevarer som Nike, Gucci og lignende, der sælges til helt vilde priser, som ligger langt fra prislejet på andre webshops og i fysiske butikker, er det som regel også for godt til at være sandt.

Man vil også se, at priserne er oversatte fra fx amerikanske dollars idet de er skæve. Vi er vant til priser som 249,00 eller 249,95, men på falske webshops kan prisen godt være 243,67, fordi prisen automatisk og helt ukritisk er oversat ved hjælp af en valutaomregner. Kombinationen af en skæv pris og en meget lav pris er et næsten sikkert tegn på, at der er noget galt.

3. Kig efter e-mærket

Man kan sagtens misbruge e-mærket, men det er svært at blive optaget på e-mærkets egen hjemmeside, hvis man ikke er godkendt til det. Hvis du er i tvivl om en webshop er god nok, så kig efter e-mærket. Hvis det ikke er der, har de enten ikke fået det, ikke villet have det pga. prisen eller også har de aldrig søgt det, fordi de er svindlere. Hvis de har det, og du vil være sikker, kan du søge efter dem på e-mærkets hjemmeside.

4. Tjek de grundlæggende oplysninger

find den rigtige adresseEr der en adresse? Tjek den og se, om det ser rigtigt ud på Google Maps eller lignende tjeneste. Er der et telefonnummer? Tjek det evt., og lad være med at handle der, hvis de ikke har oplyst deres nummer – det er et godt tegn på, at der er noget, som de ikke er stolte af. Er der et CVR-nummer? Slå det på Virk.dk – virksomhedsregistreret. Der kan godt stå et CVR-nummer uden det er et ægte et af slagsen, så tjek det. Hvis der er noget galt med nogle af disse punkter behøver det ikke at være sikre beviser på, at der sidder svindlere bag shoppen. Det kan også være tegn på, at dem, der står bag, bare ikke er ret professionelle (endnu).

5. Receptpligtig medicin uden recept?

Der findes mange, der sælger (ulovlig) medicin ulovligt på nettet, og der findes desværre et marked for det. Men hvis du selv har rent mel i posen og havner på en webshop, hvor du kan købe receptpligtig medicin tilsyneladende uden recept, så lad være. Du kan være heldig, men du kan også være rigtig uheldig at stå med noget ukontrolleret medicin, der ikke virker, som det skal – i værste fald kan det gøre dig rigtig syg. Det er smart at købe medicin online, hvis man sørger for at handle ved at seriøst online apotek, hvor der skal bruges NemID for at logge ind og købe sin receptpligtige medicin.