I en tid med stigende priser på blandt andet fødevarer, benzin og varme vil de fleste gøre et forsøg på at spare. Der skal heldigvis ikke meget til for at få lidt ekstra luft i budgettet. Det kræver blot få ændringer i hverdagen og overvejelser omkring fremtidige investeringer. Her får du 5 sparetips, som du kan gå i gang med allerede i dag.
En jævn temperatur
Sørg for en stabil temperatur i hele huset. Det kræver meget energi at opvarme rummene, hvis der er for store temperaturforskelle. En indendørstemperatur på mellem 18 – 21 grader er fint. Nogle foretrækker at sove køligt om natten, og skruer ned for varmen i soveværelset, inden de går i seng. Invester gerne i moderne termostater der selv regulerer varmen ud fra bestemte kriterier. Via en app kan termostaterne blandt andet indstilles til dag- og nattemperatur, ferietilstand samt slukke ved udluftning. På den måde skal du ikke spekulere over at tænde og slukke termostaterne, hver gang der luftes ud, eller når du står op om morgenen.
Tjek din varmekilde
Hvis du er indehaver af naturgas eller et gammeldags oliefyr, bør du kraftigt overveje at skifte over til en mere miljøvenlig og energibesparende varmekilde. Det er en god investering at skifte over til en varmepumpe, hvis du er hus- eller sommerhusejer. Med en installation af varmepumpe sparer du penge på varmeregningen samtidig med, at du bidrager til en grønnere omstilling. Varmepumpen har en lang levetid og kræver minimal vedligeholdelse, hvilket gør den til en sikker investering.
Spar på vandet
Der bruges meget vand i dagligdagen, men med få justeringer kan du nemt spare på vandet. Skær ned på badetiden og sluk for vandet, når du sæber dig ind. Invester i en sparebruser samt vandsparer til vandhanerne. Hvis toilettet er gammelt, bruger det store mængder vand på at skylle ud. Overvej derfor om det ikke er ved at være tid til at udskifte det med et vandbesparende toilet. Fyld opvaske- og vaskemaskinen helt op og vask ved lavere temperatur. Lettere snavset tøj kan sagtens blive rent ved 30 grader.
Planlæg dine indkøb
Der er mange penge at spare, hvis du planlægger ugens indkøb. Start med at lave madplan for en uge ad gangen og lav en indløbsliste herefter. Udnyt de fødevarer du allerede har derhjemme, enten fra fryseren eller køleskabet. På den måde mindsker du samtidig madspild. Når du handler ind så hold dig til indkøbslisten og undgå impulskøb. Udover at spare mange penge på husholdningsbudgettet, får du mere tid og struktur i dagligdagen ved kun at handle et par gange om ugen. Du kan med fordel lave større portioner mad for derefter at fryse resterne ned. På den måde har du nem aftensmad til de dage, hvor tiden er knap, eller du ikke orker at lave mad.
Lad bilen stå
Parker bilen i garagen og hop op på cyklen. Hvis du ikke har langt til arbejde, er der flere fordele ved at tage cyklen. For det første sparer du benzin, som i disse tider får de fleste til at vende det hvide ud af øjnene. Priserne er på himmelflugt, og ser ikke ud til at falde foreløbigt. For det andet får du gratis motion, og i en travl hverdag kan det ofte knibe med at finde tid til at motionere. Hvis du kører igennem byen, er det som oftest hurtigere at tage cyklen. Du slipper for at holde i kø, og kommer hurtigere afsted samt undgår eftermiddagstrafikken. Tilslut er det værd at nævne den miljøvenlige gevinst, der er ved at tage cyklen frem for bilen.