Oplever du også, at dine følelser løber løbsk, og at du føler dig mere irritabel og trist lige inden du skal have din menstruation? Så er du formentlig en af dem, som døjer med PMS. Rigtig mange kvinder er ramt af PMS. Faktisk oplever omkring 75% af alle kvinder i den fertile alder PMS-symptomer i forbindelse med deres menstruation.
PMS er dermed meget almindeligt, men kan dog være rigtig irriterende og generende. Nogle kvinder er endda så plaget af deres PMS, at de bliver nødt til at sygemelde sig. Vil du også gerne slippe for de generende symptomer, der kommer snigende en gang om måneden?
Herunder kan du læse mere om, hvad PMS egentlig er, samt få gode råd til, hvad du selv kan gøre for at styre din PMS.
Hvad er PMS?
PMS (præmenstruelt syndrom) er en samlebetegnelse for de fysiske og psykiske gener, som nogle kvinder i den fødedygtige alder oplever i perioden op til menstruationens start. Det der er kendetegnet ved PMS er, at symptomerne opstår på samme tid hver måned og ikke ligner nogle symptomer, som du eventuelt normalvis oplever.
Det kan være meget forskelligt, hvilke symptomer man oplever i forbindelse med PMS. Nogle af de mest almindelige symptomer på PMS er dog blandt andet: Oppustethed, brystspændinger, uren hud, træthed, tristhed, hovedpine, irritation, øget appetit, væskeansamlinger, øget tendens til at græde, kort lunte, depressive tanker, rastløshed og psykisk ustabilitet.
Det er ikke præcist klarlagt, hvorfor det er, at nogle kvinder får PMS. Det skyldes dog formentlig, at de hormonelle ændringer du oplever i din menstruationscyklus påvirker kroppen på forskellige måder, og herunder også centralnervesystemet. Dette gør således, at man oplever forskellige fysiske og psykiske gener kaldet PMS.
6 gode råd til at lindre PMS
Døjer du meget med PMS, og er du generet af forskellige symptomer i flere dage eller mere mellem din ægløsning og menstruation, kan det være en god idé at kigge på, hvad du selv kan gøre for at afhjælpe generne ved PMS.
Vær fysisk aktiv
Motion kan være med til at mindske PMS. Det skyldes, at kroppen producerer endorfiner, når man er fysisk aktiv, hvilket kan fungere som kroppens egen smertestillende medicin. Det er derfor en god idé at komme ud og bevæge kroppen, når du har PMS-symptomer.
Det kan du fx gøre ved at gå en tur i naturen eller dyrke yoga. Det er ikke en god idé at begynde at træne i længere tid eller dyrke hård træning, da det kan tage for hårdt på kroppen og gøre kroppen stresset.
Spis en sund kost
Masser af fed og usund mad kan gøre din PMS værre. Det er derfor en god idé at du så vidt muligt undgår sukker, alkohol og hvidt brød og i stedet spiser en sund kost med grøntsager, grove kulhydrater og protein fra magert kød.
Det betyder dog ikke, at du slet ikke kan synde mens du har PMS. Mange kvinder har lyst til sukker, når de har PMS. Det kan da også være rigtig godt for din krop at spise 40g mørk chokolade om dagen. Det skyldes, at mørk chokolade blandt andet indeholder serotonin og dopamin, som kan hjælpe dig i bedre humør.
Tag kosttilskud
Udover en sund kost og motion kan det også være en hjælp at tage kosttilskud. Nogle kvinder oplever en god effekt af at tage tilskud under deres PMS, såsom B6-vitaminer, omega-3 fedtsyrer, magnesium og E-vitamin. Det er dog usikkert, hvorvidt disse rent faktisk har en effekt.
Kosttilskud som derimod har en veldokumenteret effekt er kosttilskud som indeholder Vitex Agnus Castus, der er bær, som kommer fra kyskhedstræet. Vitex Agnus Castus hjælper mod smerter og irritation i forbindelse med PMS, og kan derfor være gavnligt at tage, hvis du oplever generende PMS-symptomer.
Mærket Solaray har blandt andet lavet et kosttilskud med Vitex Agnus Castus, der hjælper med at lindre generne i menstruationscyklussen og ved PMS.
Dæmp symptomer med smertestillende
Hvis du i forbindelse med din PMS oplever fysiske symptomer såsom hovedpine eller mavesmerter, der er så uudholdelige, at du ikke kan komme igennem dagen, kan det være en hjælp at tage smertestillende. Smertestillende piller kan hjælpe med at dæmpe generne, så du ikke er generet af smerter og derfor ikke behøver at sygemelde dig.
Giv dig selv ro
Hvis du oplever mange psykiske gener i forbindelse med din PMS, kan det være en god idé at give dig selv ro til at slappe af og tage tingene stille og roligt. Er du stresset, vil du nemlig opleve at få flere PSM-symptomer. Det er derfor vigtigt at undgå stress og give dig selv tid til at stoppe op og trække vejret dybt.
Du kan give dig selv ro og mindske stress ved at gå en tur i naturen, tage en lur eller måske dyrke noget yoga. Er du meget ramt af dine psykiske PMS-symptomer, kan du også overveje, om der er nogle ændringer du kan lave i dit arbejdsliv for at mindske stress og gøre PM-symptomerne mindre.
Start på P-piller
Hos mange kvinder bliver PMS-symptomerne mildere, når de starter på p-piller. Det skyldes, at man ikke får ægløsning, når man er på p-piller og derfor får en falsk menstruation. P-pillerne hjælper på den måde med at skabe en større balance, så man ikke oplever så udprægede hormonsvingninger.
Mange oplever god effekt af behandling med p-piller, og oplever du svære fysiske og psykiske gener i forbindelse med din PMS, kan det således være en mulighed at starte på p-piller.