Advarsel om medicinkøb i udlandet

Det er velkendt i den danske befolkning, hvordan du har mulighed for ofte at spare lidt penge ved at købe dine varer i udlandet.

Lavere omkostning ved at drive forretning og tidligere lavere moms – nu ændret ved, at det er købers land, der fra 2015 bestemmer momsen og ikke sælgers land – har især været med til at gøre det gunstigt at købe tøj, sko og andre produkter i udlandet.

Et produkt, du dog fortsat bør købe i Danmark er din medicin og dine kosttilskud. Og det er der flere gode grunde til:

Du er din egen læge online

På nettet har du i udlandet mulighed for at købe medicin, du i Danmark skal have recept på.

Det er ikke uden grund, at du skal have recept på medicinen i Danmark. Du kan ved at kombinere medicinen med forkerte stoffer eller ved at indtage den forkert udsætte dig selv for en stor risiko. En risiko, du ved at tale med en læge og få medicinen udstedt herfra praktisk taget kan undgå helt.

Du risikerer at behandle sygdomme under udvikling forkert ved selv at købe din medicin, hvilket kan være med til at fremskynde sygdommens udvikling – og derved gøre kvalerne større for dig selv i sidste ende.

Ved at klassificere produkter som kosttilskud i stedet for lægemidler er det tilmed muligt at sælge produkter online i udlandet, der ellers ville være ulovlige i Danmark. Dette ses især ofte inden for fitness- og vægttabsgenren, hvor fedtforbrændere, der ikke er tilladt at sælge i Danmark som følge af faren for at bruge dem for et lavt beløb kan bestilles i blandt andet det mere lempelige Sverige.

Ingen erstatning

En anden udfordring er, at du ved at købe medicin selv i udlandet ikke er beskyttet af den danske erstatningsordning for lægemiddelskader. Ordinerer dig en læge et forkert middel og får du en skade som følge af dette opnår du en erstatning.

Har du selv købt din medicin er der intet ansvar og du står selv med sorteper, hvis det viser sig at være den forkerte medicin.

Potentielt ulovligt

Det kan også være decideret ulovligt og føre bøder med sig at købe medicin i udlandet. Efter dansk lov er det tilladt at bestille lægemidler fra andre EU- eller EØS-lande (herunder Norge). Du må ikke bestille medicin på nettet fra andre lande.

Gør du dette, og tager tolden din pakke og tjekker tolden, vil du modtage en bøde for medicinkøbet.

Godt ræsonnement i at købe medicin online

Det i sig selv at købe medicin online er ikke et problem – snarere tværtimod. At handle ind hos troværdige net-apoteker som eksempelvis Webapoteket.dk, og andre online apoteker, hvor der står danske fagfolk bag disken, giver dig flere fordele.

Det er hurtigere at handle ind online, du kan bestille i god tid og samtidigt spare tid. Medicinpriserne i Danmark er lagt fast ovenfra og prisen ved at bestille online og i en butik er derfor i store træk den samme. Du kan dog spare penge ved at købe ind online for så vidt angår produkter, der ikke er decideret medicin. Det gælder eksempelvis cremer og diverse kosmetik.