Alt du skal vide om menstruation

Denne artikel indeholder reklamelinks

Alt du skal vide om menstruation

Menstruation er en ganske naturlig del af enhver pige og kvindes liv. Menstruationen kommer oftest, når pigerne er mellem 10 og 15 år, men langt de fleste får den omkring 13 års alderen.

Menstruationen kommer, idet hjernen sender et signal til æggestokkene om, at den skal begynde at modne et æg. Når det sker, begynder ægløsningsprocessen, hvor ægget frigør sig fra æggestokken og ned mod livmoderen. Det er i ægløsningen, at man har mulighed for at blive gravid. Det sker, hvis ægget bliver befrugtet af sædceller, og hvis det ikke sker, bliver man altså ikke gravid. Så udskiller kroppen blot slimhinden inde fra livmoderen. Når slimhinden udskilles får man menstruation, og hvis den ikke bliver udskilt, kan det være den er blevet befrugtet, og så udebliver menstruationen. Menstruationen begynder cirka 14 dage efter ægløsningen.

Hvordan påvirker menstruationen dig?

Alle piger er forskellige. Det er forskelligt, hvornår man får sin første menstruation, hvor kraftigt man bløder, når man har den og hvor længe menstruationen står på. Det er derfor også forskelligt, hvordan piger påvirkes af menstruationen.

Nogle har kraftige menstruationssmerter både op til menstruationen og mens den står på, mens andre ikke mærker nogle smerter overhovedet. Det er også individuelt, hvilke smerter man har. Nogle oplever kraftige mavesmerter, mens andre får ondt i linden, benene eller blot føler mangel på overskud og energi.

Nogle piger oplever desuden, at de under deres menstruation får:

  • Hovedpine
  • Kvalme
  • Diarré
  • Svedeture

Endeligt kan menstruationen også fremkalde humørsvingninger, og nogle har altså lettere ved at føle sig deprimeret, ustabil, rastløs eller irriteret.  Humørsvingningerne skyldes, at kroppen under menstruationsperioden har flere hormoner. Alle de forskellige gener op til menstruationen kaldes også for præmenstruelt syndrom.

Sådan beskytter du dig, når du har menstruation

Beskyt dig mod menstruation

Når man får sin menstruation, vil man typisk blive introduceret til forskellige beskyttelsesmuligheder. Nogle har det bedst med at bruge tampon, mens andre bruger bind. Valg af beskyttelse afhænger også af, hvor kraftig menstruation, man har.

Hvis man ikke er til hverken bind, trusseindlæg eller tamponer kan OrganiCup være et godt alternativ. OrganiCup er en menstruationskop, der opsamler blodet, og kan bruges igen og igen. Faktisk kan den sidde i helt op til 8 timer af gangen, hvorimod en tampon maksimalt holder i 5 timer. Med OrganiCup er man altså beskyttet længere tid af gangen.

Hvis du beslutter dig for at bruge bind, er det vigtigt, at du husker at skifte det i løbet af dagen. Hvis det er for fugtigt i for lang tid, kan du nemlig risikere at få underlivssvamp. Sørg derfor for altid at have et bind med i tasken, så du opretholder god hygiejne – også i forbindelse med din menstruation.

Når man vælger beskyttelse, er det vigtigt, at man vælger den type, man føler er bedst og mest behagelig. Det kan være en god idé at starte med bind og trusseindlæg, og hen ad vejen prøve både tampon og OrganiCup af.

Gode råd

  • Oprethold god hygiejne
  • Få nok væske
  • Hav styr på hvornår din menstruation kommer
  • Giv dig til at slappe af
  • Hav altid tampon, bind eller OrganiCup med dig