Angst er en styrke ikke en svaghed

Denne artikel indeholder reklamelinks

Kroppen begynder at ryste og hjertet hamre løs. Sveden begynder at pible frem fra de små svedporer i huden og hænderne er pludselig badet i sved – nu vil du bare stikke af. Sådan oplever mange borgere flere episoder i deres liv. Men er angst i virkeligheden en svaghed, eller kan man vende den til en styrke?

Angst er en udbredt lidelse i Danmark og i 2010 invaliderede lidelsen 213 borger i en sådan grad, at de fik tildelt førtidspension. Antallet er stadig stigende og det skyldes muligvis, at samfundet er dårlig til, at tage sig ordenligt at de angstramte borgere.

Angst kan helbredes

Hvis man opdager lidelsen angst i tide, er det muligt, at vende den til en styrke. De fleste mennesker ser ganske vist angst som en svaghed, men hvorfor ikke vende den til noget positivt. Alt dette kræver dog, at man allerede har opdaget og accepteret at man lider af dette.

Når man bliver angst, bliver man som regel anspændt og får en forfærdelig uro i hele kroppen. Ligeledes vil mange opdage en utrolig hjertebanken, som kan være uudholdelig. Angst er en meget ubehagelig følelse, som kan helbredes, men det kan være svært, hvis ikke man selv er klar over, at det er angst, man er ramt af.

Frygt og nervøsitet er to følelser, som på mange områder kan minde om angst, dog er disse to følelser slet ikke nær så farlige. Frygt er en følelse, man får, når man kender grunden til den og derefter vurderer, at der reelt kan ske noget farligt. Nervøsitet er derimod en følelse af usikkerhed eller mindreværd. Denne følelse kan opstå, hvis man har en frygt for, at man ikke kan leve op til sine egne eller andres forventninger.

Man kan sige, at angst eller nervøsitet er sygdomme, mens frygt er en reaktion, der er hensigtsmæssig for at forhindre, at man kommer til skade. Rundt regnet er der et tal, der fortæller, at det er hver femte dansker, som på et tidspunkt i sit liv får angst – herved kan vi betragte den som en sygdom.

Find frem til angsten

Der findes forskellige former for angst og ofte lider man ikke kun af en enkelt angst, men har flere forskellige. Herunder kan du se et lille indblik i, hvad man kan være angst for.

  • Socialfobi er angst for, at føle sig observeret og kritiseret af andre mennesker. Man har ofte angst for, at spise med andre eller at sige noget når andre lytter.
  • Agorafobi er angst for, at være steder med mange mennesker. Det kan være, at man har svært ved at tage bus eller tog eller handle i myldretiden.

Mange angstlidelser starter i en tidlig alder og kan ligge gemt, indtil problemet igen opstår. Det er ikke alle mennesker, som er klar over, at de lider af angst. Man kan få stillet diagnosen hos lægen via et spørgeskema. Herefter vil du som regel blive henvist til en psykolog, som kan hjælpe med at redegøre problemet og hjælpe dig af med det.

Vend angsten til styrke

Det er vigtigt at understrege, at hvis man lider af angst, så kan man helbredes for det, men det kræver, at man selv vil, og ønsker at gøre en stor indsats. Det handler nemlig om, at arbejde med problemet eller problemerne og tage meget små skridt imod det, man synes er ”farligt”.

Når man er klar over angstproblemet og man har lært at tackle det, så vil man helt automatisk finde en meget stor styrke i sig selv. Denne styrke kan man betragte som en gave. Det er nemlig ikke en styrke alle mennesker har. Men når du er klar over, hvad du er angst for og du har lært at håndtere dig, så har du lært dine svage sider meget bedre at kende og ved, hvornår du skal være på vagt i modsætning til de mennesker, som aldrig har været udsat for dette.