Apotekerne har bevæget sig langt fra krostuer til onlinebutikker

Apoteker

Når man tænker på et apotek i dag, tænker man nok primært på lægemidler, på god vejledning, og på sundhed. Da apotekerne blev lavet for mange hundrede år siden, var det dog noget lidt andet, der blev langet over disken.

Det første apotek i Danmark blev oprettet i 1546, selvom intentionen havde været der i mange år forinden. Det var naturligvis i Kongens København, det første apotek blev oprettet, og der skulle gå 3 år, inden det første apotek i provinsen blev oprettet.

I 1672 var der 24 apoteker i landet, og her blev medicinalordningen formuleret. Den sagde, at det kun var apotekerne, der måtte tilberede og forhandle lægemidler, og at man ikke måtte drive apotek uden at have fået en kongelig bevilling.

Ordningen sagde også, at alle apoteker i provinsen måtte sælge vin, fordi der var så få mennesker, at det var svært at få en forretning til at løbe rundt kun på salg af lægemidler.

I dag i en brydningstid

Vi kan meget vel se et opbrud i den måde, vi bruger apotekerne på lige nu. Der er nemlig i 2015 blevet åbnet for, at apoteker ikke længere behøver være knyttet til et fysisk apotek. Man kan altså i dag handle på et online apotek, der ikke har en fysisk afdeling.

Tidligere kunne man godt handle online hos et apotek, men det ville ikke være et online apotek. Det ville være en online salgskanal for et fysisk apotek, ligesom man kan handle hos Silvan online, selvom de findes i fysiske butikker.

Endnu er der stadig mange, der går ned i det fysiske apotek, og kun en lille del af handlen hos apotekerne foregår online, men muligheden for et skifte i måden at bruge apotekerne er til stede.

Fra detailhandlen kan man se, at det tager et stykke tid, inden vi ændrer vaner, men det kunne meget vel være, at når de ’digitalt indfødte’ begynder at fylde mere, og den lidt ældre generation vil fylde mindre, at forbrugsmønstrene vil ændre sig hurtigere i den digitale retning.

Apotekerne og dyrene

Apotek svane og loeve

Måske har du lagt mærke til, at apotekerne i Danmark som regel har en eller anden form for dyr i deres navn. Løve Apotek, Svane Apotek, og mange andre dyr er blevet kædet sammen med apotekerne i navnene, og der er ikke rigtig nogen, som er sikre på, hvorfor det er sådan.

Et bud er, at dyrene har været symboler på noget abstrakt, som skulle smitte af på apoteket. Løven med dens livskraft og styrke, svanen med dens elegance og renhed, Fønix med genfødsel og vedholdenhed. Det har på sin vis været datidens branding, da man ikke havde lange reklamekampagner.

Andre har et mere lavpraktisk bud på, hvorfor apotekerne har haft tradition for at tage disse dyr til sig i deres navne. I gamle dage var man ikke kommet på husnumre og vejnavne i den form, som vi kender det i dag, og i stedet navngav man områder eller bydele.

De kunne opkaldes efter dyr, og på den måde kunne Svane Apoteket blive til apoteket i bydelen med det navn. I samme boldgade har nogen spekuleret i, at da folk ikke kunne læse og skrive i gamle dage i samme udstrækning, som vi kan i dag, har man sat et letgenkendeligt dyr på huset – så kunne man gå efter løven, hvis man skulle på apoteket uden at kunne stave til hverken løve eller apotek.