Bæredygtigt design hitter blandt danske designere

Denne artikel indeholder reklamelinks

Bæredygtigt design og de dyreste lamper er næppe to ting, du sætter sammen med hinanden.

Ikke desto mindre er det en trend ikke alene for så vidt angår danske, men også udenlandske, designere at have en miljømæssig profil.

Det betyder at vi i fremtiden ikke blot køber en lampe fordi, at den lyser godt og fordi at den passer ind i rummets design. Det er ikke blot fordi lampen kommer fra det rigtige mærke (PH, Le Klint og Verpan er blandt favoritterne i de danske stuer lige nu) – det er også fordi, at lampen er lavet af genbrugsmaterialer og du kan have god samvittighed med at bruge den.

Plasticaffald i ”circular economy”

Et mere og mere aktuelt begreb hedder ”circular economy”. Det beskriver hvordan vi bruger ressourcer til først at skabe en ting, som med genbrug kan få et nyt liv som et helt andet objekt.

Et godt eksempel på sådan circular economy er når danske lampedesignere – fx Mette Bak Andersen, der er gået sammen med Danmarks Naturfredningsforening (DN), som du kan læse mere om på B.dk her – genbruger plasticaffald i naturen til at lave lamper.

Hver eneste danske producerer hver eneste dag 7.7 kilo affald – heraf er det meste plastik, der er lavet af olie. Olie er et værdistof (mere og mere endda, hvilket er hvorfor flere danskere nu investerer i olie ligesom de gør med aktier og obligationer), som vi med fordel kan bruge flere gange.

Alternativet er at bruge olie en gang til at skabe en plastikflaske for så at acceptere, den ender sine dage udtjent med at forurene skoven og ødelægge oplevelsen for de, der går igennem.

Kan smeltes om igen

Mette Bak Andersens lampe, der som nævnt er skabt i samarbejde med Dansk Naturfredningsforening, er lavet af polypropylen. Det er plastik, der er smeltet om, formet og herefter kølet ned.

En plastiklampe, som du har set dem før – men dog med en historie. Køber du netop denne lampe fremfor en almindelig lampe i IKEA er du med til at løse problemet og ikke med til at skabe det.

At du kan være en del af løsningen er også hvad de andre danske designermærker gerne vil udnytte – derfor kan du i fremtiden købe lamper fra førnævnte Verpan og PH, der har den samme miljømæssige kant. Du køber ikke blot lampen, men du køber dig også ind i historien hvor du sammen med de andre med samme lampe har gjort noget godt.

Vi vil alle sammen være et bedre menneske – nogle gange er det nemmere end andre gange. At købe en miljørigtig lampe er en af de nemmere måder at opnå den følelse af at være med til at løse problemet på!

I samme genre bør også nævnes ”Natural Light”-projektet, der skal bringes lys til de dele af verden, hvor elektricitet endnu ikke er en selvfølge. Natural Light-projektet er minimalistiske lamper, du skaber med genbrugsmaterialer og som til en meget billig pris distribueres til de dele af verden, der ikke blot kan tænde for stikkontakten. Velux Group er med i projektet blandt andre partnere.