Bevar dine dyrebare smykker

Denne artikel indeholder reklamelinks

Alle kvinder ved, at når det handler om at passe bedst på sine smykker, så har opbevaringen alt at sige. Men er du egentlig klar over hvordan du giver dine smykker kærlighed bedst muligt. Rengøringen har nemlig også rigtig meget at sige og så er det helt lige meget om det drejer sig om et smykke til fyrre kroner eller om det er en halskæde til flere tusinde kroner.

Smykker som eksempelvis ringe, halskæder, armbånd og øreringe kan let forgå, hvis ikke man giver dem noget kærlighed over hovedet og det er måske også langt de færreste, som rent faktisk rengøre deres smykker. Her har vi samlet nogle gode tips til, hvordan du kan give dine smykker den bedste kærlighed.

Smykkeskrin er smartere end et smykketræ

Det er meget moderne at hænge smykkerne op på et såkaldt smykketræ, men var du klar over at dine smykker har det bedst, når de ligger i et smykkeskrin? Uanset hvad du vælger, så er begge løsninger bedre, end at lade smykkerne ligge i en boks hulter til bulter.

Måske har du oplevet, at de smykker med tiden får visse skavanker og bliver grimme efter nogle ganske få år. Det er ikke altid fordi smykkerne er produceret i et billigst materiale, men det kan dog godt have meget at sige, hvis ikke du tager særlig højde for dette. Både sølv, guld og ædelstene kan forgå, hvis ikke de får nogen kærlighed overhovedet. Det er vigtigt at passe på sine ting, især hvis det er noget, man er særligt glad for. Det kan faktisk lade sig gøre at øge levealderen på smykker, selvom det blot er et smykke til ganske få penge. Man bør blot vide, hvilken form for kærlighed det kræver. Det kan du læse meget mere om i denne artikel.

Guld

Guld er generelt et materiale, som er ganske holdbart og det er smukt at se på. Selv parfume og sæbe kan få dette metal til at forgå. Det sker dog ikke fra den ene dag til den anden, men hvis ikke man husker at holde øje med det og renser det, så sker det i løbet af ganske kort tid. Derfor er det en god idé, at lægge disse smykker i blød i en skål med varmt vand og tilsætte en smule opvaskemiddel. Det burde kunne tage det værste snavs, som kunne sidde fast i dine smykker. Det er vigtigt at rense dem jævnligt og sørge for, at holde dem rene og smukke. Derved giver du dem den længste levetid som muligt. Hvis ikke man tager hånd om problemet i tide, kan man risikere, at smykket ikke er til at rede, før det er for sent. Det er især ærgerligt, hvis der er tale om et uerstatteligt guld smykke.

Hvis man har oplevet, at selve glansen ved guldsmykkerne er forsvundet, så er et godt husmormiddel, at lægge dem i en skål med løgsaft i omkring tre timer. Herefter skulle de efter sigende glinse smukt som nye smykker igen.

Hvis de næsten ser ud som om, de slet ikke er til at rede, men man alligevel er virkelig glade for dem, så kan man få lidt hjælp hos en guldsmed. Han eller hun kan nemlig genopfriske dine smykker, ved at lægge et nyt lag guld omkring dem. Man skal nemlig ikke altid være helt opgivende, mange gange kan de rent faktisk godt redes, trods situationen ser helt anderledes ud.

Sølv

Sølv er et materiale, som er mere skrøbeligt end guld. Det betyder, at du skal være mere opmærksom på skavankerne her. Det betyder også, at du skal passe endnu bedre på dine sølvsmykker end dem, der er lavet af materialet guld.

For at rense disse smykker, skal du holde dig til at pletfjerne dem med en blød og våd klud. Man kan også med fordel tage noget specielt sølvrengøringsmiddel i brug, hvis pletterne er meget markante. Dette middel er også det du bruger, når du skal rense lysestager af sølv eller bestik af sølv. Måden du gør dette på er meget lig med lysestagerne og bestikket. Her skal du blot være en smule mere forsigtig, da du har med meget finere og mindre genstande.

Når du skal opbevare disse smykker, har de det bedst i mørke. Derfor er det her en utrolig dårlig idé, med et smykketræ, som netop er moderne nu. Læg dem i stedet i et smykkeskrin, hvor de kan ligge adskilt i et lufttæt rum eller en lufttæt pose med et stykke sølvpapir omkring.

Oxyderet

Et oxyderet smykke betyder, at det kun er overfladebehandlet. Det kan betyde, at det er belagt med enten sølv eller guld. Det betyder også, at du skal være særlig skånsom ved disse smykker og det er en god idé, at tage dem af inden du dyrker sport, går i bad eller blot vasker dine hænder. Overfladen kan nemlig hurtigt slides af og derefter forgår disse smykker hurtigt.

Ofte er de oxiderede smykker også dem, som befinder sig i den billigere prisklasse. Hvis du er i tvivl om dit smykke er oxideret, så kan det være en god idé, at spørge din lokale smykkehandler til råds.

Disse smykker skal helst ikke komme i kontakt med hverken vand, sæbe eller cremer, da det har lettere ved at slide overfladebehandlingen af. Du bør opbevare disse smykker i boks eller et smykkeskrin for at disse ikke bliver udsatte for sollys.

Ædelstene

Det er ikke kun de forskellige metaller, der kan blive slidt. Det kan dine ædelstene også. For at få dem til at funkle som nye igen, kan du med fordel lave en blanding af en fjerdedel vaskemiddel, tre fjerdedele salmiakspiritus og varmt vand. Med denne blanding skal du forsigtigt og nænsomt pensle ædelstenen med en blød tandbørste.

Du bør altid opbevare disse smykker i en adskilt boks eller et smykkeskrin, hvor de ikke kan ridse de andre smykker du har.