Bivirkninger ved brug af lægemidler

Denne artikel indeholder reklamelinks

saadan undgaar du bivirkningerDer er bivirkninger ved al slags medicin. Det handler om at være opmærksom på, hvilke bivirkninger der er ved lige netop det lægemiddel eller produkt, man indtager. Det er langt fra alle bivirkninger, der bliver indberettet, og derfor er det ikke altid, man kan læse sig frem til bivirkninger på indlægssedlen. Sørg for at være oplyst om alle bivirkninger inden du gør brug af produktet.

Medicinkombination

faa hjaelp til medicinkombination herHvis man kombinerer medicin og naturlægemidler, kan det have stor effekt på medicinens virkning og dermed medføre bivirkninger. Dette gælder både receptpligtig medicin og håndkøbsmedicin. Derfor er det altså vigtigt, at du altid undersøger hvilke bivirkninger, en kombination af de forskellige former for medicin kan medføre. Dette kan man blandt andet gøre på lægemiddelstyrelsens hjemmeside ved at opgive hvilke præparater, man har tænkt sig at kombinere. Derudover kan man også altid søge læge eller besøge sit fysiske apotek i Aarhus C for at få gode råd og vejledning omkring bivirkningerne i forbindelse med medicinkombination.

Husk indberetning

Normalt går man ud fra, at man kan læse på indlægssedlen eller få at vide af sin læge eller apoteker, hvilke bivirkninger hvert enkelt præparat kan medføre. Men der er faktisk mange bivirkninger, der endnu ikke er oplyst, og derfor kan det være svært at tage højde for dem alle. Hvis du oplever en bivirkning, er det derfor ekstremt vigtigt, at den bliver indberettet til lægemiddelstyrelsen. Man kan enten gøre det selv eller gennem sin læge. Ved at indberette alle bivirkninger giver vi vores erfaringer videre, og er med til at udvikle en bredere viden inden for bivirkninger.

Læs indlægssedlen

faa hjaelp til indlaegsedlenDer følger en indlægsseddel med til alt medicin, hvor man kan læse sig frem til alt lige fra indhold og til eventuelle kendte bivirkninger. Derudover oplyser indlægssedlen også om, hvordan medicinen virker, og hvordan man bruger den på den rigtige måde. Mange føler sig misledt eller dårligt oplyst af lægen, idet de blot får udleveret recepten på medicinen, men ikke får oplysninger om eventuelle bivirkninger. Selvom det på en måde er lægens pligt at oplyse om det, er det altså også derfor, at indlægssedlen altid er med. Her står alt det, som lægen måske ikke har sagt – så det er en god idé at læse den lige meget hvad.

 

Erstatning for skader

Hvis man oplever ukendte eller mere alvorlige bivirkninger end forventet, er der altid mulighed for at søge erstatning hos patienterstatningen. På patienterstatningens hjemmeside kan man tjekke og anmelde sin skade, samt følge et fiktivt sagsforløb og på den måde få et indblik i, hvordan forløbet er. Det er dog kun skader som følge af lægemidler, der er omfattet af loven omkring erstatning.

Bivirkninger fylder i det hele taget rigtig meget i lægevidenskaben, idet de ikke rigtig kan undgås. For at man generelt kan blive mere oplyst og få en bredere viden omkring skader som følge af lægemidler, er det altså vigtigt, at alle patienter laver en indberetning, hvis de oplever nogen form for bivirkninger.

Er du i tvivl om medicinkombination, indlægsseddel og indberetninger eller har du blot behov for professionel rådgivning, kan du altid henvende dig til din læge eller til Bruuns Apotek i Aarhus C.