Bliv stærkere, hurtigere, bedre med 5 simple råd

bliv-staerkere-hurtigere-703x336

Der findes mange meninger og råd om, hvordan du kan forbedre din performance ved at indtage forskellige kosttilskud i forbindelse med sport. Det kan derfor være meget svært at finde ud af, hvad der er bedst for dig, når du gerne vil opnå de mål du har sat dig, hvad enten det er i konditions- eller styrketræning. Her får du en guide med de vigtigste kosttilskud til sportsudøvere.

1: Få ekstra energi

Efter en lang dag på jobbet kan det være svært at finde den ekstra energi der skal til for at komme i fitness og træne eller ud at løbe en tur. Der findes mange måder at få ny energi på. Koffeinholdige produkter, druesukker, samt naturlægemidler som ginseng, schizandra og rosenrod er alle måder, hvorpå du hurtigt kan få ekstra energi.

Før du kaster dig over en masse energigivende produkter, så husk på at kulhydrater, protein og fedt er de grundlæggende elementer i din daglige kost, som giver kroppen energi.

2: Spis fiskeolie

Du kender kostrådet ”Spis fisk 2-3 gange i ugen”. Det anbefales, at du indtager 350g fisk om ugen, da fisk bl.a. indeholder fiskeolier, jod og D-vitamin. Jod er godt for dit stofskifte, mens D-vitamin er godt for at styrke knoglemassen. Fiskeolien har den gode effekt, at den smører dine led og hæmmer betændelse og kramper. Dette er særligt godt for dig, hvis du er meget fysisk aktiv. Det betyder nemlig, at du vil opleve, at dine muskler og led ikke bliver nær så ømme og trætte, som de ville, hvis du ikke indtager fiskeolie. På den måde kan du give den lidt ekstra gas i træningen.

3: Proteintilskudbliv-staerkere-hurtigere-kosttilskud-tekstbillede

Proteinpulver og proteindrikke forbinder mange især med fitnesscenteret. Protein har den gavnlige effekt, at ved indtagelse efter hård træning, kan du styrke dine muskelfibre og opnå en hurtigere genopbygning af disse. Hvis du indtager protein i forbindelse med træning er din timing meget vigtigt. For at opnå den bedst mulige effekt, bør du indtage dit proteintilskud umiddelbart efter træning. På den måde opnår du de bedste resultater med din træning.

4: Sørg for at du får nok jern

Hvis du træner meget, er der risiko for, at din krop ikke får det jern, den har behov for. Jern er det vigtigste stof, når kroppen skal producere hæmoglobin i de røde blodlegemer – det er det stof, som sørger for at transportere ilt rundt i kroppen. Det er også derfor, at din præstation bliver dårligere, hvis du ikke får nok jern. Hvis du har jernmangel, vil du opleve træthed, hovedpine, svimmelhed, uro i benene og bleghed.

Det er særligt kvinder, der oplever jernmangel, men inden du begynder at tage jerntabletter dagligt, bør du tage forbi din læge og få tjekket dit jernniveau. For meget jern kan nemlig også være skadeligt for kroppen. Måske oplever du nogle af symptomerne på baggrund af noget andet.

5: Spis rigtigt

Endeligt er der din daglige kost. Gennem sund og varierende kost kan du undgå at skulle tage en masse forskellige kosttilskud. Du kan bl.a. få dækket dit jernbehov gennem jernholdige fødevarer som lever, spinat, rosiner, svesker, dadler, figner, mandler og nødder.

På samme måde at du også dække dit D-vitaminbehov ved at spise æg, lever og mejeriprodukter. Den absolut bedste kilde til D-vitamin er gennem fed fisk – for eksempel laks, makrel og sild. Ved at spise mere fisk vil du også undgå at skulle spise fiskeolie som supplement. D-vitamin optager du også gennem sollys, og derfor er der risiko for, at man ikke får nok D-vitamin om vinteren – så måske der skal spises mere fisk i vintermånederne?

Husk også at få nok væske gennem dagen, så du ikke dehydrerer dig selv. Dehydrering forringer din præstation. Et godt råd er at drikke små mængder fordelt over hele dagen i stedet for at indtage store mængder få gange om dagen.

 

Spis kun tilskud, der ikke dækkes gennem almindelig og varieret kost, og husk at kosttilskud ikke må erstatte din kost.