Bøj og stræk, som i gamle dage

Denne artikel indeholder reklamelinks

motionLigesom der er mode inden for tøj, sko og hår er der også mode, når man snakker om motion. År 2014 var et år, hvor motionsmoden var styrketræning med maskiner, vægte og indstillingsmuligheder. I år 2015 har dette ændret sig markant. Denne mode er ligesom tøjmoden gået tilbage i tiden, langt tilbage endda.

Brug din kropsvægt

For mange år siden, inden der kom træningsmaskiner, vægte og andet gejl til, brugte man sin egen vægt eller ting i naturen og i hjemmet til træning. Træning og motion med egen kropsvægt dækker over de gode gamle armbøjninger, maverulninger, bøj og stræk og kropshævninger. Der er uendeligt mange muligheder, også uden alle de smarte træningsmaskiner i fitnesscenteret. Uden maskinerne, får man mulighed for, at bruge sin kreativitet, idet alt det overflødige bliver skåret fra. Træningen med din egen krop kan udføreres næsten alle steder, lige når du har lyst, for du er uafhængig af udstyr og adgang til eventuelle fitnesscentre.

Fokus på din egen krop

Oldtidens øvelser er det nye, og det er sundt at prøve at skære det overflødelige i hverdagen væk, og gøre som man gjorde før i tiden. Med den gamle motions form får man styr på sin krop på en helt anden måde, end hvis man går i fitnesscenter. Der er altså mange fordele ved kun at bruge kropsvægten som træningsredskab. Kroppen får frit spil, og den neurologiske og motoriske effekt bliver øget betydeligt, når træningen foregår i et frit element. Dette skyldes, at du under den frie træning har et stort fokus på din egen krop, og man får en fornemmelse og en kropforståelse for de forskellige sammenhænge kroppen har ved bevægelsesapparatet. På den måde stiger din bevidsthed om din krop og dens muligheder meget i forhold til, hvis du træner med træningsmaskiner og vægte. Det vil sige, du bliver meget bedre til at bevæge din krop og dig selv. Ikke nok med, at du får et bedre forhold til din krop og dens bevægelser, styrken af dine muskler, sener og knogler øges, som den ville gøre ved alt andet træning.

Løb er stadig et hit

Selvom moden skriver ”gammeldags motion”, så er løbetrenden ikke stoppet. Maraton og halvmaraton er hverdagskost for mange motionister. Det er derfor på tide at krydder denne sport. En ny løbetrend er, at gøre løbeturen mere spændende end bare ligeud ad landevejen. Det skal foregå i naturen, hvor man kan blive godt og grundig beskidt. Det beskidte løb kommer af den militære forhindringsbane, som også har været populært i nogen tid. Løbeturen bliver mere spændende, og man får brugt balancen mere ved løb i terræn. Fokus på løbetiden og pulszoner er ovre, nu finder løberne glæden ved selve løbet, og nyder i stedet for den skønne natur.

Lyt til din krop

Sportsskader er en stor del af danskernes aktive motionsliv. Det er derfor meget vigtigt, at man tager sine skader alvorligt og lytter til sin krop. Skaderne kan opstå hos alle, nybegyndere som elite udøvere. Husk at skader kan komme af flere grunde, løbesko, sæson opstart, mængden af træning og ikke mindst det terræn du træner i.

Ved overbelastning ser man flest irriterende skader. Det ikke altid man kan finde en årsag på nettet eller hos en kammerat. Vi er alle forskellige, og derfor bør man gå til en specialist for at finde årsagen til skaden. Mærk og spørg dig selv om, hvad du kan holde til. Måske er strækningen for lang eller bakken for stejl. Det er ikke en fordel at presse sig selv ud i noget, som alligevel ender med en skade. Har du problemer med knæ, ankel eller andet. Så skaf dig et par ordenlige løbesko og eventuelt et knæbandage du kan tage på under træningen.