Daglig træning kan give afhængighed

Denne artikel indeholder reklamelinks

At være afhængig af træning er noget, der præger mange danskeres liv. Det kan både skyldes biologiske, psykologiske og kulturelle grunde. Dog er der ikke nogen diagnose for dette, så hvordan ved du, om du er afhængig af træning?

Trænings-afhængighed behandles i lige så alvorlig et omfang, som andre adfærdsafhængigheder. Herunder kan nævnes adfærdsproblemer som spil, shopping og workaholics, som minder meget om denne.

Hvad er det træningen gør for os

Når vi træner, så udskiller kroppen endorfiner. Det er et særligt stof, som giver en helt unik lykkefølelse og velvære i kroppen og sindet. Det er for mange det positive kick, som gør, at træning bliver en afhængighed. For nogle mennesker bliver denne stræben efter følelsen noget, som man bare må have, præcis ligesom et stof.

Når man træner bliver man i bedre og bedre form, det ved vi alle sammen. Det bliver derved også sværere og sværere, at opnå denne lykkefølelse og derfor er det til sidst en meget ond cirkel. Man vil nemlig have mere og hårdere træning, jo bedre form man kommer i.

Når vi kigger på det psykologiske plan, så gør træning for helt særligt, for mennesker med et lavt selvværd. De får det bedre psykisk med deres krop i og med, at de gør noget godt for sig selv. Man kan sige at de gennem træning får den anerkendelse, som de mangler fra sig selv. Dermed får de et øget selvværd og en højere glæde. Dog kan træningen stadig ikke løse konflikter eller regulere forskellige følelser. Følelserne forsvinder og derefter vil man have mere træning.

Det sidste aspekt er det kulturelle. Her påvirkes den enkelte motionist af en subkultur, som man er en del af. Det kan være, at man ønsker store muskler eller måske ønsker at kunne gennemføre en ironman. Hertil skal der trænes meget og det skal være hårdt og intenst. Hvis man er et af disse mennesker, så er man omgivet af andre med samme interesse og derfor bliver træningen ofte hyppig. Det handler nemlig om, at man ikke må stikke ud eller være den dårligste.

Derfor er afhængighed af træning farligt

Det er ikke let at forklare, hvorfor man bliver afhængig af træningen og motionen. Men én ting er sikkert, uanset hvilke punkter, som farver en, så spiller perfektionismen helt klart ind. Ofte er der tale om en helt bestemt type mennesker, som er særligt pligtopfyldende og målrettede. Når de sætter et mål, så skal det bare gennemføres uanset, hvad der skal til.

Det er ikke sikkert, at man selv er klar over denne afhængighed, men hvis man ved, at man træner meget, så er det værd at tænke over, om dette kan være et problem. Der findes nemlig flere konsekvenser ved at lide under dette. En af de helt store konsekvenser er stress. Store mål uanset, hvad det handler om, stresser mennesker – det gælder også for træning og motion. Derefter er der følgere som depression og angst, som er to andre meget alvorlige emner.

Det er en god ting at træne og motionere, men det er bestemt mest sundt at holde det på et plan, hvor man selv føler, at man kan styre hvor meget og hvornår træningen skal foregå.