De hårdeste sæsoner for din hud er efterår og vinter

Alt for mange mennesker oplever desværre, at de i løbet af efteråret og vinterperioden får tør hud som ifølge af vores moderne livsstil. I dag er det faktisk hver tredje dansker, som lider af problemet med tør hud. Det er desværre tal, som stadig er stigende. Men hvad kan vi egentlig selv gøre, for at lave om på dette og hvad er det i vores moderne livsstil, der skaber problemerne.

Alt for mange danskere oplever efterhånden problemer med irriteret, tør og kløende hud i løbet af de to kommende sæsoner. Her er der selvfølgelig tale om efteråret og vinteren. Det kan måske lyde underligt, når man tænker over, hvor meget regn vi skal igennem lige straks. Men tallene er afslørende og hvis vi ønsker at komme af med denne lidelse, så skal der i højeste grad ske en ændring i vores livsstil – det er nemlig den, der er synderen til dette.

Den tørre hud opstår i efteråret

Efteråret er så småt begyndt og vi har måske bemærket det med de mange regnvejrsfyldte dage og blæsten der dag efter dag puffer os i ryggen. Desværre er det også denne sæson, som medfører hudproblemer i dag. Vores hud bliver i en tid som denne tør og sensitiv, den klør og bliver rød. Nogle mennesker oplever måske endda, at den føles strammere end den plejer.

Vi kan ikke komme uden om efteråret, vi kan selvfølgelig rejse væk til tropiske lande. Men der er nu også noget hyggeligt ved disse to sæsoner, som vi alligevel ikke vil undvære. Derfor må vi i stedet finde andre midler, til at komme udenom de forskellige hudirritationer, som kan opstå nu.

Er det en sygdom eller en lidelse

For de fleste danskere gør det sig gældende, at hudirritation er en lidelse. Det vil sige, at det er noget der opstår kortvarigt, trods det stadig kan være mindst lige så irriterende. Det kan komme pludseligt og måske er man ikke engang opmærksom på, at det er lige præcis det, som man lider af.

For en anden del af den danske befolkning er tør hud en sygdom. Som man enten kan være født med, eller noget der er opstået senere hen i livet. Her er det gældende, at de fleste, som tæller under denne gruppe, allerede er klar over problemet og derfor er langt klogere end resten af den danske befolkning. Det ved nemlig godt, hvordan de skal befærde sig rundt i vind og vejr og ligeledes hvad de bør spise og hvad de absolut bør holde sig fra.

For den gruppe af mennesker, hvor hudirritation er en lidelse, kan vi fortælle, at de roligt kan læne sig tilbage og læse med – her er svaret på, hvordan du kan blive klogere.

Tørt indeklima, moderne livsstil og faldende temperatur

Der er flere ting der specielt gør sig gældende, når det handler om årsagerne til, at den irriterede hud opstår. Hovedsageligt skyldes det, at temperaturen og luftfugtigheden falder udenfor. I år har vi haft en utrolig varm sommer og man må sige at vejret var skiftende fra bare den ene dag til den anden. Det gør sig både gældende for temperaturen, som faldt væsentligt og fugtigheden som også var meget skiftende.

Ud over vejret påvirkning på huden, så kan mange af os nok også takke vores livsstil for disse svære problemer med huden. Det gælder nemlig også indendørs, at vi kæmper med huden i de køligere måneder. Det er den effektive isolering af vores boliger, vi kan takke for dette. Den forhindre nemlig, at luften kan komme ind i hjemmet. Derudover så har vi mange apparater i boligen som udtørrer luften yderligere. Her er der tale om apparater som eksempelvis radiatorer, emhætter og ventilationssystemer. Det er alt sammen med til, at efterlade vores sunde hud, både tør og irriteret.

Det er desværre ikke kun ydre påvirkninger, vi kan takke for problemerne. Mange af os danskere har nemlig også en del indre påvirkninger i vores livsstil, som gør, at kroppen reagerer fysisk på dette. Der er her tale om både stress og depression, som er de to værste syndere hertil.

Vores livsstil i dag fortæller os også, at vi skal udsætte os selv for overdreven soldyrkning og at vi skal gå op i vores udseende som aldrig før. Vi bruger dagligt mange forskellige produkter både til hår, negle og hud, som måske ikke altid er de sundeste og bedste produkter. Vi bader hver dag og fjerner derfor konstant hudens egne fedtstoffer med både vand og sæbe. Det resulterer i, at vi ødelægger den naturlige beskyttelsesbarriere, som ellers skulle holde huden blød og elastisk ved at forhindre, at fugten i huden fordamper.

Hjælp fra de danske apoteker

Som med så mange andre hudproblemer er det altid en god idé, at gå til det lokale apotek, hvor man kan få meget mere rådgivning og vejledning til, hvilke produkter, der kan hjælpe dig af med problemerne og den irriterede hud.

Desværre er der alt for mange mennesker, som blot vælger at leve med tør og irriteret hud, selvom det er ubehageligt. Der er dog meget du selv kan gøre, for at hjælpe dig selv af med dette. En årsag til at mange vælger dette kan være, at det er meget forskeligt, hvilken creme, man skal bruge og derudover er det ikke alle, der ved, hvilke cremer, der er bedst til deres unikke hudtype. Det afhænger altså både af hudtypen, hudens tilstand, årstiden, vores aktiviteter, påklædningen og meget mere.

apoteket finde der rigtig mange gode produkter, som uanset din hudtype kan være behjælpelige.

De bedste tips

For at give din hud den bedste egenomsorg, bør du i det mindste følge disse tips. De vil nok kunne holde de værste hudirritationer væk gennem disse to hårde sæsoner.

  1. Smør din krop ind fra top til to mindst to gange dagligt. Brug en creme der passer til din hudtype og husk selv at vurder, i hvilken tilstand den er i. Spørg på dit apotek, hvilken type, som passer til dig.
  2. Tag korte og ikke alt for varme bade, hvis absolut du skal bade hver dag. Sørg for at få skyllet sæben ordenligt af og smør dig ind i creme efterfølgende. Det skal gerne være inden for 5 minutter efter badet.
  3. Pas på irritationsmomenter i din hverdag. Brug gerne bomuld i stedet for uld og syntetiske materialer. Tænk over om du vasker dit tøj i milde produkter.
  4. Hold din inde-temperatur på middel og derfor ikke for høj. Derudover bør du sørge for, at lufte ud regelmæssigt.

Søg altid personlige råd på dit apotek. Det er ikke altid en nødvendighed at gå til lægen med sådanne problemer.