De irriterende kløende stik på kroppen

Vi kender dem godt alle sammen – de irriterende myggestik. Sommeren tiltrækker de mange myg, men er vi egentlig klar over, hvorfor et myggestik kløer? Og er det ikke lidt dumt, at evolutionen har givet myggen en så afslørende summen, som øjeblikkeligt advare os mod myg?

I alt findes der i Danmark 30 forskellige myggearter. Det vil sige, at der findes utroligt mange myg i Danmark og det vil i sidste ende give ret mange myggestik. Men det er kun hunmyggen, der stikker og genere i løbet af de mange sommernætter, hvad end det er varmt eller køligt i luften. Vi ved det med sikkerhed – sommeren tiltrækker myg og det er mange gange lig med, at vi får en helt masse irriterende stik, som bare kløer og kløer.

Myggens natur

Hunmyggen stikker, for at få blod som måltid. Det gør hun for, at hun kan producere æg. Han myggen derimod lever af nektar og plantestoffer, hvorefter hunmyggen supplerer kosten med blod fra dyr og mennesker.

Myggen har et meget fintfølende sanseapparat, som er meget veludviklet. Det kan registrere forhøjet mængder af kuldioxid. Derudover er der på os mennesker en masse andre duftstoffer, som vi automatisk udsender fra vores hud, som netop tiltrækker myg.

Samtidig med alt dette er myggen dygtig til, at kunne registrere meget små temperaturforskelle og kan faktisk registrere vores bevægelser, også selvom det drejer sig om meget små bevægelser.

Når myggen først har sporet sit bytte, skal hun ned under huden, for at få fat i føden. Det gør hun ved, at bruge sit våben, som er monteret på hovedet. Myggen stikker ned gennem huden, indtil den har registreret en blodåre.

Myggestikket kløer

Der går mange myter på, at man bare skal lade myggen side, til den er helt færdig med sit arbejde, hvorefter man vil kunne undgå den kløende fornemmelse. Det er nu slet ikke sandt. Når myggen har fundet gevinst på et menneske eller et dyr, så spytter myggen et proteinstof ned i blodkaret, for at blodet ikke skal begynde at størkne, mens den arbejder. Derefter begynder hun at suge blodet op gennem sin snabel ved hjælp af en speciel muskelpumpe i hovedet.

Det proteinstof hun starter med at pumpe ind under huden, er det, som vi mærker som irriterende. Det er netop det stof, som skaber en kløe. Grunden til vi mærke en kløe er, at kroppen registrere det som et ukendt stof.

Når vi mennesker hører en summen, så er vi straks klar over, at der er en myg til stede. Man kan undre sig over, hvorfor hunmyggen afslører sig selv så tydeligt – men der er en ganske logisk grund til dette. Grunden er, at stikmyghunner har forskellige frekvens. Der findes mange forskellige arter af myg, men hanmyggens høreorgan er indstillet specielt efter, at kunne høre hans helt egen art. Det er netop grunden til den summende lyd. Man kan sige, at hanmyggen derfor, har indstillet sin radiofrekvens korrekt og det gør det derfor nemmere for ham, at finde frem til sin mage.