Den fysiske træning er skyld i vores søde tand

Denne artikel indeholder reklamelinks

Det er ganske almindeligt, at folk der træner hårdt fysisk har en ekstra sød tand og det er der en meget logisk forklaring på. En ny amerikansk undersøgelse viser nemlig afslørende beviser på dette. Men hvad kan du mon gøre, for at ændre dette mønster? Det sætter vi nu fokus på i denne sprøde artikel.

Er du en af de danskere, der ofte har undret sig over, hvorfor din søde tand altid løber i vand efter en endt træningstime? Det kan virke meget frustrerende, når man lige har trænet for netop at tabe de gram, man efterfølgende igen får lyst til at fylde i hovedet. Du er bestemt ikke den eneste dansker om denne tanke. Der er nemlig rigtig mange mennesker, som dagligt undrer sig over, at kroppen reagerer på denne måde. Der er dog en ganske logisk forklaring herpå, som en amerikansk undersøgelse nu afslører svaret på.

Den logiske forklaring

Nogle forskere bag et helt nyt studie i Amerika mener, at vi spiser flere søde sager efter en endt træningstime. De mener ligeledes, at det kan være årsagen til, at mange mennesker har svært ved tallene på vægten, da de har en øget trang til, at belønne sig selv efter træningen.

Deltagere er blevet inddelt i to grupper i et amerikansk studie. Her skulle de gå 1,2 km på blot 30 minutter. I den ene af grupperne fik deltagerne ifølge forskerne at vide, at de skulle gå runden for at høre musik, mens den anden gruppe fik at vide, at der var tale om træning.

Efterfølgende fik alle forsøgsdeltagerne frokost og derefter vejede forskerne, i hemmelighed, deres mad. Herved kunne forskerne bag studiet se, at de personer, som troede, at de havde trænet, havde spist 35 % flere kalorier i form af chokoladebudding, end de deltager, som havde hørt musik.

Man har lavet et lignende forsøg, hvor forsøgsdeltagerne troede, at de skulle på sightseeing, mens andre fik besked på, at de skulle træne. Her var resultatet ens med det overstående forsøg.

Ud fra disse to nyere undersøgelser mener forskerne, at forskellen hænger sammen med, at vi giver os selv lov til, at belønne os selv efter vi har dyrket fysisk træning.

Sunde snacks kan erstatte din chokolade

Der er meget du selv kan gøre, for at hoppe ud af den mængde, som har svært ved at holde sig fra de usunde snacks, som eksempelvis den chokolade de fleste spiser. Et godt sted at starte er, at lave dine egne snacks, eller at finde gode alternativer. Her giver vi vores bud på, hvad du selv kan gøre, for at få tallene ned på vægten.

De nemme

Hvis ikke du er ret ferm i et køkken, så er der altid de nemme snacks, som du selv kan lave hurtigt. Ofte er grunden til, at vi synder, at chokolade og anden junkfood er nemmere og hurtigere at spise. Derfor er det vigtigt inden træningen, at du allerede har forberedt dine måltider. Her taler vi om følgende eksempler:

  • Frugtstykker i mundretter bidder
  • Grøntsags stænger (gulerødder, agurk)

Dine hjemmelavede snacks

Der er mange gode opskrifter rundt omkring på nettet til sunde snacks. Her er der dog om opskrifter, som ofte kræver lidt mere forarbejde og derudover også, at du rent faktisk er dygtigt til at bage.

Sunde havrekiks

Denne opskrift er forholdsvis sund i forhold til et alternativ som den traditionelle chokolade. Der er tilsat sukker i opskriften, så den vil stadig kunne give dig dit sukkertrip, som er det din krop hungre efter, når du er færdig med din træning.

Opskriften er nem at lave i forhold til så mange andre opskrifter på kiks og den er forholdsvis hurtigt at arbejde sig igennem.

Ingredienser:

(36 havrekiks)

250 g havregryn

4 spsk. Hvedemel

6 spsk. Solsikkeolie

2 dl. Kogende vand

2 spsk. Sukker

2 spsk. rosmarin

2 tsk. salt

2 knivsspids bagepulver

Først skal du starte med at tænde din ovn på 200 grader, har du en mindre ovn, så kan graderne nedsættes væsentligt (forsøg dig frem). Nu skal du røre alle dine ingredienser sammen i en skål og ælte det sammen til en ensartet masse. Når det er gjort, skal du drysse lidt mel ud på bordet og rulle dejen ud med en tykkelse på cirka 2 mm og hele fladen.

Nu skal du finde en udstikker frem. Hvis ikke du ligger inde med sådan en, kan du forsøge dig med et almindeligt vandglas på omkring 5 cm i diameteren. Det vil cirka give dig 36 havrekiks i alt.

Nu er dine kiks klar til at blive lagt på en bageplade med et stykke bagepapir under. Sat dem i din forvarmede ovn på 200 grader og bag dem til kanterne er gyldne. Det kan være meget varierende fra ovn til ovn, hvor langt tid de skal have, men giv dem omkring 15 minutter og hold øje med dem ind i mellem.

Lækre tip til dine havrekiks:

Hvis du synes disse kiks er en smule kedelige, så kan det være en god idé, at supplere med nogle ting fra køleskabet. Her kunne der eksempelvis være tale om et lækkert stykke med brie ost eller måske endda blot en klase med vindruer. Disse lækre havrekiks kan også spises til aftenskaffen med et stykke almindeligt ost eller lidt smør.

Andre lækre inspirationer

Her vil vi gerne give et bud på andre eksempler på opskrifter du selv kan prøve kræfter med. Der er også her tale om sunde alternativer til den usunde chokolade. Hvis ikke du er til bagning, så vil der også være eksempler du måske kan finde i diverse indkøbscentre.

  • Myslibar eller stang
  • Gulerodskugler
  • Saltmandler
  • Skyr med mysli
  • Blåbær-muffins
  • Kokosnøde stykker