Sex er som udgangspunkt en god ting, men i naturens rige handler sex om at lave afkom i de fleste tilfælde. Sådan er det ikke med os mennesker, for vi kan sagtens have og nyde sex, uden vi nødvendigvis gerne vil have, der kommer børn ud af det i den anden ende.
Hvis man gerne vil undgå børn, er det en rigtig god idé at beskytte sig. Man skal være heldig for ikke at rende ind i en graviditet på et eller andet tidspunkt, hvis man slet ikke bruger noget beskyttelse mod graviditet.
Der findes flere måder at beskytte sig på, men det åbner jo for spørgsmålet, hvad der er den bedste form for prævention, og hvilken type passer bedst til en selv. Det er noget, man må kigge på individuelt, fordi det er forskelligt, hvad der passer godt til den enkelte, og den situation man er i.
Hvis man er i tvivl kan man få hjælp mange steder, eksempelvis hos sit apotek online eller offline, hos lægen, Sexlinien eller mange andre steder.
Kondomer er som regel det bedste
Når man snakker prævention, er det svært at komme uden om kondomer. Kondomer er den eneste form for prævention, som beskytter både mod uønsket graviditet – som jo er præventionens egentlige formål – og samtidig beskytter mod seksuelt overførte sygdomme.
Kondomer er samtidig en måde at beskytte sig på, som ikke går ind og piller ved noget i kroppen, som eksempelvis p-piller og andre hormonbaserede former for prævention gør. Det er så godt som altid rådet, at hvis man kan undgå at give sådan noget som hormoner, så bør man det.
Der kan være andre grunde til, at man eksempelvis foretrækker p-piller. Blandt andet kan pillerne bruges til at have mere kontrol over sin menstruation, og det er praktisk for sådan noget som elitesporsudøvere, der gerne vil have menstruation i en periode, hvor der ikke er en vigtig kamp eller turnering.
En anden fordel ved kondomerne er, at begge parter kan være med til at huske præventionen. De fleste andre former for prævention ligger på kvindens skuldre, som eksempelvis p-piller man skal huske at tage.
Fast partner eller ej spiller en rolle
Det er ikke lige meget, hvilken situation man sidder i, når man skal tænke over prævention. Hvis man har en fast partner og ikke ser andre, kan det være mere praktisk med andre løsninger end kondomer, også selvom man stadig skal overveje, hvad man kommer i kroppen.
Spiral er en mulighed, som er lidt mere praktisk, fordi man ikke skal huske noget i selve situationen, hvor der er brug for præventionen. Spiralen sættes op i kvinden, og her kan den sidde i 3-5 år afhængigt af situationen. Spørg din læge, hvis du overvejer spiral.
Hvis uheldet er ude, findes der også nødprævention, men som navnet antyder, skal det være en nødløsning. Det kan være, at kondomet sprænger, og så er det fornuftigt og helt legitimt at kigge mod nødprævention, som nogle også kalder for en fortrydelsespille.
Nødprævention skal tages så hurtigt som muligt efter den potentielle undfangelse, og det skal være maksimalt 72 timer efter – altså 3 døgn.