Derfor gør det mere ondt på mænd end på kvinder

Gennem flere år har der været stor diskussion omkring, hvilken køn der er bedst til at håndtere smerte. Østrigske forskere mener, at mænd føler mere smerte, end kvinder gør.

Det har gennem flere år været til diskussion, om mænd klynker mere, end det er godt, når de eksempelvis er syge. Ligeledes har det været til diskussion, om kvinder i det hele tager bare klynker for meget. Nu lægger en ny forskning en finger på pulsen og bekræfter, at mænd har ret til at klynke en anelse mere end kvinder bør. Mænd oplever nemlig generelt en højere smerte efter store operationer, end kvinder gør. Disse oplysninger findes på BBC News hjemmeside.

Det er altafgørende om du er mand eller kvinde

Dr. Andreas Sandner-Kiesling, fra det medicinske universitet i Graz i Østrig, som blandt andet står bag undersøgelsen, fortæller, at det er altafgørende for vores smerteopfattelse, hvor hvidt vi er mand eller kvinde. Det har altså noget med, hvilken køn man har, om hvor meget smerte man føler.

”Vi har fundet definitive beviser i vores data på, at mænd oplever en større smerte, end kvinder gør, men ud fra forskningen kan man se, at typen og omfanget af en operation har en altafgørende betydning”, fortæller Andreas Sandner-Kiesling til BBC News.

I undersøgelsen var 10.200 testpersoner deltagende. Ud fra disser personer ved vi, at der er en overordnet forskel på mænd og kvinders smertetærskel.

Hvis man derimod deler testgrupperne op, så står det klart, at mænd oplever en større smerte ved store operationer, end kvinder gør, mens kvinder derimod oplever en større smerte ved de mindre operationer, end mænd gør.

Hvad gør smerten forskellig fra mand til kvinde

Denne undersøgelse sætter godt fokus på den diskussion, som længe har flagret omkring os. Hvor hvidt mænd og kvinders smertetærskel er forskellig. Der har været utrolig mange undersøgelser på området, men som ikke har kunnet give et entydigt svar på, om kvinder er bedre til at håndtere smerte end mænd, eller om det mon er omvendt. Denne undersøgelse har dog givet gode afslørende resultater på dette område.

Et af de perspektiver, som er særligt med til at så tvivle om forskningsresultaterne på området, er vores kønshormoner, det fortæller BBC News. Det mandlige kønshormon testosteron kan mindske smerte, mens kvinder vil opleve forskellige smertetærskler alt efter, hvor i deres menstruationscyklus, de befinder sig.

Dr. Edmund Keogh, som er forsker i smerte ved Universitet i Bath tæt på Bristol i England, forklarer til BBC, at der endnu kræves en del forskning på området, før man i virkeligheden kan fastslå, hvilket et af disse køn, som er det stærkeste.

”Der kan være stor forskel på, hvordan kvinder og mænd reagerer på diverse smertestillende midler. Vi er nød til, at have mere forskning på området på grund af dette. Disse resultater, som vi ser ud fra denne undersøgelse, er meget inkonsekvente, da nogle finder forskelle på smerte, mens andre ikke gør. Smerte er en følelse, som er meget varierende fra person til person, forklarer Dr. Edmund Keogh.