Design er en investering

Investeringen i en PH-lampe, AJ-stol eller Poul Kjærholm-sofa kan være lige så god som investeringen i aktier, obligationer eller fast ejendom – hvis da ikke bedre.

Men det forudsætter, at du behandler dine stole, dine lamper og dine sofaer godt. At du ligefrem vedligeholder dem. Ellers risikerer du, at de taber værdi og at din investering i givet fald faktisk ender ud og bliver negativ.

At holde værdien oppe for dine møbelinvesteringer kan lade sig gøre ved at følge en række grundregler. Dem vil vi forsøge – for din egen formues skyld – her at sætte dig ind i:

Brug møblerne

En vigtig forudsætning for at dine møbler skal hold deres værdi – og måske endda stiger i værdi – er, at de bliver brugt.

Almindeligt brug skaber den patina, der gør møblerne smukke og som gør dem endnu mere attraktive over for samlere.

Misforstå ikke brug med misbrug – du skal ikke sidde på din stol hele dagen for, at den bliver mere værd. Men brug dine møbler jævnligt, så ikke dine investeringer lige så godt kunne sidde fast på et museum.

Vær varsom

Når du bruger dine møbler skal du dog naturligvis være almindeligt varsom.

Sæt dig aldrig med en is i hånden, hav ikke stolen stående ude i solen hele dagen og hvis der er risiko for at din kælder bliver oversvømmet skal din stol ikke stå her.

Indretning,-Design-er-en-investering--intext_2Reparer med de bedste materialer

Hvis din stol går i stykker og du faktisk ønsker at reparere den skal du sørge for, at bruge de bedste fagfolk og de bedste materialer.

Små ridser skal du ikke udbedre – det er med lidt god vilje en del af den patina, der får værdien af stolen til at stige.

Men går læderet i stykker skal dette naturligvis erstattes. Du kan ødelægge hele stolens værdi og derved din investering ved at vælge den billige løsning, når stolen efterfølgende skal repareres.

Hav flere møbler samlet

Ofte køber samlere flere ting ad gangen. Du kan gøre dit ene designermøbel mere attraktivt ved selv at udvide din samling med en relateret designerlampe fra fx AJ eller PH for på den måde at kunne tilbyde den kommende køber mere.

Des dyrere din designerlampe eller dit designermøbel er, des mere kan det også stige i værdi med – men des mere har du også på spil, hvis du ødelægger stolen ved fx oversvømmelse i kælderen eller ved forkert brug (en for tung person med en dryppende is i hånden er frygtscenariet hos alle danske designermøbel-samlere).

Gå efter de tidlige versioner

Vil du maksimere din investering i dine designermøbler eller designerlamper skal du gå efter de tidlige versioner af lamperne eller møblerne.

Des længere tilbage i tid du kommer, des større er chancen også for, at designeren har arbejdet direkte sammen med en snedker eller smeden om at skabe møblet – og dét er noget, der øger værdien af din lampe eller dit møbel!

Læs op på historien for det enkelte møbel før du køber og se, hvornår lige netop dit eksemplar er skabt – ligger det godt tilbage i tid er møblet også flere penge værd.