Det er ikke machoagtigt at spytte – selv kvinder gør det

Denne artikel indeholder reklamelinks

Ofte ser vi på fjernsynet, at fodboldspillerne spytter, når de løber rundt på grønsværen. Den første tanke der ville falde dig ind, var nok, at mændene spytter, for at fremstå maskulin og macho, men kvindelige sportsfolk spytter faktisk også – men hvorfor?

Der er måske meget vi kvinder ikke forstår ved sport – det påstår mænd i hvert fald. En af de ting vi kvinder måske undrer os mest over, er hvorfor vi gentagende gange ser sportsfolk spytte, mens de dyrker sport. Vi har set gentagende gange at Francesco Totti den italienske Lama og Cristiano Ronaldosamt David Bechham spytter, når de udøver sport på offentligt tv. Der er dog intet maskulint i det og det har intet med attitude at gøre. De kvindelige sportsfolk spytter også. Nu vil vi gerne have på plads, én gang for alle, hvorfor sportsfolk egentlig spytter.

Kroppens særheder kan irritere

Vi er alle sammen klar over, at når vi dyrker en form for motion, som eksempelvis kunne være en sport som fodbold eller håndbold, så producerer kroppen sved. Når vi træner meget hårdt, bliver vi forpustede og trækker automatisk vejret gennem munden. Det gør vi hurtigere og kraftigere, hvilket øger luftventilationen gennem mund og svælg.

Når vi trækker vejret gennem munden så hurtigt og kraftigt, så kan det resultere i, at stresse og udtørre slimhinderne i den øvre del af luftvejene. Derved sker der en overproduktion af slim helt automatisk. Man kan ved første tanke tænke, at det er da en underlig særhed, kroppen har udviklet, men faktisk er det af praktiske årsager. Kroppen ved ikke, hvornår du stopper med at trække vejret på den voldsomme måde, og derved overproducerer den slim, så du med sikkerhed ikke udtørre i munden og slimhinderne. Derfor er det en umådelig praktisk særhed, som kroppen har.

Når vi ikke træner og dyrker motion, så producerer kroppen stadig automatisk vand og slim, men der synker vi det blot automatisk. På grund af den ekstreme ventilation vi anvender, når vi træner hårdt, har vi ikke tid til, at synke på samme måde. Derudover er den slim og spyt vi producerer under fysisk aktivitet også mange gange mere fast og klæbrig. Det er grunden til, at man ser sportsudøvere spytte i så stor en grad.

Grunden til at spyttet er mere sejt og klæbrigt er, at det indeholder mange proteiner, som findes i øget koncentration under fysisk træning. Hovedsageligt består spyt af 90 % vand. Meget af det vand fordamper, når vi er fysisk aktive. Derud over har luftens temperatur også meget indflydelse på selve fordampningsprocessen. Når dette vand automatisk forsvinder, så vil der kun være en slimet og tyk masse tilbage, som er den vi spytter ud, når vi træner hårdt.

Måske spytter du også

kvindelige sportsudøvere spytter ogsåDet er altså slet ikke så underligt, at sportsudøvere spytter, det gælder både for mænd og kvinder.

Måske spytter du også, når du træner fysisk hård, men bare ikke selv har lagt mærke til det.

Det er i hvert fald ikke noget at skamme sig over eller at rynke på næsen ad.

Alle gør det – det er en helt naturlig reaktion i kroppen.