Vi vil så gerne vise vores bedste sider og vise, at vi lever det perfekte liv, selvom det ikke helt er sådan verden ser ud. Alligevel kan du rent faktisk få mange andre mennesker til at tro, at dit liv bare er fantastisk. På de sociale medier kan vi nemlig fremstille lige dét, som vi gerne vil, og på den måde kan vi ændre andres opfattelse af os. Derfor tager vi mange billeder af ting, vi oplever, sund mad, vi selv har lavet og selfies – selvfølgelig taget fra vores bedste vinkel, så man ikke kan se hverken dobbelthage eller rynker, og vi uploader i stor stil billederne til både Facebook og Instagram.
Vi drømmer os væk
I vores iver på at leve det perfekte liv, bruger vi også lang tid på at drømme os væk. Væk til eksotiske lande med hvide sandstrande, sol og farverige drinks. Nogle gange lægger vi billeder ud af vores drømmested – måske i forbindelse med en opdatering eller som nyt coverbillede – for det er jo lige dig. Billeder er der desuden nok at vælge mellem, når man googler ”Ferieparadis”.
Du skal dog passe på med at dele billeder, som du ikke selv har taget. Der er kommet en generel opfattelse af, at alt, der ligger på nettet, må man kopiere og bruge selv. Det er bare ikke sådan det hænger sammen. Tværtimod.
På internettet gælder lovgivningen om ophavsret også. Du ved jo godt, at du ikke bare må kopiere noget fra en bog uden tilladelse. Det er præcis de samme regler, der gør sig gældende på internettet. Det er dog en anden sag, hvis du har fået tilladelse fra ophavsretsindehaveren – nogle gange kan du også omgås reglerne ved at kreditere ophavsretsindehaveren.
Manipulation af virkeligheden
Der er før set eksempler på, at personer har fået deres venner og familie til at tro, at de var ude at rejse. Ved hjælp af billeder fra internettet og af sig selv samt Photoshop, kan man let manipulere billederne, så man selv er på billedet. Personerne har delt deres ”feriebilleder” på Facebook og Instagram, hvilket fik selv deres nære venner og familie til at tro på, at de var rejst på ferie, selvom de egentlig bare sad hjemme i stuen og klippede billeder sammen.
Det beviser altså, at det er muligt at skabe en online identitet af sig selv. Vi har alle tendens til at tro på det vi ser – særligt på billeder. Hvilket formål man har med at skabe en anden online identitet af sig selv kan være forskelligt fra person til person.
Del indhold
Så det er ulovligt at kopiere indhold og gengive det, men må man så dele indhold og billeder? Det må man gerne i det omfang, at man har ejerens tilladelse. Hvordan stiller det dig på Facebook, Instagram og andre sociale medier? Når du opretter en profil på et hvilket som helst socialt medie, giver du din accept af nogle definerede vilkår. Det er nok de færreste af os, der læser disse vilkår – det er jo bare en standard-tekst, der fritager dem fra ansvar og giver dem nogle rettigheder.
Det du egentlig giver tilladelse til er, at de må anvende dine billeder. Du har stadig ophavsretten på de billeder, du selv har taget og deler, men du giver altså Facebook tilladelse til at benytte dine billeder. Det åbner derfor også for muligheden for at andre kan dele dit billede – det er også derfor, at du kan trykke ”Del” på Facebook, ”Retweet” på Twitter og på samme måde kan du få en app til at dele billeder på Instagram. Ved at anvende disse funktioner bliver den, der har delt indholdet, krediteret, mens du viser, at det ikke er dig der oprindeligt har skrevet det eller taget billedet.