Det særligt sensitive menneske

Det er cirka mellem 15 og 20 % af alle danskere, som fra fødslen er særligt sensitive mennesker. Man kender også denne betegnelse som HSP – en højt sensitiv person. Men hvad vil det egentlig sige at være særligt sensitiv og hvordan kan man gøre denne egenskab til en positiv egenskab?

For denne gruppe mennesker er gældende, at deres nervesystem bearbejder alle stimuli mere dybt end de gennemsnitlige danskere. Det gør dem ofte til meget kreative, begavede og dybsindige og derudover har de ofte en større indlevelsesevne.

Opdag din sensitivitet og lev efter den

Hvis man har opdaget, at man måske er lidt mere sårbare end de fleste danskere og kan nikke genkendende til overstående, så er det en god idé at lære at leve med det. Man kan nemlig vende sensitiviteten til noget særdeles positivt. Denne gruppe af mennesker har nemlig nogle egenskaber, som andre ikke har. Hvis disse egenskaber bliver brugt rigtigt, så er man pludselig meget stærkere end de fleste.

Det handler i stor grad om, at acceptere den man er. At acceptere, at man har let ved at føle sig overvældet, men derimod også, at kunne finde en god balance med sensitiviteten.

Særligt sensitive mennesker har ofte brug for, at blive tilpas stimuleret i stedet for at leve med for mange stimuli. Det kan være rigtig svært, hvis ikke man selv er klar over selve situationen og der er det vigtigt, at man griber til handling.

De gode råd til det sensitive menneske

  1. Det er først og fremmest vigtigt, at få en dybere forståelse for selve sensitiviteten og de fordelagtige sider. Tænk over hvem du er som person: Hvordan er din indlevelsesevne, din evne til at registrere og sætte ord på følelser, din modtagelighed over for naturens skønhed, hvordan oplever du musik, kunst og dyr? Har du en særlig moralsk omtanke og opfindsomhed? Hvordan forholder du dig til store beslutninger og valg?Tænk også over i hvilke situationer dine ”lyse sider” af din følsomhed kommer frem. Det kan nemlig være en rigtig god idé, at sætte nogle af disse ind hver eneste dag, for at lette din byde og gøre livet lettere.
  2. Når du kender dine reaktioner på at være overvældet og hvornår det sker, så lad være med at dømme dig selv på dette. Lad ligeledes være med at dømme dig selv ud fra andre mennesker og deres beslutninger med vær stærk i den du selv er som person. Det vil skabe langt mere ro i nervesystemet.Brug din dybsindighed og tag ved lære i fremtiden. Du kan på længere sigt arbejde og lære, hvordan du forebygger en eventuel overstimulering. Du skal kunne acceptere den og leve med dem og dernæst finde ro i, at den er der.
  3. Det er vigtigt at respektere dine grænser og sige fra, hvis noget bliver for meget for dig. Hvis du presser dig selv, kan du ende i en situation, som du måske vil have svært ved, at komme ud af igen. Når du derimod respekterer dine grænser, kan du lære at rose dig selv for det og dermed få det bedre med dig selv og den du er som person.
  4. Du skal lære at prioriterer de forskellige situationer i livet. Din unikke sensitive side har brug for ro og hvile og derudover også fordybelse. Du er et menneske, der tænker meget mere over tingene end andre mennesker og det er lige præcis det, som du skal lære at arbejde med.

Mennesker omkring den sensitive

Det er ikke kun den sensitive person, som skal tage hensyn og lære at acceptere situationen. Det kan nemlig også være fordelagtigt for de mennesker omkring den sensitive person, at lære at arbejde med dette. Det kan nemlig både gøre livet nemmere for den sensitive person, men også for de mennesker, der er omkring denne.

  1. Man skal lære at acceptere forskellen på de to forskellige mennesker. Derudover skal man lade være med at kræve, at den sensitive holder op med at være følsom.
  2. For de mennesker der ikke er sensitive, er det vigtigt at huske, at både indtryk, situationer og aktiviteter som de selv holder af, kan være både trættende og meget belastende for den særligt sensitive.
  3. Du kan dernæst finde måder at være sammen på, som er godt for begge parter. Man skal derfor sammen beslutte feriesteder, eller vælge, hvilken film man skal se. Selv ganske små valg kan være svære for det sensitive menneske.
  4. Når det sensitive menneske er meget overvældet af mange indtryk på én gang, kan de dukke meget svære sider op. Her er det vigtigt både at hjælpe og tilbyde at støtte personen med at kunne vende tilbage til den lyse side igen.
  5. Det er vigtigt for mennesker omkring den sensitive person, at værdsætte alle fordelene ved at kende et særligt sensitivt menneske. Det kan være sider som kreativitet, medfølelse og dybden.

Udforsk dig selv og oplev det usynlige

Der er rigtig mange danskere, som er særligt sensitive. Det er hverken en lidelse eller en sygdom. De fleste sensitive mennesker, som allerede har udforsket det, ser det måske som en god egenskab. Dog er der stadig alt for mange danskere, som er særligt sensitive, som endnu ikke har opdaget det. De har måske opdaget disse usynlige sider af sig selv, men endnu ikke har hørt om, at dette kan være muligheden til det.

For at kunne opdage det, er det vigtigt at tage situationerne op, hvis man kommer ud for lignende. Man kan ikke få stillet nogen diagnose om dette, men man kan finde mange gode råd og vejledninger til, hvordan man kan udforske sig selv og de usynlige sider, som man kan vende til meget positive sider af sig selv.

Sidder du nu og tænker, at du måske kender en eller to personer i din omgangskreds, som måske passer ind i dette mønster, så er det en god idé, at tage dette op til overvejelse med denne person. Det kan være en ren øjenåbner og kan måske endda gøre livet meget nemmere at leve både for dig og for ham eller hende.