De fleste af os ved, hvad formålet med prævention er, men det kan for mange – og særligt teenagere – være svært at finde hoved og hale i de mange forskellige typer af prævention.
Prævention skal beskytte os mod kønssygdomme, og skal samtidig beskytte kvinder mod uønsket graviditet. Det er dog ikke alle præventionsformer, der gør begge dele.
Kvindelig prævention
Kvinder har flere forskellige muligheder for at beskytte sig under sex. Den mest brugte præventionsform er kvindens p-piller, som beskytter dem mod uønsket graviditet, og samtidig sørger for en regelmæssig menstruation og færre menstruationssmerter.
Der findes både fordele og ulemper ved p-pillerne. De beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdom, og samtidig kan de give bivirkninger som kvalme og øge risikoen for blodpropper.
For at p-pillerne skal have den ønskede effekt, er det afgørende, at man tage en pille hver dag. Hvis man er glemsom, eller hvis man ikke bryder sig om at tage piller, kan det være, at p-ringen er en bedre præventionstype. P-ringen fungerer på samme måde som p-pillerne i og med, at den forhindrer ægløsninger. P-ringen er en plastic ring, der sættes op i skeden. Her kan den sidde en måned af gangen.
P-piller og p-ringen er lige sikre i forhold til uønsket graviditet, nemlig hele 99,8 %. Der findes dog også andre sikre kvindelige præventionsmidler, heriblandt:
- Spiral
- P-plaster
Mandlig prævention
Den mandlige prævention er ikke så omfattende som kvindes, og det findes heller ikke så mange forskellige typer – men derimod flere typer af den samme. Her er der nemlig tale om kondomet, som uden tvivl er mændenes foretrukne præventionsmiddel.
Kondomet bør bruges uanset, om kvinden bruger p-piller eller ikke – det beskytter nemlig, modsat p-pillerne, også mod kønssygdomme som for eksempel klamydia eller herpes.
Et kondom er et aflangt hylster, der påføres mandens penis. Kondomer fås i forskellige former, størrelser og farver. Der findes mange fordele ved at bruge kondom, men det mest iøjnefaldende er uden tvivl, at det beskytter mod kønssygdomme. Derudover kan det bruges af alle mænd hvor som helst og når som helst.
Det er vigtigt, at man er opmærksom på, at kondomet forbliver intakt under samleje. Et kondom kan nemlig springe eller glide af, og så beskytter det ikke længere.
Nødprævention
Den sidste mulighed for prævention er nødprævention som for eksempel en fortrydelsespille. Fortrydelsespillen er den mest almindelige form for nødprævention, og kan bruges, hvis kondomet er sprunget under samleje, eller hvis man har ubeskyttet sex uden nogen form for prævention.
Fortrydelsespiller kan købes uden recept på landets apoteket, og bør tages hurtigst muligt efter samlejet. Som udgangspunkt siger man, at fortrydelsespillen skal indtages max et døgn efter for at have den bedst mulige virkning.
Fortrydelsespiller er en nødløsning, og kan ikke bruges i stedet for andre former for prævention. Pillerne indeholder store mængder af hormon, som kan give ubehagelige bivirkninger som for eksempel kvalme, opkast, hovedpine og blødning.
Endeligt er fortrydelsespillerne heller ikke ligeså sikre, som p-pillerne og p-ringen er. Med en fortrydelsespille er det nemlig kun 85 % sikkert, at man undgår graviditet, hvilket jo er lavere end p-pillerne og p-ringen.