Det vidste du ikke om p-piller

Denne artikel indeholder reklamelinks

faa viden om p-piller herDe fleste kvinder kender til p-piller og cyklus, men det er faktisk de færreste, der er helt indforstået med, hvad det indebærer. Der findes mange myter omkring bivirkninger og sikkerhed, og der er generelt mange misinformerede kvinder, der benytter sig af p-piller på daglig basis. For at få et indblik i dette emne, er det vigtigt at vide, hvad der sker i kroppen, når man benytter sig af p-piller. Hvis man er i tvivl, kan man altid konsultere med sin læge eller spørge på sit apotek. Bruuns Apotek i Aarhus C tilbyder professionel rådgivning omkring alle receptpligtige produkter – også p-pillerne.

Grundlæggende viden

Helt grundlæggende er p-piller et af de mest effektive svangerskabsforebyggende midler på markedet. De er ca. 99 % sikre, og bruges derfor som præventionsmiddel af mellem 25 og 30 % af kvinder i den fødedygtige alder.

P-piller kom på markedet første gang i 1960’erne, og består af de to hormoner østrogen og gestagen. Kombinationen af disse hormoner erstatter de to naturlige kvindelige kønshormoner – nemlig østrogen og progesteron. Gestagen, som pillerne indeholder, er kemisk fremstillet, og findes i flere forskellige varianter.

De forskellige former for p-piller er kategoriseret i generationer, som bestemmes ud fra hvilket gestagen, den enkelte form indeholder. Der findes 4 forskellige generationspræparater, som hver især har forskellige bivirkninger.

P-piller kan benyttes af alle raske kvinder, når der er behov for forebyggelse af uønsket graviditet. Inden man går i gang, bør man konsultere med sin læge for at finde ud af hvilken præventionsmetode, man skal benytte. Det er vigtigt at oplyse om helbred såsom diabetes eller forhøjet blodtryk og andre eventuelle sygdomme i familien, da det er en meget vigtig faktor i vurderingen om, hvilken præventionsmetode man skal benytte.

grundlaeggende-videnDe fleste p-piller tages i 21 dage uden pause. Der i mellem er der 7 dage, hvor man ikke indtager dem, og det er der, at blødningen kommer. Det er vigtigt at have en fast rutine, så man husker den daglige pille. Det kan være en fordel at tage den samtidig med en anden vane, så man tager den nogenlunde på samme tidspunkt hver dag. Det anbefales at der maksimalt går 12 timer.

Står man i den situation, at man glemmer en enkelt pille, kan man indtage 2 piller den næste dag, uden at sikkerheden er ændret. Hvis man glemmer mere end blot en pille, kan man altid læse i pakkens indlægsseddel, hvordan man skal forholde sig. Ellers kan man få gode råd på sit apotek.

Hvad sker der i kroppen

Når man indtager et p-pille præparat, sætter man sit eget hormonsystem på pause. Idet nye hormoner erstatter de naturlige producerer, man ikke hormonerne selv, og derved stopper ægløsningen, hvilket sætter en stopper for graviditeten.

Siden lanceringen af p-pillerne har de været igennem en kæmpe udvikling, der har haft til formål at mindske bivirkningerne. Hormonmængden i p-piller er reduceret betydeligt, hvilket har medført, at der i dag er langt færre bivirkninger, hvad der var tilfældet førhen.

Man har dog altid mulighed for at stoppe indtagelsen af p-piller. Når man ikke længere benytter sig af denne præventionsmetode, vil den naturlige cyklus starte igen. Man kan altså ikke blive steril af at tage p-piller, og det nedsætter heller ikke muligheden for at blive gravid. Man skal bare have en smule tålmodighed, når man er stoppet med indtagelsen, da der kan gå op til 2 måneder, før cyklussen igen vil være naturlig.

Bivirkninger

bivirkningerDer er som bekendt nogle bivirkninger ved indtagelse af p-piller, men nogle af dem er myter, som der ikke er hold i. Nogle mener at tage på af p-piller grundet hormonerne. Man får, som før nævnt, ikke tilført flere hormoner end man naturligt har i kroppen, og derfor er vægtøgning ikke en bivirkning.

Man fraråder oftest rygere fra at tage p-piller, da en kombination af dette øger risikoen for blodpropper. P-piller firedobler risikoen for blodpropper hos yngre kvinder, men viser sig oftest i det første års tid, hvor man indtager pillerne. Efter det er risikoen mindre, og man kan konkludere, at man ikke er en af dem, der er i fare for at få en blodprop.

Udover bivirkninger findes der en række andre bivirkninger, som er ubehagelige men harmløse:

  • Hovedpine
  • Kvalme
  • Humørsvingninger
  • Pletblødning
  • Nedsat sexlyst

Hvis man oplever bivirkninger, kan det i de fleste tilfælde løses ved at skifte til et andet p-pille mærke. Det er dog en god idé at lægge vejen forbi lægen eller få rådgivning hos Bruuns Apotek i Aarhus C.