Digital forståelse

Vi lever i en verden, som har forandret sig meget de sidste 25 år. Vi er blevet globale, og grænser mellem lande bliver mindre og mindre, hvilket vi kan takke digitaliseringen for. For netop den digitale verden er blevet enorm, et helt univers. Informationsstrømmene er uendelige, og det handler mere om at kunne begrænse sig, end at få mere viden.

I takt med at vores verden er blevet digitaliseret har vi også mistet koncentrationen, overblikket og fornuften. Det er sørgeligt, men sandt. Vi vokser op i en digital verden, og lærer at være online konstant. Den nye verden har givet os mange nye værktøjer til anderledes måder at gøre tingene på. F.eks. undervisning, indlæring, udfordringer, motivation og socialisering.

Desværre har det også medbragt nye forventninger og mange udfordringer. Koncentrationsevnen på skolerne er svær at bevare. Det kan være svært, at finde den gyldne mellemvej. Hvornår er det okay at være online, og hvornår skal man lægge det fra sig? Det kræver rygrad – digital rygrad, men også online dannelse.

Mobilen har magten

Man skal være online i dag. Men man skal tænke sig om, når man er på nettet. Der findes ikke nogen regler om brugen af mobil lige udover, når du kører i bil. Der kan det være ret upassende netop, at være online idet man kan gøre skade på sig selv og andre, fordi fokus er flyttet fra vejen til mobilen. Der er også andre tidspunkter, hvor du bør lægge mobilen i lommen, f.eks. når du cykler, af samme grund som bilen, eller midt i eller efter en fødsel.

Hvad gjorde man førhen, da man ikke var på nettet? Der levede man, snakkede sammen, oplevede flere ting, som man talte om. I dag lever vi i den digitale verden, ligesom en Pokemon eller andre spille figurer. Vi poste alt på nettet, også selvom det kan være upassende.

I år 2013 blev ”selfie” årets ord. Det har skabt mange trends, hærget de sociale medier som Intagram, Facebook og Twitter. De fleste selfie-trends har været uskadelige og sjove, men der har desværre også været meget grænseoverskidende og upassende selfies. Her taler vi om billeder af sex-akten eller fra begravelsen.

Opdragelse, dannelse og forståelse

Vi mangler digital forståelse! Hvordan kan det være, at man deler billeder på de sociale medier, som er virkelig upassende og utrolig stødende? Mange har slet ingen forståelse for, hvordan man opfører sig på nettet. Billeder og andre data gemmes i systemet, og har du f.eks. en åben og offentlig profil på Facebook, så kan hvem som helst indhente dine billeder og informationer. Skræmmende, men sandt.

Det handler om likes, opmærksomhed og at blive en trendsætter. Mange gør det, fordi de andre gør det. Selvom f.eks. facebook har været tilgængelig siden 2004, er det stadig en ny verden, som ingen er klar over, hvordan man opfører sig i. der mangler et begrebsapparat for, hvad der er okay, og hvad der absolut ikke er. Stjæler din ven en cykel, så ved du at det er forkert, eller det burde du vide. Sådan fungere det ikke på de sociale medier.

Er du afhængig?

Du har sikkert en mobiltelefon. Hvor meget bruger du den? Mere eller mindre end gennemsnittet? Det er ikke alle som er klar over, om de bruger deres telefon for meget, for sådan er det bare blevet. Det er vigtigt, at være online hele tiden, og derfor kan det være svært at vurdere, om man bruger den for meget.

Her kommer en række spørgsmål, om dit brug af mobilen. Du kan muligvis nikke genkende til nogle af disse. Hvis du svare ja til alle eller de fleste spørgsmål, så har du muligvis et overforbrug.

 1. Tilbringer du længere tid end forventet på din mobil?
 2. Kigger du somme tider på din telefon uden at tænke over det? Selvom du havde andre mere produktive og praktiske ting at give dig til?
 3. Glemmer du tiden, når du bruger din mobil?
 4. Bruger du mere tid på digitale og sociale medier, end du bruger på at snakke med folk i virkeligheden?
 5. Bruger du din telefon mere og mere?
 6. Vil du gerne kunne slippe telefonen lidt mere?
 7. Er din telefon tændt og lige ved din side, når du sover?
 8. Besvare og læser du beskeder, mails og andet på alle tider af døgnet – også selvom det er forstyrrende, eller hvis du er i gang med noget?
 9. Er du online og bruger din telefon selvom du kører bil eller udfører andre aktiviteter, som kræver fokus og koncentration?
 10. Mindsker telefonen din produktivitet?
 11. Vil du helst ikke undvære din telefon, selvom du bare skal til bageren eller andre steder?
 12. Føler du dig utilpas, hvis ud har glemt din telefon?
 13. Når du spiser, ligger mobilen også ved din side?
 14. Din telefon bipper eller vibrerer – og du får en virkelig stor trang til at tjekke den?
 15. Kigger du somme tider på din mobil, for at se hvad klokken er, men har glemt det igen, hvis nogen spørg dig ”hvad er klokken”?