Dine kolleger er vigtige for din livsglæde

Du bruger meget tid på dit job, og dermed bruger du også meget tid sammen med dine kolleger. Der kan selvfølgelig være stor forskel på, hvor meget du arbejder sammen med dine kolleger i hverdagen, men du vil have en relation til dem. Er du glad for at gå på arbejde, og er du glad for dine kolleger, vil du også opleve en større livsglæde.

Styrk din relation til dine kolleger

Dine kolleger er de personer, du ser mest ud over din nærmeste familie. Du ser dine kolleger til dagligt, og derfor har din relation til dem også en naturlig (stor) indflydelse på din livsglæde.

Forestil dig en arbejdsdag, hvor du møder ind på arbejde, siger godmorgen til dine kolleger, og herfra isolerer du dig resten af dagen med dine arbejdsopgaver. For nogen er dette en nødvendighed i større eller mindre grad for at løse arbejdsopgaverne, men det styrker ikke lige frem relationen til de øvrige kolleger. For nogen kan dette være deprimerende, og man føler sig hverken set eller hørt. Denne følelse vil påvirke din livsglæde negativt.

For at styrke din livsglæde kan du i stedet gøre en indsats for at lære dine kolleger bedre at kende. Også selv om I måske ikke arbejder sammen om arbejdsopgaverne. For at lære dine kolleger bedre at kende, skal du starte med dig selv: Mød dine kolleger med et smil. Smil smitter – og dit gode humør vil også smitte af på kollegerne.

Derudover skal du heller ikke være bange for at spørge ind til dine kolleger. Langt de fleste mennesker elsker at snakke om sig selv, hvis de bliver spurgt. Så stil gerne spørgsmål til personen, og vis interesse for personen og dennes liv.

Udnyt frokostpausen eller små kaffepauser til at snakke med dine kolleger. I takt med at jeres relation bliver styrket og I lærer hinanden at kende personligt, vil jeres dialog også komme mere og mere naturligt. Vær heller ikke bange for at spørge dine kolleger, om I skal drikke en kop kaffe eller tage ud og spise efter arbejde, eller gå en tur sammen. Alt i alt handler det om at skabe nogle fælles oplevelser med dine kolleger.

Har virksomhederne også et ansvar?

Glade kolleger

Mange virksomheder har fokus på arbejdsglæde og medarbejdernes trivsel generelt – og det er der en god grund til: Medarbejdere der trives, er også mere effektive. Derfor har virksomhederne også en interesse i at styrke medarbejdernes relation og deres arbejdsglæde (og livsglæde).

Det gør virksomhederne bl.a. ved at understøtte medarbejdernes behov for at være sammen og kunne tale sammen om andet end arbejdsopgaverne. Det kan virksomhederne bl.a. gøre ved at give plads til at holde små pauser i løbet af dagen, hvor medarbejderne kan få tankerne væk fra arbejde og i stedet nyde en kop kaffe sammen.

Nogle virksomheder tilbyder også en række andre muligheder for medarbejderne, hvor de kan gøre ting sammen. Det kan være en fælles gåtur en gang om ugen, fredagsbar efter endt arbejde, eller de kan arrangere et firmaarrangement, hvor medarbejderne får fælles oplevelser og skal igennem nogle forskellige teambuilding-aktiviteter, så de kan lære hinanden endnu bedre at kende.

Et firmaarrangement behøver ikke at være fyldt med teambuilding-aktiviteter. Det kan også være en fest, eksempelvis sommerfest eller julefrokost. For virksomhederne handler det om at skabe rammerne for socialt samvær blandt sine medarbejdere.

Arbejder du i en virksomhed, hvor du ikke føler, at virksomheden gør nok for at skabe gode relationer blandt medarbejderne, så prøv at tage en snak med din leder om det. Der kan være mange årsager til, at virksomheden ikke får arrangeret firmaarrangementer eller teambuildingdage. Måske mangler der blot nogen, der vil stå for planlægningen? Eller måske mangler virksomheden bare inspiration.

Husk også at det ikke kun er virksomhedens ansvar, men du har også selv et ansvar. Tag initiativ til at få talt med dine kolleger, og også gerne til at lave andre ting uden for arbejdspladsen. Det kan være forskellige arrangementer – arranger eksempelvis en biograftur eller en tur på café – eller tag en fredagsøl og rund ugen af på den lokale bar.