Disse ting skal du holde øje med når du skal købe nyt hus

Denne artikel indeholder reklamelinks

Skal du købe nyt hus, er der flere ting du skal holde øje med, hvis du vil undgå ubehagelige overraskelser efter købet. Læs dem her.

Mand faar noegler til ny bolig

At købe hus er en af de største investeringer i livet. Det gælder, uanset om man er førstegangskøber eller bare ønsker at købe nyt.

Der kan være flere årsager til, at man ønsker at købe hus. Måske er to blevet til tre, hvormed pladsen i den nuværende bolig er blevet for trang. Det kan også være, at man gerne vil flytte tættere på familien, eller at man gerne vil bo i et mere roligt område, hvor børnene kan lege frit.

Uanset årsagen er det dog vigtigt, at beslutningen om at købe hus bliver taget på et oplyst grundlag. Det betyder blandt andet, at du bør tjekke alt, hvad der er at tjekke i forhold til din nye bolig, inden du afgiver dit bud. På den måde undgår du nemlig, at du støder ind i skjulte skader eller mangler i forhold til den bolig du ønsker at købe.

4 ting du skal kigge efter på dit nye hus

Herunder har vi samlet en liste med 4 ting, du bør kigge efter, når du skal købe nyt hus, hvis du vil undgå ubehagelige overraskelser.

Taget

Er der skader på taget, kan du risikere, at det skal udskiftes, og det kan være en rigtig dyr investering. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at undersøge tagets stand, inden du afgiver dit bud på huset. Her bør du blandt andet undersøge, om taget er utæt, om der er skader på taget, om der mangler tagsten, og om der er nogle revner i taget.

Du bør derudover tjekke tagets inddækninger ved kviste og skorsten for at sikre, at de er tætte og i god stand. Kig også gerne på tagrenden for at se, om der skulle være nogle utætheder her. Hvis der er utætheder i taget eller i tagrenden, kan det nemlig føre til fugtskader. Det er derfor vigtigt, at taget er i god stand.

Vinduerne

Når du skal tjekke huset, er det en god idé at være særligt opmærksom på vinduernes stand. Det kan nemlig hurtigt blive en dyr omgang, hvis vinduerne skal udskiftes. Kig derfor på, om der nogle synlige skader, om vinduerne er tætte, og om der er luft ved vinduesrammerne. Undersøg også om træværket er i ordentlig stand, og om vinduerne er gået i stykker eller punkterede.

Det kan også være en god idé at tjekke efter ved husets terrassedøre, så du sikrer dig, at dørene er i god stand, at træværket ikke er rådnet, og at vinduerne ikke er revnet.

Opvarmningsformen

Når du skal kigge på nyt hus, kan det være en god idé at dobbelttjekke, hvilken opvarmningsform boligen bliver opvarmet med. Der er nemlig ofte stor forskel i forhold til varmeforbruget, om boligen bliver opvarmet med fjernvarme eller et gammelt naturgasfyr.

Særligt i disse tider, hvor naturgaspriserne er skyhøje, kan det være en god idé at overveje, om det er en god idé at vælge et hus med naturgas. Det kan nemlig være en dyr omgang at skulle udskifte varmekilden på et senere tidspunkt.

Kælderen

Har huset et kælderrum, er det en god idé at foretage en nøje inspektion af denne også. Er der en dårlig lugt i kælderen eller skimmelsvamp, kan det nemlig betyde, at der er fugt i kælderen.

Fugt kan være et stort problem, hvis du har planer om at bruge kælderen som opbevaringsrum eller opholdsrum, men er også generelt et problem, da der kan opstå skimmelsvamp, hvilket er sundhedsskadeligt. Det er derfor en rigtig god idé at sikre, at der ikke er problemer med fugt i kælderen.

Få tjekket tilstandsrapporten

For at undgå eventuelle ubehagelige overraskelser, når du skal overtage dit nye hus, er det også en god idé at gennemgå den tilstandsrapport, som sælgeren har fået udarbejdet i forbindelse med salget af boligen. Tilstandsrapporten giver dig som køber et overblik over de synlige skader på huset, men omfatter også en vurdering af risikoen for skader.

Rapporten udarbejdes på baggrund af en gennemgang af boligen, og giver således dig som køber et overblik over boligens tilstand. Sammen med dine egne observationer kan du bruge rapporten til at fastslå, om der er for mange skader/mangler på boligen, eller om boligen er i så god stand, at du ønsker at afgive dit bud.

Tilstandsrapporten er desuden en del af Huseftersynsordningen, der har til formål at sikre, at du ikke kommer til at skulle betale uforudsete udgifter, når du skal købe nyt hus. Det er derfor en rigtig god idé at få tjekket tilstandsrapporten også, inden du køber dit nye hus.