Efteråret – det perfekte tidspunkt til blomsterløg

saadan plantes loegSelvom kalenderen siger sensommer og snart efterår, er havenusseriet ikke helt slut endnu. Hvis du vil have flotte blomster til foråret, kan du med fordel købe og plante dine blomsterløg allerede nu. Det er nemlig lige netop i denne periode, at udvalget er størst, og kvaliteten er bedst. Derudover er jorden stadig lun og nem at arbejde med, og løgene har lang udviklingstid i jorden, så de kan nå at blomstre meget og flot. Når du planter dine blomsterløg i efteråret, bestemmer du, hvordan din have skal se ud i det næste forår. Det er derfor altid en god idé at gøre sig lidt tanker om, hvordan man sikrer sig en harmonisk have med flotte farver i både bede, krukker og på græsplænen. Har du brug for hjælp til inspiration eller sætning af blomsterblade, findes der en havemand, der kan hjælpe dig med dette.

Placering og farver

saadan faar du en smuk haveSelvom det måske er fristende at plante over alt i haven, bliver resultatet altså bedre, hvis indsatsen er koncentreret om udvalgte placeringer. Start derfor med at vælge den helt rigtige placering for dig for at få mest glæde af blomsterløgene. Nogle af de aspekter du kan tage med i dine overvejelser, kan blandt andet være, hvor du færdes mest i haven i løbet af foråret og sommeren, samt hvilke af havens placeringer du kan se inde fra din lænestol eller fra køkkenvinduet, så du kan nyde dem, mens du laver mad.

Det er dog ikke kun de forskellige placeringerne der skal begrænses. Ofte bliver man også mest tilfreds med resultatet, hvis man har formået at begrænse farvevalget. Hvis man begrænser sit valg af farver, og holder sig til de få udvalgte, man bedst kan lide, er det nemmere at bevare overblikket. Derudover skal man også have farverne på de andre planter, man i forvejen har plantet, med i baghovedet. Hvis alt passer sammen skabes den harmoni i haven, som mange haveejere søger og stræber efter.

Ingen begrænsning

se hvordan du planter loeg herDet kan godt være du skal begrænse dig på placeringer og farver, men når det kommer til antallet af løg, kræver det ingen begrænsning. Det er en god idé at købe og lægge store mængder af hvert slags løg. Gå efter de store løg, der er friske og faste, da de giver mere fylde. Hvis løgene er små, skal du købe endnu flere styk for at skabe fylde.
Derudover skal du heller ikke begrænse dig, når det kommer til forskellige arter af løgene. De må gerne blomstre på forskellige tidspunkter og lægges lidt forskudt. På den måde forlænger du blomstringen, og sikrer dig flotte og farverige bede og krukker i længere tid.

Gode råd når du skal plante

  • Brug mindst 15 løg i samme gruppe
  • Grav løgene med spidsen opad i 3 gange deres højde og dæk derefter hullerne til – derefter går naturen sin gang
  • Ikke alle arter skal plantes på samme måde – sæt dig ind i hvilken art du skal have plantet i din have
  • Blomsterløg egner sig bedst til bede
  • Placer blomsterløgene så de både kan få skygge og sol

Selvom det ’bare’ er blomsterløg, er der altså en del at tage hensyn til i forbindelse med at skulle sætte dem i jorden. Hvis du har svært ved at danne dig et overblik over alle de forskellige arter, kan man sagtens få havehjælp til dette.