Efterårets lækkerier i naturen

Denne artikel indeholder reklamelinks

Det er nu du skal på jagt i naturen efter alle de spiselige lækkerier. Efteråret har nemlig rigtig mange skønne spiselige ting at byde på. De fleste af dem kender du måske allerede. Her giver vi vores bud på, hvad du skal på jagt efter og hvad du kan anvende dem til i dit naturkøkken.

Hver sæson byder på nye friske råvarer og det bør vi især i Danmark benytte os af. Vi har nemlig et perfekt klima til rigtig mange naturlige frugter, grøntsager og bær, som du helt gratis kan anvende til din madlavning. Hvorfor ikke gå på rov, måske gemmer nogle af disse saftige lækkerier sig i din helt egen have?

Æbler

Det er muligt hele året rundt at høste æbler. De forskellige sorter af æbler har nemlig deres helt unikke modningsperiode, men det er dog stadig mest kendt for danskerne, at gå på æblerov i efterårssæsonen. Æbler er sunde at spise og de smager rigtig dejligt i mange forskellige retter. Det er bestemt ikke kun i æblekage, du kan anvende disse.

Æble/Hyllebær suppe

Til denne lækre ret er dine to hovedingredienser æbler og hyllebær. Begge er modne i efterårssæsonen og er lige til at plukke ned og anvende i din madlavning. Det er to råvarer, som går utrolig godt i spænd med hinanden og smager rigtig skønt selv på en kølig efterårsdag. Her er vores bud på, hvordan du kan bruge disse to ingredienser i en lækker suppe, som eventuelt kan spises med tvebakker.

Ingredienser:

  • (1 person)
  • 0,75 l vand
  • 500 g friske og modne hyldebær
  • ½ stk. kanel
  • Lidt citronskal efter behov
  • 50 g sukker
  • 1 æble

Først er det vigtigt, at du går i gang med rengøring af dine råvarer. Vær opmærksom på, at der kan gemme sig insekter og andre dyr blandt dine klaser af hyldebær. Ligeledes er det vigtigt, at tjekke dine æbler efter for orm. Hvis du kan se et lille hul i æblet, så er det bedst at undlade at bruge dette.

Pluk hyldebær af stilke og læg dem i en gryde sammen med vand og krydderier. Lad dette koge i cirka 20 minutter under låg.

Nu skal du si saften fra og søde den med sukker. I saften tilsætter du nu æbler, som du har skåret ud i mundrette stykker. Nu skal du igen kogen retten op. Den skal cirka koge i 3-5 minutter, indtil æblerne er møre.

Nu er retten klar til servering. Vi anbefaler, at du spiser den med tvebakker eller et stykke knækbrød. Hvis du ønsker, at retten skal være endnu mere sund, så kan du eksempelvis forsøge dig med, at forsøde suppen med stevia.

Æbler i andre lækkerier

Æbler kan bruges til rigtig mange ting og hvis de bliver kølet rigtigt ned, så kan de faktisk holde sig i utrolig lang tid. Prøv og se vores forslag til, hvad du kan bruge dine æbler til.

  • Æblekage
  • Æblekompot
  • Æblegrød
  • Æble/rabarbertærte

 

Hyben

Rundt omkring i hele landet bugner det netop nu med hyben i alle afskygninger. Hyben er nemlig ikke bare hyben. Der findes rigtig mange forskellige sorter, men uanset hvilken sort, så er det muligt at lave lækkerier heraf.

Hybenmarmelade

Vi har her givet vores bud på en lækker hybenmarmelade, som du nemt selv kan lave i dit eget køkken.

Ingredienser:

(2 store glas marmelade)

  • 2000 g Hybenskaller (efter klargøring)
  • 10 dl vand
  • 800 g rørsukker
  • 4 citron
  • 2 vaniljestænger
  • 2 tsk. Vaniljesukker
  • 2 tsk. Atamon (flydende)

Du skal cirka plukke 4 kg hyben fra dine hybenbuske. Gå gerne efter de røde og mest modne, da de er lettest at arbejde med. Pluk nu stilken og blomsten af og vask dem grunding. Herefter skal du forsigtigt skrabe kernerne ud og skylle dem efter med koldt vand.

Vask nu citronerne og riv skallen med et rivejern. Nu skal du koge blandingen (hyben, vand, citronskal, de flækkede vaniljestænger og selve saften fra citronerne) i 20 minutter under et tæt låg. Tilsæt herefter sukker. Følg gerne opskriftens angivne tal, men smag gerne selv til, alt efter hvor sød du ønsker, din marmelade skal være.

Kog nu saften videre i cirka 15 minutter uden låg. Det gør du for at koge massen ind og herved fordamper der en masse vand. Nu skal du have dine glas parate og skylle dem i kogende vand med 2 tsk. atamon.

Hvis du ønsker, at din marmelade skal holde længe, er det en god idé, at tilsætte 1 tsk. atamon i hvert glas færdigkølet marmelade.

Hyben i andre lækkerier

Der findes mange lækre retter og produkter, som du kan bruge dine hyben til. Herunder kan du måske finde yderligere inspiration til dine hjemme-syslerier i fremtiden.

  • Hybenolie
  • Hyben vin eller snaps
  • Hyben sirup
  • Syltede hyben
  • Hyben muffins

Hyldebær

Har du nogensinde set en hyldebær busk, så ved du også, at der altid er rigtigt mange bær på den. Det betyder, at du nu skal ud og tænke i rigtig kreative baner for at anvende de gratis danske råvarer bedst muligt.

Hyldebærsaft

En af de helst store klassikkere inden for en verden af hyldebær finder vi hyldebærsaft. Den er rigtig sund og er meget eftertragtet af de kære små. Den kan både drikkes kold, men føler du dig lidt sløj, så er det en vitaminbombe som the.

Her er vores bedste bud, på en lækker hyldebærsaft, som med garanti vil falde i god jord hos dine børn. Husk du også sagtens kan drikke den med varmt vand som te.

Ingredienser:

  • (1 flaske saft)
  • 1 kg hyldebær (uden stilk)
  • 1 l vand
  • 375 g rørsukker
  • En halv håndfuld timian
  • Saften fra ½ citron

Først er det vigtigt, at rengøre dine hyldebær grundigt og plukke dem nænsomt af stilken. Derefter skal du komme dem i en gryde sammen med vand og timian. Du kan se på dine hyldebær, når de har kogt længe nok. Det er, når du kan se de begynder at revne. Nu tager du gryder af varmen og sier indholdet fra gryden. Det kan du eksempelvis gøre ved hjælp af et helt nyt og rent viskestykke i et dørslag. Dette kan godt tage et stykke tid, hvis du vil have mest muligt ud af massen.

Hæld nu saften tilbage i den rengjorde gryde og tilsæt derefter sukker og citronsaft. Nu skal saften koges op endnu engang sammen med sukkeret. Det skal koge indtil dit sukker er opløst i saften.

Nu er saften færdig og klar til at blive hældt på flasker. Når du hælder det på flasker, så sørg for først, at rengøre dem med kogende vand og 1 tsk. atamon i hver flaske. På den måde sikrer du, at der ikke kommer den mindste bakterie i.

Husk at denne saft ikke er fortyndet og det giver derfor rigtig mange glas lækker saftevand ud af bare en enkelt flaske.

Hyldebær i andre lækkerier

Der er næsten ingen grænser for, hvad du kan tilsætte hyldebær i. Her giver vi vores bud på andre lækkerier med modne hyldebær. Du kan måske finde inspiration her til flere forskellige lækkerier.

  • Hyldebærlikør
  • Hyldebærromtoddy
  • Hyldebærpandekager