Efterårsferie: Naturen er et skønt sted

Denne artikel indeholder reklamelinks

Efterårsferien er skudt i gang, og mange børn, teenagere, studerende og familier holder ferie.

Efterårsferie er, ligesom alle andre ferier, lig med fri- og kvalitetstid med kæresten, vennerne og/eller familien.

Når der er ferie, så er der tid til, at lave andre ting end hverdagens daglige rutiner. For nogle betyder ferie afslapning, mens det for andre betyder, at der er tid til at komme i haven eller få ordnet andre opgaver, der ikke er tid til i hverdagen. Mange forbinder også ferie med familie. Der er tid til at opleve noget sammen, og tid til at komme væk fra hverdagens stress.

Men hvad skal man finde på, at lave i ferien? Man har fri fra arbejde og skole, fri til at gøre lige hvad man ønsker. Det kan være svært pludselig at omlægge hverdagen, og finde på noget andet at lave. Noget spændende, hvor alle kan være med, og som passer til budgettet.

Opfindsomhed og kreativitet  Efterår_Natur--intext_1

Man kommer langt med en kreativ eller opfindsom tankegang. Er man ikke selv vildt god på dette område, kan man gøre det til et familie projekt. Sæt alle mand ved samme bord, og lav en brainstorm over ting man kan finde på. Start med et udgangspunkt som f.eks. en tur i skoven.

For der er da ikke noget mere hyggeligt og beroligende end en tur i skoven. Kom med ideer til, hvad man kan lave i skoven. F.eks. lav en skøn madpakke, og spis den på jeres tur eller samle en masse lækre bær og svampe, som i kan bruge til aftensmaden og desserten.

Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan lave i naturen. Er der virkelig skønt efterårs vejr og har man den rigtige påklædning på, så er der endnu flere muligheder. Man kan tage snitteknive med, og lave sjove figurer ud af pinde man finder i skoven. Man kan også samle skønne ting med hjem, og lave fine dekorationer.

Man kan også selv medbringe græskar, som er i højsæson nu, hvor vi er tæt på halloween. Slæb dem med i skoven, udhul og lav dem (u)hyggelige der. Er man til historier og ret fantasifuld, så underhold familien med en historie om skovens mange beboer eller tag en bog med.

Skovens magi

Efterår er en flot årstid, men der regner som regel meget og der bliver koldere vejr. Men det betyder heldigvis ikke, at naturen går i hi og lader det hele stå stille. Det venter vi med til det bliver vinter, hvor minusgrader, sne og slud sætter en stopper for naturen i en lille periode.

Efterår er lig med flotte farver, blade der falder af træerne og lækre vilde skov specialiteter. Det er dog vigtigt, at sætte sig en lille smule ind i, hvad der kan spises og hvad der er giftigt.

Vilde æbler: vilde æble finder i sikkert ikke i skoven, men muligvis på vej hen til skoven. Ofte ses de ved nedlagte jernbaner. Her har passagerene smidt mange tusinde æbler ud, og derved er der vokset træer op. Man kan bl.a. bruge de vilde æbler til, at lave æblekage eller andre lækre ting der kan spises eller drikkes. Og det dejligste ved disse æbler er selvfølgelig, at de ikke er sprøjtet også historien bag dem.

Svampe: Også kaldet efterårets blomster. De blomstre især op af skovbunden i denne tid, og nogle af dem kan spises. Dog skal man vide, at nogle svampe er giftige, så vær opmærksom og sæt dig ind i svampe inden jagten går ind.

Brombær: Skoven byder også på mange bær, heriblandt brombær. Bærerne vokser i krat, og gerne i lysninger i skoven. Brombær ligner hindbær, dog er farven ikke den samme. Brombær kan bruges på morgenmaden, i kager, som syltetøj og saftevand. De er meget rige på vitaminer, fibre, antioxidanter og mineraler, og derved meget sunde.

Havtorn: De gule/orangerøde bær, som ofte er bløde og smattende. De vokser langs vestkysten, ved et læhegn og andre steder. De kræver dog skyggefri jord og er ligeglade med salt. Man kan bruge havtorn i mad såsom gryde- og vildtretter, i smoothies, på morgenmaden eller i en go hjemmelavet snaps. Bærrene er, ligesom brombær, meget syrlige.

Hasselnødder: Det kan være svært at finde hasselnøder, da de ligner agern meget. Se efter den hårde skal også det træ du plukker fra. Man kan spise nødderne friske, eller gemme dem til jul. De må ikke blive for tørre, så gem dem i en stofsæk.

Dyrene i skoven Efterår_Natur--intext_2

I efteråret er naturen flot, men du kan også være heldig at se en masse dyr. Der er bedst chancer for, at se dyr om morgenen eller ved skumring. Vi taler om vilde dyr, og de bliver nemt skræmte og vil flygte ved synet af dig. Tag en kikkert med, hvis du gerne vil se dyrene.

Det er dyr som, grævlingen, bæveren, krondyr og fugle, der især er til at se i efteråret. Der er selvfølgelig mange andre små dyr at se inde i skovene. Såsom skovmus, mindre fugle, egern og hvis man er heldig et krondyr.