Elsker du din krop?

Denne artikel indeholder reklamelinks

Det kan være svært, at acceptere sin krop og sit udseende. Det ses oftere ved kvinder end ved mænd, men hænder blandt begge køn. Så er du ikke tilfreds med dig selv og din krop, så er du langt fra den eneste. Men sådan skal det ikke være.

Det hele kommer fra de forestillinger om det liv, som er perfekt og lykkeligt. Denne forestilling og forventning har ført til, at flere især kvinder skammer sig over deres kroppe, og det går ud over intimiteten med deres partnere.

Selvværd og at se virkeligheden i øjnene, er hvad det hele handler om. Man kan ikke gå ud fra, at ens krop kan være evig stram, flot og tonet, og at appelsinhud ikke kan forekomme på din krop, eller at dine bryster er perfekte. Det hele skal være perfekt, men det kan det bare ikke altid være, og sådan er livet.

I vores kultur skal kropsidealet pludselig udvise en høj grad af perfektionisme. En perfektion, hvor langt fra alle kan følge med. Det går stærkt ud over selvværdet, men hvorfor lader du dig påvirke? Giv din krop den kærlighed den har brug for, det er mindst ligeså hot, at vise man er glad for sin krop uanset størrelse og former.

Sundhed,-Elsk-din-krop-som-den-er--intext_1Den sociale verden

Globaliseringen har gjort det lettere for os, at kommunikere med verdens mange andre lande. Især teknologien har en stor betydning. Specielt med de sociale medier, som er en nem måde at kommunikere med folk fra hele verden på.

De sociale medier har været med til at give verden et mere afslappet og demokratisk forhold til netop den rigtige krop. Der er kommet fokus på den mere autentiske krop, og ikke redigerede billeder, og billeder der ikke viser hvem du er.

Den tid vi lever i nu, har altså ingen facitliste på, hvordan det ”rigtige” kropsideal ser ud. Men der er desværre også en anden side, af den sociale verden.

De sociale medier kan nemlig også give meget dårlig selvværd. Især hvis man ikke får likes nok på sine billeder, eller ikke har ligeså mange venner som alle mulige andre. Det visuelle betyder alt, og de fleste deler kun de positive ting, der sker i deres liv.

Anderkendelse, likes og positive kommentarer fylder meget. Hvad så hvis man ikke får det? Så er man ikke god nok, og kroppen får skylden, for det er den der ofte bliver vist – på billeder. Det giver lavt selvværd. Lavt selvværd er noget man skal arbejde med, for det er ikke sundt, at have dårlige tanker om sig selv.

Forventninger vs. Virkelighed

Alle har forventninger til, hvordan vores kroppe skal se ud eller burde se ud, og her bliver man ofte slemt skuffet. Prøv at sætte fokus på to ting: Hvad er dine forventninger til din krop, og hvordan er virkeligheden? Det er en svær øvelse, og man bliver pludselig konfronteret på en måde, som rammer en.

Øvelsen er virkelig god, fordi den får dig til at se de steder på din krop, som du går og skammer dig over. Hvad er dit ømme punkt, hvordan dækker jeg mig til, og hvor vil jeg helst gemme mig?

Spørgsmål der løsner dig op, så du bliver et mere autentisk menneske som kan føle sig fri uanset situation og sted. Det er en god måde til, at komme over skammen for din egen krop på.  Og den eneste måde der løsner det hele op på, er ved at snakke om skammen.

Sundhed,-Elsk-din-krop-som-den-er--intext_2Det betyder ikke, at du i morgen på arbejdet eller i skolen skal råbe op om, at du er træt af, at dine bryster ikke er ens eller at du hader dine små tykke ben. Nej, tag det stille og roligt, og del det gerne i et lukket rum, med mennesker du kender og har et forhold til. Du vil sikkert opleve, at snakken bliver god, fordi mange kan relatere til det.

At snakke om tingene er altid befriende og man får en rar følelse i kroppen bag efter. Det hjælpe næsten altid at få luftet sådanne ting, og accepter hvem du er.

Gode råd til bedre selvværd:

Hvad er din værdi, hvilke styrker har du, og hvad får dig til at hvile i dig selv i situationer, hvor du måske ville blive ramt og dermed reagere voldsomt, fordi du ikke kan klare kritik? Lær at modtage konstruktiv kritik, lyt til andres budskaber og meninger og vær åben. Ofte drejer det sig, om ting du rent faktisk kan lave om på, hvis du ønsker det.

Plej dit indre, for det skal ikke altid handle om udseende. Kroppens indre har også brug for omsorg.

Plej også din fysiske styrker. For at kunne få mere selvværd skal du fokusere på dine stærke sider, og kvinder der styrketræner får oftere en mere positivt selvbillede.

Sænk farten. Det er ikke sundt at være stresset, og det bliver vi nemt med alt det vi gerne vil nå. En booket kalender kan få dig til at spise usundt, fordi det skal gå stærkt. Det giver dig dårlig samvittighed, og man kommer let ind i en ond spiral. Giv kroppen den næring den har brug for, og skynd dig langsomt, og brug tiden til at vælge det rigtige for dig.

Accepter dig selv og den du er. Du er en ener, og det kan ingen ændre på. Find ud af hvem du er, og vis det.

Tilgiv dig selv. Det er ikke forbudt at spise kage eller slik, man skal bare gøre det med måde. Så lad være med at bank dig selv i hovedet, hvis du kommer til at spise noget du ikke burde.

Husk, du er den du er!