Er alkohol, i små mængder, sundt?

Denne artikel indeholder reklamelinks

Vi, danskere er det folkefærd i verden der indtager mest alkohol. Mange ved slet ikke hvad alkohol gør ved kroppen, og nogen tror sågar at det er okay, at drikke hver dag. Men hvad er alkohol egentlig? Det er et lovligt og meget accepteret rusmiddel, som omkring 90 procent af den danske befolkning er gode til at indtage enten dagligt eller i hvert fald regelmæssigt. Faktisk er vores forbrug i Danmark så stort, at vi i gennemsnit drikker ca. 12 liter ren alkohol om året.

Det er store tal, og tal ingen andre lande i hele verden har formået at opnå. Man kan jo diskutere, om det er godt at have 1. pladsen?

Ifølge sundhedsstyrelse bør kvinder kun indtage 7 genstande-, og mændene 14 genstande om ugen. Herefter vil din krop blive skadet meget mere, end ved den ”godkendte” indtagelse. Ved en overskridelse af mængden af ”godkendte” genstande, vil du få nemmere ved at blive syg, idet kroppen reagere voldsommere herefter. Derudover anbefales det også, at man ved festlige lejligheder maksimum drikker fem genstande, og at man overhovedet ikke drikker alkohol, hvis man er gravid. Er du afhængig af noget medicin, bør du snakke med din læge, om det okay, at du drikker på medicinen.

For mange kan det være svært at vurdere, om man drikker for meget. Også selvom sundhedsstyrelsen har lavet en anbefaling af antal genstande om ugen. Har du en utrolig dårlig fornemmelse af, hvor meget der kommer indenbords, så skriv ned hvor meget du indtager hver dag i en periode. Overstiger dit forbrug sundhedsstyrelsens anbefaling, bør du overveje at skære ned, eller søge hjælp.

Hvad gør alkohol ved din krop?

Alkohol har mange fysiske virkninger på kroppen, og dette er virkninger som kroppen burde være foruden. Alkoholen optages fra mavesækken eller tyndtarmen, og hurtigst fra tyndtarmen. Ca. 5 minutter efter du har indtaget alkohol, vil man kunne måle alkohol i blodet. Spiser man fed mad imens man drikker alkohol, optages alkoholen langsommere i blodet.

Når man drikker alkohol, er det svært selv at bedømme, hvornår man kan mærke det eller ej. Og før man ved af det, er man mere påvirket end man regnede med. Ved en promille på blot 0,2, bliver din reaktionsevne nedsat, og du får svært ved at fokusere. Når promillen kommer op på 0,5 for du svært ved, at vurdere situationer, kontrollere dine bevægelser og dit syn bliver indskrænket. Alkohol--intext_1

Man plejer også at sige ”når alkoholen går ind, går hjernen ud”. Det sker, fordi alkoholen påvirker både syn, dømmekraft, balancen, taleevnen og generelt kontrollen over dig selv. Og drikker du alkohol på tom mave, så vil alkoholen komme hurtigere gennem systemet, og du bliver derfor meget hurtig fuld. Derimod hvis maven er prop fuld, vil enzymerne nå at nedbryde dele af alkoholen, og derved går der længere tid, før du bliver fuld.

Alkohol indtage går hårdest ud over din lever. Det er nemlig leveren, som omdanner alkohol til acetaldehyl, som er det der transporteres via blodet rundt i kroppen, hvorefter det bliver omdannet til energi. Det er altså leveren, som står for at forbrænde alkoholen, og den får meget at se til efter en god bytur. Når leveren kommer på overarbejde, er der andre ting som bliver lagt til side, så dit blodsukker falder, og du bliver måske både sulten og let irriteret. Har man et direkte misbrug af alkohol, vil man få nemt ved, at få leverbetændelse, fedtlever og skrumpelever.

Men det er ikke kun leveren, der bliver ramt også din figur og din vægt står for skud. Alkohol er fyldt med kalorier. Og der er næsten ligeså meget energi per gram som fedt. Det er dog den dårlige energi, den der ikke mætter og derfor spiser man ligeså meget, når man drikker som når man ikke gør. Dog ses det også, at man spiser mere, når man drikker alkohol, fordi det fremmer nydelse og drikkes ofte i et godt selskab. Sørger man ikke for at forbrænde de ekstra mange kalorier efter en bytur, så omdannes det til fedt, og det sætter sig ofte på maveregionen.

Forbrændingen bliver altså dårligere, når man drikker alkohol. Hvilket ikke ligefrem er en del af ønskelisten. Den nedsatte forbrænding er skyld i, at fedtet ophober sig.

Er alkohol, i små mængder, så sundt?

Alkohol bliver aldrig sundt, lige meget hvor lidt eller meget man drikker. Holder man sig inden for sundhedsstyrelsens anbefalinger, så er man på den gode side. Ikke mindst fordi alkohol kobles sammen med rigtig mange sygdomme, faktisk 60 forskellige sygdomme. Det er sygdomme som kræft, leverbetændelse, hjerte-karsygdomme, sindslidelser, mave-tarm-lidelser og mange andre. Jo større et forbrug man har, jo større er risikoen for en eller flere af disse alkoholbaserede sygdomme.

Få styr på dit forbrug, og søg eventuelt hjælp.