Er der nok belysning i din lejlighed

Denne artikel indeholder reklamelinks

Har du tænkt over, om der mon er belysning nok i din lejlighed. Uanset størrelsen af lejligheden er belysningen vigtigt, ikke mindst for at man kan se noget, men også for at få den rette stemning i de individuelle rum.

Det er muligt selv at gøre en stor forskel med at få den rette stemning ind i hvert enkelt rum i boligen. Men har du tænkt på lyset i lejligheden og hvilken effekt den har i hvert enkelt rum? Man kan faktisk selv gøre en stor forskel, ved at forme rummene med den rette belysning.

Forkert og rigtig måde at indrette på

De fleste mennesker indretter deres bolig i dagslys. Det er heller ikke forkert, men man mister lidt måden, at vurderer, hvordan selve belysningen skal være. Når mørket først falder på, så er det de fleste danske hjem, som rent faktisk mister en helt masse værdi i indretningen på grund af, at der er en helt forkert belysning.

I Danmark har vi lys de fleste timer af vores døgn og det er faktisk først i vinterhalvåret, at vi rigtig mærker denne forkerte belysning. Belysningen har alt at sige i en lejlighed for den dansker, som går op i sin indretning.

Man kan inddele belysningen i tre forskellige afsnit. Her er der både tale om den synlige belysning, den skjulte belysning og ligeledes punktbelysning. Hvis du er en af de danskere, som går rigtig meget op i indretningen og tit har tænkt over, hvorfor du alligevel ikke har fået særlig fokus på bestemte dele i din bolig, så er dette måske løsningen. Herunder er en god beskrivelse af, hvad du kan gøre, for at lægge mere vægt og fokus på dele og områder af hjemmets forskellige rum.

Den synlige belysning

Når man taler om en synlig belysning, så er det nok den, de fleste allerede kender til. Ofte er det nok udelukkende den de fleste danskere anvender, af den simple grund, at de ikke kender til andre muligheder. Denne mulighed handler om lamper og andet form for lys, som man kan se med det blotte øje. Det kan være designerlampen over spisebordet, lampen på natbordet, skrivebordlampen på kontoret eller væglampen ved indgangen.

Den synlige belysning har den praktiske funktion, at den kort og godt sørger for, at vi kan se. Nogle mennesker er dog også begyndt at anvende denne form for belysning som dekoration, med en dekorativ lampe i moderigtige trends.

Skjult belysning

Ved denne metode at belyse rummet på ”gemmer” man lyskilden væk. Man mener hermed en lampe eller et andet objekt, som giver lys, men i stedet for at give direkte lys, så skaber den en hyggestemning og laver skygger i rummet.

En af de mest anvendte måder at skabe denne form for lyskilde er, at gemme en lampe bag et møbel, det kunne eksempelvis være en lyskæde bag ved en sofa. På den måde skaber man lidt lys, men samtidig en hyggelig stemning og noget skygge i rummet. En anden måde man i dag anvender denne form for lyskilde er, at gemme lampen bag en plante. Plantens blade, afhængigt af størrelsen og kraften af lyset, vil automatisk danne nogle smukke skygger i rummet og samtidig danne lidt liv og spild i rummet.

Lys langs vægge gør visuelt rummet større, mens lys opad løfter loftet og gør rummet højere. Desuden er der mange mennesker, som anvender denne form for lyskilde, som gør det at den simple grund, at de skaber lethed i rummet.

Punktbelysning

Denne form for belysning, anvendes ofte af stearinlys. Det er en form for belysning, som man kan skabe hygge ved og samle noget omkring et bestemt punkt. Ofte ser man denne form for belysning i vindueskarmen, på reolen eller over sofabordet. Dog kan både synlige og ikke synlige lamper også sagtens anvendes til punktbelysning.

Det vigtigste ved denne form for belysning er, at styrken er så svag som overhovedet muligt. Typisk taler man om max 25W eller en alternativ lysdæmper.