Er din have klar til forår, godt vejr og hyggelige stunder?

saadan faar du din have foraarsklarRigtig mange danskere ejer en have, og det er ved at være tid til, at få de blege vinterhænder op ad lommen. Foråret er så småt på vej, og mange haver i landet trænger til en kærlig hånd.

Naturen springer ud, og alle planter, blomster, buske og træer begynder at vokse – det skaber liv og glade dage, men hvis haven ikke skal blive til en voldsom begroet jungle, så skal der planlægges nogle timer i haven, alt efter størrelse, antal hænder og grej.

I denne artikel ser vi på, hvad der skal gøres inden foråret for alvor starter, og inden varmen og sommeren tager over. Derudover kommer vi med gode bud på, hvad der især er vigtigt at forberede.

Klar parat forårsstart

Kalenderen har startet foråret, og vejret er så små på vej. Alting spirer, springer frem og naturen viser sig atter fra den gode og positive side. Vi er klar til at tage imod det gode vejr, og glæder os til lange aftener på terrassen samt hyggelige timer på græsplænen.

Efter den lange og kolde vinter, hvor haven har lagt i hi er den nu klar til at tage revanche. En revanche du enten er vild med eller ikke synes om. Ud fra hvad man er til, bør man lægge sin have – er du ikke have menneske, så skal du overveje en have, som ikke kræver ret meget. Hvorimod, hvis du elsker have livet og at have grønne fingre, så kan du sagtens anlægge en have, der kræver mere tid.

Er du vild med din skønne have, og ønsker den tip top selvom du ikke selv lyster og har tid, så er det muligt at ansætte en havemand. Flere udbydere tilbyder alt indenfor havearbejde, og du skal ikke røre en fingre, mens din have bliver gjort i stand og forårsklar.

Hvordan gøres haven klar til foråret?

her er svaret paa den perfekte haveOm det kribler i dine fingre eller ej, så står haven for skud. Der har allerede været dage med dejligt forårsvejr, og det er på tide at få gang i haveredskaberne og de gode hånd- og ben kræfter.  Haven mangler kulør – hvor skal du starte?

Husk, at frosten skal være helt ovre inden du går i gang med at plante nye buske, træer og stauder – da disse ikke tåler nattefrost i deres første tid i jorden.

Dog findes der flere planter, der kan tåle lidt kulde og frost som f.eks. påskeklokke, forårslyng, hornvioler og fremspirende stauder. Du skal give plads til de nye stauder, og derfor bør du altid starte med at rydde op i haven inden du går i gang med plantningen.

Grene, visne blade og stauder skal fjernes, så havens øvrige eller nye planter kan spire frem og vokse. Du kan sagtens plante selvom frosten endnu ikke er væk, dog skal de dækkes til, så det ikke tager for meget skade.

I krig med saksen!

her er den rigtige beskaeringDet er også ved denne tid der skal skæres ned og klippes til. Store voldsomme grene saves ned, der må ikke være noget, der irritere dine øjne. Skynd dig at beskære, lad dog ahorn, birk og valnød stå som de er – disse skal beskæres om sommeren, da de allerede nu safter ud i enhver gren.

Som skrevet tidligere i artiklen er det vigtigt, at få ryddet op i haven, så foråret og sommeren kan finde vej til din have. Der skal være plads til alle planter, buske, blomster og træer! Er du i tvivl om, hvordan du skal beskære dine træer osv. Derudover skal alt ukrudt fjernes. Ukrudt er svækket om vinteren, og da nattefrosten endnu ikke er ovre, kan du stadig nå at tage det uden at bruge for mange kræfter.

Grib havehandskerne og diverse redskaber, så er du klar til at fjerne ukrudt og gøre haven klar. Trænger din græsplæne også, så er det nu kanten skal hakkes af, og plænen skal gøres fri for mos og derefter have gødning. Det er vigtigt, at mosen bliver fjernet inden første gang du slår græsset.

GOD FORNØJELSE