Er din hund stresset?

Rigtig mange familier har en stresset hund. Det skyldes for det meste, at hundene bliver stimuleret eller håndteret forkert, men kan også skyldes fysiske sygdomme. En stresset hund kan ofte give anledning til frustrationer hos ejeren, og det kan gøre livet som hundeejer svært.

Er din hund stresset?

Rigtig mange familier har en stresset hund. Det skyldes for det meste, at hundene bliver stimuleret eller håndteret forkert, men kan også skyldes fysiske sygdomme. En stresset hund kan ofte give anledning til frustrationer hos ejeren, og det kan gøre livet som hundeejer svært.

Stress hos hunde er ligesom hos mennesker ikke særlig sundt. Det kan både give anledning til frygt, angst og aggressiv adfærd hos hunden, hvilket ofte vil gøre det svært at få gæster eller andre i sit hjem.

Hos alt for mange hundeejere er fokus på at gøre hunden træt og udmattet på en gåtur, men det er altså en skrøne, at det er måden hvorpå hunden skal stimuleres. Det kan nemlig være en af årsagerne til stress. Vores hunde har i stedet behov for at få stimuleret sine sanser, så alle de beroligende hormoner i hundens krop bliver stimuleret.

Den forkerte stimulering

Får din hund den forkerte stimulering?

Når hunden er aktiv og stimuleres forkert, kan det ofte forårsage stress lignende symptomer. Hvis en hunds aktivitetsniveau er for højt, bliver stressniveauet ofte ligeledes forhøjet. Hvis man gerne vil undgå en stresset hund, skal man altså ikke tage den med på sin daglige løbetur eller kaste bolde til den flere timer dagligt.

Meningen er som regel den bedste. Vi vil gerne stimulere vores hund gennem aktivitet, så den bliver udmattet og tilfreds. I mange tilfælde får det dog den modsatte virkning, og er i stedet med til at gøre hunden stresset.

Hundene er ofte glade og tilfredse, når de får lov til at være aktive. Det kan dog udløse en for høj dosis af adrenalin. Hvis hunden dagligt får udløst så meget adrenalin, vil der med tiden opstå et kronisk højt niveau af stresshormoner i kroppen.

Det er derfor vigtigt, at man som hundeejer husker på at give sin hund nogle dages ro, så den kan restituere og blive beroliget. Det skal dog nævnes, at aktivitet er godt i mindre doser, da kan være med til at booste hundens humør og livskvalitet.

Det er dog ikke altid, at det er en forkert stimulering, der er årsag til stress hos hunde. Hvis du oplever, at din hund virker stresset, kan det også skyldes:

  • Mangel på søvn
  • For hård opdragelse
  • Forkert håndtering
  • Dårlig blodtilførsel
  • For højt stofskifte

Behandling af stresset hund

Hundemassage

Der findes heldigvis mange forskellige behandlingsmuligheder til stressede hunde. Behandlingerne har samme formål, netop at berolige hunden og nedsætte niveauet af stresshormoner i kroppen.

Flere og flere klinikker er begyndt at benytte sig af den såkaldte Kranio Sakral Terapi, som er en behandlingsform, der oprindeligt stammer fra osteopati. Behandlingsformen bruges i forbindelse med ubalancer og spændinger, som belaster hundens nervesystem. Gennem behandlingens milde tryk bliver hunden beroliget, hvilket lindrer stresssymptomer og hyperaktivitet.

En anden metode man kan bruge som behandling af stress hos hunde er hundemassage. Gennem hundemassage bliver hundens nervesystem ligeledes beroliget, og det kan derfor udbedre uro og adfærdsproblemer, som er nogle af de symptomer, man ofte oplever hos en stresset hund.