Er idolfiksering farligt?

Denne artikel indeholder reklamelinks

er-idolfiksering-farligt-top

Idol er et begreb, der har eksisteret i mange år. Det er en person man ser op til og beundrer – og i nogle tilfælde gerne vil være som.

Når man snakker om idoler, husker mange Marilyn Monroe, Elvis Presley og Michael Jackson. De tre personer var og er virkelig kendte verden over, og mange ser stadig det sjove i at klæde sig ud som Marilyn, eller købe Elvis’ og Michael Jackson’ LP’er eller cd’er.

Et idol i dag, er anderledes end de var for eksempel 50 år siden. Så som Lady Gaga, der har en meget anderledes musik og tøjsmag eller Kardashian søstrene, som viser en anderledes mode og som har skabt deres eget brand.

Uanset hvilken tidsalder vi snakker om, når det kommer til idoler, så har de hver især sat deres spor på hver deres måde. Modemæssigt, er der ovenikøbet noget af det som var på mode for 50 år siden, som er kommet frem igen og er mode nu.

Er det godt med idolfiksering? Det er der delte meninger om, for nogle mennesker ændre deres væremåde og livssyn til det bedre, mens andre går til det ekstreme og ødelægger dem selv og deres liv.

Fordele og ulemper ved idoler

er-idolfiksering-farligt-1Er du en genert pige eller kvinde, kan det, at have et idol hjælpe dig til at komme frem i lyset. Du lever i din komfortzone og tør ikke rigtigt tage nogle chancer. Håret og tøjet er ikke prangende, og det samme gælder din dømmekraft. Der er absolut ingen der siger, at man skal leve et vildt liv, men det er godt at kunne forny noget engang imellem. Her snakker vi om tøj, hår, sport, hobbyer eller livsstil.

Et idol kan få dig til at tænke ud af boksen, og det at tænke i nye baner, kan hjælpe dig fremadrettet. Der er dog også en negativ side af idolfikseringen. For mange teenagepiger, lider under idolfiksering, men også kvinder mellem 25-40 år, hopper også med på den bane.

Badetøjsmodeller, filmstjerner og andre kendte kvinder er smukke idealer, som de fleste kvinder gerne vil ligne, og de fleste mænd gerne vil have. Med det kommer en besættelse for nogle kvinder. Den besættelse kan koste sig dyrt både økonomisk, psykisk og fysisk.

Så det er både godt og skidt at være fikseret på et idol. Det handler om at finde grænsen og realiteten.

Prisen ved idolfiksering

Økonomisk: Angelina Jolie er en kendt og smuk skuespillerinde, som mange kvinder beundrer og drømmer om at ligne.

Få at komme til at ligne de flotte kendte kvinder, vælger nogle at betale i dyre domme. De får botox i læberne og køber tøj der er topmode, bare fordi idolet har og gør. Sagen er bare, at mange ikke tænker over forbruget. Idolerne tjener masser af penge, og har råd til at få nyt og dyrt tøj, gå til frisør og have en fed bil. Det glemmer man idolfikserede kvinder. De drømmer blot om, at komme til at ligne deres idol, og tænker ikke på det økonomiske.

Psykisk: Nogle piger og kvinder, går meget op i hvordan kendte kvinder ser ud, og hvordan andre mennesker ser dem. En teenagepige der bliver mobbet af sine kammerater, fordi hun har en anden kropsfigur end de andre piger, kan drage til forfærdelige tanker. Hun har svært ved at se sig selv passe ind i verdensbilledet, fordi idolet er en rigtig kvinde, og fordi kammeraterne minder hende om det.

Alt dette er mediernes skyld. De fremhæver de smukke kendte modeller og filmstjerner. Dog tænker almene mennesker ikke over, at disse billeder er redigeret, og derfor ser de ikke de menneskelige fejl de har i deres hud, hår og med deres krop.

er-idolfiksering-farligt-2Idol fikseringen, og at have den perfekte krop, det nye smarte tøj og et godt liv, har flere steder i verden kørt kvinder i sænk. Kvinderne har ofte en opfattelse af, at alting skal være perfekt – også dem selv. Men hvem er perfekt og hvordan skal ordet egentlig defineres?

Vi er alle forskellige, og på den måde er vi alle perfekte på hver vores måde. Om du vejer 80- eller 50 kg kan være lige meget, for du er smuk som du er. Lad være at stole på dine egne øjne, få et nyt syn på dig selv.

Fysisk: Når vi taler kvindelige idoler, har den perfekte kvinde i mange år været åleslanke kvinder. Det kom der en trend ud af, og alle kvinder skulle pludselig være tynde. Det har været skyld i adskillelige fysiske problemer, såsom spiseforstyrrelser.

Kvinderne ønsker sig den flade mave, som de ser at Sarah Jessica Parker har, eller også skal de være trænet som fitness modellen Vlatka Dragic. Dette har fået kvinder over hele verden til at starte på alverdens slankekure, pulvere og i visse tilfælde er det endt i spiseforstyrrelser.

Når først man er gået i gang med et vægttab, kan det være svært at stoppe igen. De kigger sig selv i spejlet og har allerede tabt sig meget, men bukserne kan sagtens blive mindre endnu.

Du er som du er, hvis du benægter din krop og de levestandarder den har brug for, kan du blive alvorligt syg og dette kan få farlige konsekvenser for dig og dit helbred.