Et orangeri er dit frirum

Denne artikel indeholder reklamelinks

saadan bruger du orangeriet aaret rundtOrangeriet har sin oprindelse i det franske, og var oprindeligt ment som et slags drivhus, der blev brugt til at huse citrustræer, oliventræer eller andre planter der ikke tålte vinterens kulde og frost. Der findes stadig flere af de gamle og klassiske orangerier, som ved oprindelsen primært tilhørte overklassen. I dag finder man dog orangerier i mange almindelige hjem. Her bruges de som et slags drivhus, men også som en ekstra terrasse, et ekstra rum eller blot et frirum hvor man kan slappe af og nyde de mange forskellige dufte og indtryk. Hvis du drømmer om et orangeri hjemme i din have, er hjælpen på vej. Her får du en lille guide til dit første orangeri. Hvis du allerede har idéerne og inspirationen, men ikke kan få ført det ud i livet, findes der havehjælp til den slags.

Farver og dufte

faa hjaelp til farver og dufteFor at skabe den helt rigtige stemning spiller duftene og farverne i orangeriet en stor rolle. Det handler om at finde den gyldne mellemvej mellem jungle og hygge. For at skabe hyggen skal der gerne være masser af planter i forskellige krukker, og i forskellige højder og farver.

Derudover kan man bruge orangeriet til en masse forskellige krydderurter for at sende en masse forskellige dufte ud i det lille hus. Når der er skabt en masse farver og dufte i et hyggeligt rum med en masse sjæl, er rammerne skabt. Når det er på plads, handler det bare om at gøre det behageligt at sidde eller ligge, så man kan bruge tid i orangeriet og give sig selv lov til at slappe af og nyde alle de forskellige sanseindtryk. Når det er på plads, bliver orangeriet nede i haven lynhurtigt til et frirum, hvor man kan slappe af med kaffen efter en lang arbejdsdag.

Vær ikke bange for at bruge det

faa mest muligt ud af dit orangeriNogle af argumenterne for ikke at skulle investere i et orangeri, er ofte, at der i Danmark ikke er mange dage, det kan bruges. Selvfølgelig er det nok rarere at ligge inde på sofaen, når det er koldest, men faktisk kan orangeriet benyttes hele året rundt.

I sensommeren og efteråret med varmt tøj og en kop kaffe er det fantastisk at kunne sidde og dufte og betragte det sidste strejf af sommer i sit orangeri. Når det bliver koldere, kan man investere i en varmepumpe. Det gør ikke blot orangeriet mere brugbart i vintermånederne, men gør også, at de frostfølsomme planter kan overleve over vinteren, og er klar til at blomstre udenfor igen til foråret.

Et orangeri kan altså virkelig være med til at forlænge din tid udenfor samt dine planters levetid. Endeligt tilfører et orangeri liv i din have, og gør den mere brugbar. Du kan også med fordel plante højbede foran orangeriet, da det skaber endnu mere hyggelig havestemning. Hvis du mangler inspiration til haven uden for orangeriet, kan du altid henvende dig til en lokal havemand.