Få en smuk hud med hudpleje uden farlig kemi

Et hudplejeprodukt er ikke bare et hudplejeprodukt. Her går rigtig mange mennesker desværre galt i byen, når de vælger deres produkter ud fra forskellige strålende reklamer på de mange danske medier. Men hvad bør du egentlig være opmærksom på, når du vælger dine produkter og hvorfor er nogle produkter farligere end andre?

Mange danskere er måske allerede klar over problemet, men hvad kan vi gøre for at gøre den sidste gruppe opmærksomme og ændre deres vaner? Dette problem berører ikke kun os selv, men også vores afkom – vores børn.

En verden fyldt med parabener

Der findes rigtig mange farvestrålende reklamer, som kan virke meget tiltalende for de fleste af os. Men hvad der gemmer sig bag produkterne, glemmer vi ofte at tænke på. De giver en smuk hud, det ved vi, men hvad gør den med det indre af kroppen?

Mange af de mest kendte produkter vi ser på hylderne i dag er fyldt med gift, sådan fortæller forbrugerrådet, som nu presser på for en sundere kosmetik.

De fleste danskere bruger hver dag både creme, deodorant, shampoo og makeup i massevis, som er fyldt med mange forskellige giftstoffer. Men det kan være svært som forbruger at vide, hvilke produkter man bør holde sig fra, hvis ikke man er klar over, hvilke stoffer og ingredienser det er vi, bør holde os fra.

Forskerne er stadig usikre på, hvad disse mange produkter gør ved os. Dog er de sikre på, at mange produkter indeholder konserveringsmidler kaldet parabener. Netop parabener er noget flere dyreforsøg har vist, kan være direkte skadeligt for kroppens sundhed. Man har ved hjælp af dyreforsøg set tegn på, at gravide hunrotter, som har været udsat for parabener, har fået hanafkom med skadede kønsorganer. Det er derfor tydelige tegn på, at vi absolut bør holde os fra produkter, som indeholder parabener.

Hvad er parabener?

Man anvender parabener som et konserveringsmiddel i kosmetik og flere forskellige hudplejeprodukter for på den måde at forhindre bakterie- og svampevækst. På EU’s liste over stoffer, der er mistænkt, for at være hormonforstyrrende findes parabener faktisk. Hvis du vil være på den sikre side med hensyn til din sundhed, bør du derfor holde dig langt fra produkter, som indeholder dette konserveringsmiddel.

Der findes også en række andre navne af samme. Her er der tale om methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isopropylparaben og isobutylparaben. Det er alt sammen navne for det ene stof, som vi bør holde os fra.

Ønsker du derfor at være sikker på ikke at skade kroppen med dette, er det altså disse navne, som du bør holde øje med, før du køber dit valgte skønhedsprodukt i butikkerne.

De mange sunde alternativer

Der findes et utal af sunde alternativer på markedet. At holde sig fra parabener betyder altså ikke, at du nu pludselig skal hoppe ud af den verden, hvor du kan føle dig skøn med forskellige skønhedsprodukter. Man kan nemlig sagtens finde produkter, som gør dig skøn, trods de ingen parabener indeholder.

Man kan tage den franske hudplejeserie Caudalie, som et godt eksempel herpå. Det er en god, sund og nærende serie, som lægger fokus på etik i forretningen og følger deres ”Com-ethics”, hvilket betyder, at ingen af produkterne indeholder parabener, phenoxyethanol, mineralske olier, natrium lauret sulfat, kunstige farvestoffer eller animalske ingredienser.

I denne serie findes faktisk rigtig mange gode produkter til din krop, som gør præcis de samme goder for dig, som produkter, der indeholder parabener. Her kan du både finde make-up produkter, parfume, make-up fjerner og ansigtsmasker.

Ud med kemikalier i kosmetik

En meningsmåling fortæller klart, at forbrugerne vil af med de kemikalier i kosmetik, som er hormonforstyrrende. Det er en undersøgelse, der er lavet af forbrugerrådet, hvor 1.000 danskere er blevet spurgt om deres kendskab og holdning til hormonforstyrrende stoffer.

Undersøgelsen viste, at langt de fleste danskere har hørt om hormonforstyrrende stoffer og deres skadelige effekter. Fire danskere ud af fem ønsker et direkte forbud mod stoffer – hvoriblandt parabener findes. Næsten omkring 60 % ønsker et forbud, selvom der kun er en mistanke om et stof er hormonforstyrrende.

Det er altså klart et flertal af danskerne, som er bevist om dette problem. Det er dog stadig et problem og spørgsmålet er, hvordan vi kan stoppe det?

Hvis forbrugerne gentagende gange vælger miljømærkede produkter, eller måske bare produkter, som de med sikkerhed ved, ikke indeholder skadelige stoffer, så sender det et signal til producenterne, detailhandlen og politikerne om, at vi i Danmark ikke ønsker produkter, som indeholder disse. Det er altså op til os alle, at lave om på markedet og hvilke produkter det bør indeholde. Jo større efterspørgsel der er på et produkt, jo flere lignende produkter vil dukke op.

Parabener bør ikke sætte en stopper for din skønhed

At fylde sig med skønhedsprodukter handler i bund og grund om, at komme til at udstråle skønhed. Det er dog vigtigt at understrege, at skønheden ikke blot skal synes udenpå. Hvis kroppen bliver ødelagt indefra af eksempelvis parabener, så er kroppen ikke sund og skøn hele vejen igennem.

Hvis man ønsker at leve et sundt og langt liv, så bør man tænke over, hvad man fylder sin krop med. Her gælder det ikke kun man, men også de mange produkter, som du dagligt smører din krop ind i. Det er vigtigt for dig, men bestemt også for de børn du skal føde og hvordan deres gener udvikler sig i løbet af graviditeten.

I dag er man sikker på, at parabenerne gør noget usundt for kroppen. Man ved dog ikke præcist, hvad den gør ved mennesker. Man har set tydelige tegn på forsøgsdyr og at det har haft fatale følgere. Det er vigtigt, at vi alle hver og én, tænker over vores krop og sundhed. Man kan ikke bare stole blindt på producenterne i dag og det er derfor vigtigt, at vi tager sagen i egen hånd, næste gang vi skal ud og handle.