Find din indretningsstil

Er du en af de mange danskere, som interesserer dig for indretning, så kan denne artikel være en god inspiration til, hvordan du kan finde din helt egen indretningsstil.

At finde sin egen indretningsstil er ikke noget, man gør fra den ene dag til den anden, det kan nogle gange tage flere måneder og nogle gange flere år. For nogle mennesker kan det være et livsprojekt eller måske endda en hobby.

Der findes mange forskellige stilarter: retro, vintage, moderne rokoko, landstil eller romantiske. Mange gange vil man finde en stilart, som er en blanding af flere forskellige stilarter alt efter, hvilke elementer der falder i ens smag.

Retro

Retro er en stilart, der er meget populær i dagens Danmark. Den er nem og enkel at imitere. Det kan eksempelvis gøres ved skilte med sjove mottoer eller gamle opskrifter, som kan hænges op på vægge eller hylder i stedet for malerier.

Retro er også nemt at vælge, da diverse loppemarkeder bugner med brugte møbler i retro stil. Her skal du være særligt på jagt efter 60’er og 70’er møbler. Møblerne er som regel lavet i mørkt træ med farverigt stof eller anden form for betræk i enten orange eller grønne og blå nuancer.

Fordi retro stilen i dag er blevet så moderne, er man i butikkerne begyndt at genindføre den gamle stilart og man kan derfor nemt finde eksempelvis køkkenredskaber i retrostil efter de korrekte retro farver.

Farver: Orange, blå, grønne, brune nuancer

Vintage

Vintage er en stilart som er meget populært blandt piger og kvinder. Vintage er fransk og betyder ”god årgang”, oprindeligt er ordet blevet anvendt til omtale af vin. I dag hører vi ofte ordet vintage om både tøj og møbler. I denne sammenhæng drejer det sig ofte om gamle franske møbler eller møbler, der er ny-produceret efter vintage stilen, altså i en stil med et gammel og brugt udseende.

Om sommeren kan man være heldig at finde mange af disse møbler på loppemarkeder. Samtidig kan man også sagtens finde ny producerede møbler med et look af vintage, men til en lidt dyrere pris.

Ofte er der langt mere charme og sjæl i de oprindeligt gamle møbler frem for, hvis man køber nye møbler en et look af vintage. De gamle møbler er ofte også produceres i et materiale, som er langt mere holdbart, end de nyere producerede møbler.

Farver: Lyse nuancer, blomster, tapeter.

Moderne Rokoko

Moderne rokoko er oprindelig en stil, som stammer fra Frankrig, men som har bredt sig til Tyskland og Italien og andre steder i Europa i 1730-1750. Det var oprindeligt en meget dyr stil, som kun var for de bedst stillede borgere. Denne stilart kunne nemt forveksles med vintage stilen, hvilket gør, at det er yderst enkelt at kombinere disse to stilarter. Ofte er det dog ikke disse to stilarter der blandes. Det er derimod den moderne stilart med rokoko, som man ofte ser i de moderne hjem. Denne blanding er set hos mange unge mennesker og i mange moderne hjem.

Farver: Guld, sølv, sort, detaljer, krystaller

Landstil/ Romantisk

Denne stilart findes i mange modne kvinders hjem. Det er en stilart, som minder meget om vintage stilen, hvilket gør at disse to stilarter nemt kan kombineres. Denne stil er utrolig stemningsfyld og fyldt med romantik og femininitet. Ofte er møblerne meget rå og brugte, og giver dermed sjæl til de forskellige rum i huset eller lejligheden.

Farver: Lyst træ, blomster, hvide og grå nuancer

Orientalsk/Asiatisk

Denne smukke og specielle indretningsstil stammer fra de asiatiske lande. Det er generelt en meget minimalistisk stil, som både kan være forholdsvis neutral, men ofte også fyldt med smukke farver og guld, samt små farvede stearinlys og store tunge tæpper på gulvende.

Denne stil bliver ofte betegnet som en hyggelig stil, med sjæl og kærlighed. Denne stil kan blandes på rigtig mange måder med både den moderne stilart med også med mange andre stilarter.

Moderne/ Skandinavisk

Dette er den stilart vi oftest ser i de danske hjem i dag og gør derfor stilarten nem at følge. Ofte blandes denne stilart med barok stilen, som også er nævnt tidligere. I de mange butikker og webshop rundt omkring finde mange lækre danske design, som bare venter på, at man kaster sig over. Herunder kan Georg Jensen nævnes som eksempel.

Den moderne stilart er så minimalistisk, som noget overhovedet kan være, og det gælder derfor om, at holde rummene pæne og opryddet, for at stilen falder helt i til punkt og prikke. Generelt er denne stil en stilart, som udstråler renhed og orden.

For at bløde denne stilart op, kan man supplere med store væg til væg malerier i stærke farver, som vil give liv og spil i rummet, på en speciel minimalistisk måde.