Fire eksklusive grill metoder

Når man som dansker griller for sine venner eller for familien, så gælder det om, at kunne servere de mest saftige spareribs og de mest smagfulde grillpølser. Det er dog de færreste, som kender disse gode grillmetoder.

Mange danskere er efterhånden erfarne pølsegrillere, men det kan dog være sværere, at begive sig ud i at skulle lave andre lækkerier på grillen, når sommersæsonen melder sin ankomst. Der findes nemlig mange forskellige lækkerier, som faktisk kan kokkereres på grillen en varm sommeraften.

Lækkerier på grillen, som du ikke ville tro

Der er mange flere lækre retter at putte på grillen end blot pølser og korteletter. Herunder er en samling af eksempler, som du selv kan prøve kræfter med i løbet af sommeren.

  • Cheesecake-koldskålskage

Find en lækker opskrift på denne og prøv den, det er et must.

  • Kogt æg

Man kan sagtens koge et æg over indirekte varme i en grill. Den skal cirka have 100 grader. Giv blot ægget den tid, som du normalt ville give det, plus cirka to et halvt minut ekstra.

  • Brunch med stegepande

Med en simpel stegepande eller en stegeplade kan man uden problemer kokkerere en lækker brunch på grillen. Her kan du både lave pandekager, spejlæg, røræg og bacon.

  • Indbagt is

Denne lækre ret er blevet yderst populært i dag. Vi kender den måske nærmere som ”Baked Alaska”. Men en lagkagebund nederst, is ovenpå, som bliver pakket ind i marengs. Denne bages på grillen ved høj varme således, at marengsen bliver sprød og gylden i overfladen.

Fire råd til grillsæsonen

Generelt taler man om, at der findes fire forskellige grillmetoder med kul. Her er der tale om den direkte, den indirekte, 50/50 og den cirkulære metode. Med disse råd er det muligt for alle mennesker, at blive en endnu bedre grillmester, og du vil med garanti overraske dine spisende gæster positivt.

Den direkte grillmetode

Denne metode bygger på, at bunden af selve grillen er fyldt med kul. Herved griller man lige over kullene. Denne metode er særlig god til de ting, som skal have ganske kort tid. Her er der ligeledes tale om ting, som gerne må få grillstreger efter grillens rist. Der er her eksempelvis tale om: steaks, hakkebøffer, kyllingebryst og korteletter. Metoden er også særlig anvendelig til grøntsager og grillspyd.

Den indirekte metode

Ved denne metode har man kul på to sidder af grillen. Man kan ved denne metode lave en foliebakke med et vandbad, som placeres mellem de to kulbunker. Kødet man ønsker at tilberede, placeres oveni vandbadet. Dette sikrer, at kødet ikke får hård varme nedefra, med derimod får en indirekte varme fra kullet i siderne.

Denne metode er særlig velegnet til at stege hele kyllinger, brød, andesteg og større stykker kød. Disse stykker kød skal have længere tid på grillen og en jævn varme, derfor er denne metode særlig anvendelig. Man kan med denne metode også lave grøntsager, som ikke tåler høj varme, men derimod skal varmes over længere tid. Det kunne eksempelvis være tomater, gulerod, blomkål og kartofler.

50/50 metoden

Med denne metode får man det bedste fra de to førnævnte metoder. Man oplever herved både direkte og indirekte varme på samme tid. Kullene placeres ved denne metode i den ene halvdel af grillen, mens den anden halvdel efterlades tom. På den måde skaber du en varm side og en mindre varm side. Man har herved mulighed for, at brune kødet af på den side med direkte varme og derefter grille det ved indirekte varme i den anden zone. Hertil er kød som svinemørbrad, flankesteaks og kalkunbryst særlig anvendeligt.

Cirkulær metode

Denne metode betyder, at man lægger kullene langs kanten af grillen og derved undlader at lægge kul i midten. Når man ved denne metode grille kødet i midten af grillen, opstår der en strålevarme, som kødet vil tage imod fra alle sider. Denne metode egnes derfor bedst til ting, som skal have jævn varme fra alle sider.